Fot. 123RF/Picsel
Przeciwutleniacze to związki, których powinniśmy szukać w produktach spożywczych i jak najczęściej dostarczać je swojemu organizmowi. Chronią nas przed działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowań między innymi na raka. Jakie bakalie charakteryzują się takim działaniem? Po które przede wszystkim warto sięgnąć?
Bakalie - właściwości fig
Figi są owocami, które znaleźć można w sklepach w wersji świeżej i suszonej. Obie posiadają istotne dla naszego organizmu wartości, na które z pewnością warto zwrócić uwagę. W niekonwencjonalnej medycynie korzysta się chociażby z fig gotowanych w mleku.
Ich zadaniem jest zmniejszenie bólu gardła i innych nieprzyjemności towarzyszących przeziębieniu. Suszone figi z kolei zawierają wiele cennych dla nas pierwiastków - wapnia, potasu, błonnika, fosforu czy sodu. Figi to nie zwykłe bakalie. Właściwości antynowotworowe zawdzięczają dużej ilości błonnika, który wspomaga prawidłową perystaltykę jelit.
Dodatkowo zawarty w figach flawonoid (luteolina) charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i właśnie antyoksydacyjnym. Naukowcy twierdzą, że luteolina może nawet zahamować migrację komórek nowotworowych. Wskazuje się, że figi to odpowiednie bakalie dla osób z rakiem jelita grubego. Jednak luteolina stosowana miejscowo może pomóc także w leczeniu raka skóry.
Z całą pewnością warto pamiętać o właściwościach fig podczas następnych zakupów. Jeśli lubicie te bakalie, miejcie je zawsze pod ręką.
Bakalie antynowotworowe? To muszą być migdały!
Migdały określane są mianem „króla orzechów", a jednak to wcale nie są orzechy. Migdały są nasionami migdałowca, które rzeczywiście są królewskim pokarmem. Zawierają całą moc składników odżywczych i mineralnych. Są bogate w witaminę B12, dlatego zaleca się weganom spożywanie ich regularnie.
Do tego znajdziemy w nich także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem oraz błonnik, a także niezbędne do pracy organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Potas zawarty w migdałach chroni z kolei przed nadciśnieniem, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko powstania chorób serca i układu krwionośnego.
Migdały mogą okazać się także doskonałą przekąską dla osób narażonych na cukrzycę. Wszystko dzięki temu, że zwiększają poziom odpowiedzi na insulinę, a także obniżają poziom cholesterolu LDL. To oczywiście nie wszystko, gdyż migdały to bakalie antynowotworowe.
O działaniu antyrakowym migdałów wiedziano już w latach 20. XX wieku. To w tym czasie ujawniono pierwsze badania dotyczące działania amigdaliny - związku znajdującego się w migdałach. Zwany także witaminą B17 związek zalicza się do glikozydów. Według badań amigdalina może chronić przed powstaniem komórek rakowych, a także hamować ich rozwój.
Poza tym migdały są bogatym źródłem fitosteroli, które są oczywiście silnym antyoksydantem. Migdały polecane są zatem jako przekąska dla osób, u których istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi czy też jelita grubego.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Które bakalie warto jeść? Pistacje!
Jeśli zastanawiacie się, które bakalie warto jeść, pistacje same powinny od razu wskoczyć wam do głów. To naprawdę zdrowe przekąski - o ile nie są solone - które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego organizmu. Składają się głównie ze zdrowych tłuszczów, jednak znaleźć można w nich także białka i oczywiście masę minerałów.
Są bogate przede wszystkim w luteinę, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas i fosfor. Jak większość bakalii, także pistacje są źródłem witamin z grupy B, jednak znaleźć można w nich również witaminę C. Posiadają niski indeks glikemiczny, więc mogą być traktowane jako zdrowa przekąska także przez diabetyków.
Co więcej - mogą obniżać poziom cholesterolu oraz cukru, a nawet ciśnienia krwi. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni. Ze względu na zawartość witaminy A, pistacje polecane są też osobom narażonym na rozwój kurzej ślepoty i zespołu suchego oka.
Oczywiście pistacje to również bakalie antynowotworowe. Działają silnie antyoksydacyjnie, co zostało potwierdzone przez badaczy z Uniwersytetu Harvarda. Według badań przeprowadzonych przez dr Ying Bao, u kobiet, które jadły 28 gramów pistacji dwa razy w tygodniu bądź częściej, zaobserwowano lepsze samopoczucie, mniejsze ryzyko wystąpienia depresji, a także zmniejszony wskaźnik ryzyka zachorowania na raka trzustki.Z kolei według badaczy z Teksasu, pistacje zmniejszają przede wszystkim ryzyko zachorowania na raka płuc i prostaty. Wszystko dzięki gamma-tokoferolowi, który jest pochodną witaminy E.
Jeśli do tej pory odkładaliście pistacje na bok na sklepowych półkach, teraz koniecznie dodajcie je do swojej diety. Naprawdę warto.
Bakalie w walce z rakiem - jagody goji
Niektóre bakalie są bardziej popularne od innych. Jagody goji swojego czasu zyskały sporo rozgłosu - obecnie nazywane są mianem superfoods, a zatem pokarmów, które charakteryzują się dużą zawartością witamin, minerałów i innych substancji dobrych dla naszego organizmu. I nie ma w tym ani odrobiny przesady. Jagody goji to jeden z najmocniejszych graczy na tej liście.
Chociaż ich smak nie jest najlepszy, z całą pewnością nadrabiają właściwościami prozdrowotnymi. Zawierają duże ilości aminokwasów, w tym 8 egzogennych, dlatego są istotnym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Poza tym znaleźć można w nich także aż 21 cennych dla organizmu pierwiastków, w tym żelazo, cynk i miedź oraz wapń. Są bogatym źródłem witaminy C, A oraz witamin z grupy B.
Jednak to witamina C wyróżnia się tu najbardziej - jagody goji mają jej 50 razy więcej, niż cytrusy. Wiadomo także, że witamina C jest silnym antyoksydantem. Co za tym idzie, regularne spożywanie jagód goji może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.
Według badań w jagodach goji znaleźć można bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym. Wskazuje się, że może on wpłynąć na zahamowanie rozwoju komórek rakowych w żołądku, jelitach, piersiach, gruczole krokowym i płucach.
Zobacz: Sernik z orzechów nerkowca
Rodzynki - niepozorne bakalie
Rodzynki to bakalie, które nie są najbardziej lubiane. Często traktuje się je jako zapychacz w mieszankach czy też wydłubuje się je z ciasta. A jednak warto pomyśleć o nich cieplej. Rodzynki zawierają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, a także witaminy C, błonnika, wapnia czy sodu.
Oprócz tego znaleźć można w nich także aminokwasy argininy, które wpływają na libido, ale też zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty. Tak, dlatego warto jeść rodzynki.
Bakalie to nie tylko smaczna przekąska. To także doskonały sposób na uzupełnienie swojej diety o substancje wspierające organizm - również w walce z wolnymi rodnikami.
Zainspiruj się pysznymi daniami z bakaliami:
Domowe musli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Babeczki biszkoptowe z jagodami goji
Babeczki z jagodami goji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dutch baby - pieczony naleśnik z figami
Naleśnik z bakaliami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ryż curry z rodzynkami i orzechami nerkowca
Jakie bakalie warto jeść? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak zrobić jajecznicę na parze? To dziecinnie proste! »
Nie tylko mole. Jakie szkodniki mogą żerować w zapasach żywności? »