Do góry

Newsy

Awokado na śniadanie

Awokado to kulinarny hit ostatnich lat. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek?

Fot. 123RF/Picsel

Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc i, co więcej, jest wyjątkowo zdrowe.

W 100 gramach awokado znajduje się aż 160 kcal, co sprawia, że jest to najbardziej kaloryczny owoc świata. Na szczęście nie są to puste kalorie, przeciwnie, są pełne wartości odżywczych. Awokado to owoc równie bogaty w dobroczynne tłuszcze co oliwa z oliwek. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Gruszka krokodyla obfituje w witaminy - A, E, C, D, B oraz kwas foliowy. Włączając ja do codziennej diety uzupełnimy niedobory potasu, wapnia, czy żelaza. Wskazuje się także na korzystny wpływ awokado w profilaktyce nowotoworowej, ale przecież nie sięgamy po awokado po przestudiowaniu podręcznika medycyny.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Awokado, by smakowało musi być w pełni dojrzałe, jego skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Miąższ powinien być tłusty, miękki, maślany - tylko skąd wziąć taki owoc, skoro sprzedawane są wyjątkowo twarde awokado? Cóż, musimy sprawić by dojrzało, na szczęście są niezawodne sposoby.

Po prostu odkładamy awokado w ciepłe miejsce i czekamy, aż czas zrobi swoje. Dodatkowo możemy zapakować nasz owoc do papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjąc dojrzały okaz. Jak to się dzieje? Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie. Tu uwaga: nie kładziemy źródła etylenu w pobliżu świeżych kwiatów, bo szybciej zwiędną!

Pobierz aplikację smaker

Awokado na dobry początek dnia

Awokado dojrzało i co dalej? Przede wszystkim guacamole - rozcieramy miąższ widelcem na pastę, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą, schładzamy i podajemy ze świeżym pieczywem. Limonkę możemy zastąpić sokiem z cytryny, kolendrę - natką pietruszki, a do samej pasty dodać czosnek, świeże pomidory oraz chili.

Dojrzałe awokado doskonale smakuje z sałatkami i to zarówno warzywnymi, jak i owocowymi. Możemy również zrobić z niego zdrowy koktajl.

Bez względu na formę, w jakiej je zaserwujemy, awokado to doskonała propozycja na śniadanie. Dostarczy nam solidną porcję energii oraz potężną dawkę witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli masz ochotę na śniadanie z awokado w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Pasta śniadaniowa z awokado

Fot. Parmenion na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Jajko w awokado

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Hummus z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Jajka faszerowane z awokado

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pomidory nadziewane awokado

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kanapki z awokado

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sałatka z awokado i jajkiem

Fot. Bilcia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chleb z awokado

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń