Ryż, który sam w sobie może być jednogarnkowym, wegańskim daniem, bądź może być serwowany jako dodatek do ryby lub mięsa.
Ryż curry z rodzynkami i orzechami nerkowca
Składniki
- 400 gramów ryżu basmatti, lub jaśminowego ( utzymuje swój kształt podczas obróbki termicznej )
- 1 łyżka przyprawy w proszku curry
- 60 ml bulionu warzywnego
- 3 łodygii selera naciowego
- 3 cebulki szalotki lub 1/2 duzej cebuli
- 1/2 szklanki rodzynek lub syszonej żurawiny
- 1/2 szklaki orzechów nerkowca
- 2 łyzki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Składniki
- 400 gramów ryżu basmatti, lub jaśminowego ( utzymuje swój kształt podczas obróbki termicznej )
- 1 łyżka przyprawy w proszku curry
- 60 ml bulionu warzywnego
- 3 łodygii selera naciowego
- 3 cebulki szalotki lub 1/2 duzej cebuli
- 1/2 szklanki rodzynek lub syszonej żurawiny
- 1/2 szklaki orzechów nerkowca
- 2 łyzki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Etapy przygotowania
Na patelnie wylać olej, wrzucić posiekana drobno cebulkę, i pokrojonego w kosteczkę selera naciowego zeszklić. Dodać czosnek i curry. Przesmażyć. Wrzucić suchy ryz i smażyć około 1 minuty. Zalać gorącym bulionem warzywnym, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gdy płyn zostanie do połowy wchłonięty przez ryż dorzucić rodzynki i orzechy. Gotować aż ryż będzie miękki i wpije cały płyn. Zestawić z ognia i zostawić na około 15 minut. Jeśli chcemy aby danie było ostrzejsze możemy zwiększyć ilość curry wg uznania.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77



Składniki
- 400 gramów ryżu basmatti, lub jaśminowego ( utzymuje swój kształt podczas obróbki termicznej )
- 1 łyżka przyprawy w proszku curry
- 60 ml bulionu warzywnego
- 3 łodygii selera naciowego
- 3 cebulki szalotki lub 1/2 duzej cebuli
- 1/2 szklanki rodzynek lub syszonej żurawiny
- 1/2 szklaki orzechów nerkowca
- 2 łyzki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Na patelnie wylać olej, wrzucić posiekana drobno cebulkę, i pokrojonego w kosteczkę selera naciowego zeszklić. Dodać czosnek i curry. Przesmażyć. Wrzucić suchy ryz i smażyć około 1 minuty. Zalać gorącym bulionem warzywnym, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gdy płyn zostanie do połowy wchłonięty przez ryż dorzucić rodzynki i orzechy. Gotować aż ryż będzie miękki i wpije cały płyn. Zestawić z ognia i zostawić na około 15 minut. Jeśli chcemy aby danie było ostrzejsze możemy zwiększyć ilość curry wg uznania.
Super jedzonko, można wszamać samo, bo nie tylko mięchem człowiek żyje :)