Dania jednogarnkowe

Niedługo są twoje 50. urodziny, a ty już od dawna zastanawiasz się, co możesz zrobić, aby trochę schudnąć i poczuć się lepiej? Zwalasz wszystko na karb wolnego metabolizmu? Co jeść po 50. roku życia, aby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i dobrym samopoczuciem?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak działa metabolizm po 50. roku życia?

- Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe po 50. roku życia?

- Co jeść po 50. roku życia?

 

Z wiekiem ciężko nam zrzucić nadprogramowe kilogramy. Prowadzi to nie tylko do coraz gorszego samopoczucia, ale również do wielu dolegliwości, które mogą skutecznie uprzykrzać nam życie. Na szczęście walka o jego lepszą jakość, a także skuteczne zahamowanie starzenia organizmu po 50. roku życia nie musi być jak walka z wiatrakami. Wystarczy kilka drobnych zmian w codziennej rutynie, aby cieszyć się rychłą poprawą.

Zmianę trybu życia najlepiej zacząć od metody drobnych kroków. Nie musisz od razu rzucać się na głęboką wodę, wywracać do góry nogami swojej diety i zapisywać na siłownię. Wystarczy przeanalizować produkty, które lądują na twoim talerzu.

Czy jesteś świadomy, jakie dobrodziejstwa kryją się w wielu pokarmach roślinnych, które z pewnością wielokrotnie omijałeś podczas robienia zakupów? Ich właściwości to nieoceniona broń nie tylko w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale również świetny sposób na spowolnienie procesu starzenia organizmu po 50. roku życia - nie bez powodu często mówi się, że jesteśmy tym, co jemy.

Kilka słów o metabolizmie: jedzenie a starzenie organizmu

Wydaje ci się, że gdy osiągnąłeś 50 lat, twój metabolizm bardzo zwolnił i stąd wszystkie twoje trudności w zrzuceniu wagi, a także gorsze samopoczucie i ogólny stan zdrowia? Jedzenie a starzenie organizmu - to temat, który masz obecnie na tapecie, ale nie wiesz, jak go ugryźć?

Naukowcy już dawno odkryli, że metabolizm utrzymuje się na tym samym poziomie przez większość naszej egzystencji, bo od 20. do 60. roku życia. Właśnie dlatego liczne problemy związane z dolegliwościami, które towarzyszą nam w jego drugiej połowie, w tym słabsza regeneracja, wynikają z zaniedbań, do których sami się doprowadziliśmy.

Od trzech dekad masz siedzącą pracę, a twój jedyny sport to wyjście na dwór z psem? Twoja dieta w większości opiera się na zamawianym jedzeniu i sklepowych gotowcach? Palisz papierosy, a czasami nie wylewasz za kołnierz? Niestety wynikiem takiego postępowania jest ubytek na zdrowiu, który może prowadzić do zamkniętego koła.

Aby poprawić swój metabolizm, który jest kluczowy dla procesów starzenia się, zacznij od prostych zmian w swojej diecie. Nie musisz od razu zapisywać się na konsultację do dietetyka. Po prostu powoli wprowadzaj niewielkie zmiany, a gdy twój organizm się do nich przyzwyczai, dokładaj następne.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić po 50. roku życia i nie tylko?

Jak jeść i co jeść po 50. roku życia, aby dosłownie czuć się jak młody bóg? Po pierwsze postaw na dobrze zbilansowane posiłki i pozbądź się przetworzonych artykułów spożywczych. Uwielbiasz słodycze i nie wyobrażasz sobie bez nich życia? Nie ma problemu - wystarczy, że zastąpisz je ich fitzamiennikami.

Równie ważna dla tempa metabolizmu jest regularność spożywanych dań. Nie omijaj śniadań i przeanalizuj, jaki system będzie dla ciebie najlepszy - trzy duże czy pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia. Jeśli w pracy zamawiasz gotowe zestawy obiadowe, a te wypełnione są po brzegi pustymi kaloriami, spróbuj przygotowywać domowe sety, które będzie zabierać ze sobą do pracy.

Omijasz śniadanie, bo nie potrafisz wstać chwilę wcześniej? Poranną przekąskę przygotuj poprzedniego dnia i wstaw ją do lodówki lub zostaw na blacie kuchennym pod odpowiednim przykryciem - to pozwoli zaoszczędzić ci cenne minuty o poranku i cieszyć się energią na długo.

Zadbanie o dobre śniadanie spowoduje, że nie będziesz mieć potrzeby podjadania między posiłkami, a co za tym idzie - wieczorem nie napadnie cię wilczy głód. Słyszałeś o tym, że kolacje najlepiej omijać lub jeść je tylko do określonej godziny? Jeśli planujesz wieczorną pracę, musisz zadbać o dawkę energii i postawić na coś bardzo pożywnego.

Opanowałeś już podstawowe zasady w dziedzinie nawyków żywieniowych, ale nie do końca wiesz, jakie produkty będą sprzyjać odmłodzeniu twojego organizmu? Co sprawi, że będziesz miał więcej energii i czuł się mniej ospały w ciągu dnia?

Pokarmy roślinne

Pokarmy roślinne są strzałem w dziesiątkę w kontekście zachowania młodości po 50. roku życia. Są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także antyoksydantów odgrywających kluczową rolę w procesie starzenia. Na jakie artykuły warto zwrócić szczególną uwagę, komponując posiłki każdego dnia?

Awokado

Co jeść po 50. roku życia? Rozważ wprowadzenie do swojej diety awokado, które obfituje w witaminę A, K, C oraz E nazywaną witaminą młodości. Wewnątrz owocu znajdziesz również witaminy z grupy B, które chronią mózg i wspomagają pracę układu nerwowego. Produkt jest niezmiernie łatwostrawny, dlatego, jeśli zaparcia lub wzdęcia to twój problem, awokado przyniesie ogromną ulgę dla układu trawienia.

Szparagi

Lato to idealny moment, żeby włączyć sezonowe warzywa i owoce do twojej diety. Szparagi są bardzo proste w przygotowaniu i wymagają jedynie podstawowych przypraw, aby nabrać cudownego smaku. Łatwość przyrządzenia to niejedyna cecha charakterystyczna szparagów. Rośliny te mają bardzo wysoką zawartość magnezu, wapnia, kwasu foliowego, a także witaminy K, która dba o twój kościec. W szparagach znajduje się aż 14 polifenoli, a także antocyjany i saponiny.

Szpinak

Będąc dzieckiem, nie znosiłeś szpinaku? Wiedz, że kryje się w nim cała moc witamin i mikroelementów, które pomogą ci się poczuć co najmniej 10 lat młodziej. W szpinaku znajdziesz kwas foliowy, fosfor, magnez oraz witaminę A i E. Bądź jednak ostrożny, jeśli cierpisz na anemię. Szpinak zawiera w sobie również szczawiany, które mogą zmniejszać przyswajanie żelaza z innych produktów spożywczych.

Orzechy

Orzechy to jeden z podstawowych artykułów superfoods, który powinien znaleźć się w twojej kuchni. Niezależnie od tego, które bakalie lubisz najbardziej, warto, abyś spożywał je każdego dnia. Mimo dużej zawartości tłuszczu orzechy cenione są za obfitość witamin z grupy B, a także magnezu i żelaza, które są nieocenione w prewencji schorzeń układu mięśniowego i krwionośnego. Produkt ten jest prawdziwą potęgą antyoksydantów, które chronią twój organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Ryby

Mimo że ryby nie należą do królestwa pokarmów roślinnych, są bardzo ważnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać dobrą mikroflorę bakteryjną, a także poprawiają odporność. Staraj się włączać je do swojego jadłospisu przynajmniej raz w tygodniu i ciesz się dobrym zdrowiem i lepszym samopoczuciem!

 

Zobacz także:

Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić? »

Czym zastąpić płyn do mycia naczyń? Domowe specyfiki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 330

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8