Fot. 123RF
Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, że brukselka jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz witamin, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Bardzo dobrze wpływa na nasz układ nerwowy, a także służy kobietom w ciąży. Co więcej, naukowcy są zdania, że zawarte w niej przeciwutleniacze mogą spowalniać procesy starzenia się oraz mieć działanie antynowotworowe. Ponieważ brukselka jest niskokaloryczna, możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się nią nawet na diecie. Ale jak ją odpowiednio przygotować? Nasi użytkownicy, doskonale znają sekret pysznych dań z brukselką w roli głównej. Oto ich propozycje.

Fot. Kardamonowy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zaczynamy od klasycznej zupy brukselkowej w zdrowym i apetycznym wydaniu. Takiej z pewnością jeszcze nie próbowaliście. Warto wypróbować ten przepis, chociażby po to, aby przekonać do brukselki wszystkich sceptyków.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z nieco czerstwego pieczywa, które już nie nadaje się na kanapki? Warto wówczas zrobić taką zapiekankę. Stary chleb nabiera nowego blasku, a brukselka zyskuje doskonałe towarzystwo.
Fot. Dietetycznie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szybki obiad nie musi być niezdrowy. Wszystkie osoby, które liczą kalorie powinny zapoznać się z tym przepisem. Otrębowa tarta jest bardzo smaczna, a do tego nie zaszkodzi naszej sylwetce.
Fot. Makingama na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W tej wersji, brukselki nabierają wyjątkowego smaku. Wystarczy, że umiejętnie połączycie kilka zwykłych składników, a możecie być pewni, że otrzymacie naprawdę zaskakujący obiad.
5. Brukselka z salami i sosem musztardowym
Fot. Eses na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fani zdecydowanych smaków z pewnością będą usatysfakcjonowani tym przepisem. Wyraziste brukselki zostały połączone z pikantnym salami i musztardą. Perfekcyjne trio.
Fot. Jagoda2014 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W chłodne dni możemy pozwolić sobie na nieco tłustsze obiady. Brukselka okraszona boczkiem doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu.
7. Pulpeciki w kremie brukselkowym
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pulpeciki wieprzowe w aromatycznym kremie z brukselki z pewnością szybko staną się jedną z waszych ulubionych propozycji obiadowych. Kto raz wypróbuje ten przepis, wróci do niego nie raz.
8. Zupa z brukselki i sera pleśniowego
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak odmienić dobrze nam znaną zupę brukselkową? Wystarczy sięgnąć po kilka nieoczywistych składników. Jednym z nich może być np. ser pleśniowy. To połączenie smaków z pewnością was zaskoczy.
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chociaż niewiele osób o tym wie, brukselki i cytrusy tworzą doskonały duet. Ich smaki nawzajem się uzuepłniają i podkreślają. Polecamy wszystkim, którzy mają ochotę na kulinarne eksperymenty.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl