Do góry

Dodatki Przepis na:

Ryż curry z rodzynkami i orzechami nerkowca

Ryż curry z rodzynkami i orzechami nerkowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 549

Ryż, który sam w sobie może być jednogarnkowym, wegańskim daniem, bądź może być serwowany jako dodatek do ryby lub mięsa.

Składniki

  • 400 gramów ryżu basmatti, lub jaśminowego ( utzymuje swój kształt podczas obróbki termicznej )
  • 1 łyżka przyprawy w proszku curry
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 3 łodygii selera naciowego
  • 3 cebulki szalotki lub 1/2 duzej cebuli
  • 1/2 szklanki rodzynek lub syszonej żurawiny
  • 1/2 szklaki orzechów nerkowca
  • 2 łyzki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż curry z rodzynkami i orzechami nerkowca

Przygotowanie

  1. Na patelnie wylać olej, wrzucić posiekana drobno cebulkę, i pokrojonego w kosteczkę selera naciowego zeszklić. Dodać czosnek i curry. Przesmażyć. Wrzucić suchy ryz i smażyć około 1 minuty. Zalać gorącym bulionem warzywnym, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gdy płyn zostanie do połowy wchłonięty przez ryż dorzucić rodzynki i orzechy. Gotować aż ryż będzie miękki i wpije cały płyn. Zestawić z ognia i zostawić na około 15 minut. Jeśli chcemy aby danie było ostrzejsze możemy zwiększyć ilość curry wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia 2019 Super jedzonko, można wszamać samo, bo nie tylko mięchem człowiek żyje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń