Co zrobić z kaszy jaglanej?

Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej.

Fot. 123RF/Picsel

Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne kulinarne rozwiązanie dla osób chorych na celiakię, bo nie zawiera glutenu. Ten przysmak działa przeciwirusowo i ma właściwości wysuszające.

Kasza jaglana jest cennym źródłem, wspomagających pracę jelit, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Włącz kaszę do swojej diety, jeśli chcesz wzmocnić pamięć. Tę właściwość zawdzięcza ona zawartej w niej lecytynie. Kasza jaglana, dzięki obecności witaminy E, pozytywnie wpływa na działanie wzroku. Co bardzo ważne, ma ona wiele kulinarnych zastosowań, dlatego bardzo łatwo jest ją uwzględnić w codziennym jadłospisie. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Jak ją przyrządzić?

Kasza jaglana, gdy jest dobrze przyrządzona, smakuje świetnie. Niestety, niepozbycie się gorzkiego smaku często powoduje, że potrawy przestają być apetyczne. Jak odpowiednio przygotować kaszę, aby nie miała goryczki? Zanim ją ugotujesz, przelej ją najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Innym sposobem, jest wsypanie jej na chwilę do gotującej się wody, aby od razu ją odcedzić. Tak przygotowaną kaszę gotuj w nowo nalanej, czystej wodzie.
Masz ochotę na kaszę, która jest kleista? Wymieszaj ją z niewielką ilością mleka albo wody. Przygotowaną 1 szklankę mikstury gotuj w 3,5 szklanki wody przez 30 - 40 minut.
Aby otrzymać kaszę na sypko, gotuj ją w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Gotuj, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu, garnek owiń w koc i pozostaw na godzinę.

Kasza jaglana w roli głównej

Użytkownicy Smakera podzielili się z nami wielona propozycjami na dania z kaszą w roli głównej. Zapewniamy, nie będzie nudno, ale smacznie i kolorowo. Przekonajcie się sami.

Oto kilka przepisów, które zmienią twoje spojrzenie na kaszę jaglaną.

 

1. Kuleczki jaglane

Fot. Gosiak01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Kotlety z kaszy jaglanej

Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tabbouleh z kaszy jaglanej

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Jaglana sałatka z awokado

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kokosowy krem jaglany

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Jagielnik

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Rafaello z kaszy jaglanej

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2