Fot. 123RF/Picsel
Dieta ma ogromne znaczenie na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie bez przyczyny lekarze i dietetycy obmyślają odpowiednie sposoby odżywiania się dla osób z chorobami wątroby, nerek czy też z nadciśnieniem. To samo dotyczy chorujących na nadczynność lub niedoczynność tarczycy.
Dieta jest tu niezwykle istotnym elementem umożliwiającym zapewnienie sobie komfortowego, wygodnego życia oraz zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób towarzyszących. Których produktów należy unikać, by nie zaszkodzić tarczycy?
Co szkodzi tarczycy? Pomidory mogą być kłopotliwe
Wysokie spożycie pomidorów może wydawać się całkiem dobrym pomysłem przy chorobach tarczycy. To przecież składnik nieprzetworzony, który charakteryzuje się bogactwem minerałów i witamin. Niestety według lekarzy pomidory, które należą do warzyw psiankowatych, nie są wolne od substancji antyodżywczych, które mogą negatywnie wpłynąć na organizm borykający się z chorobą Hashimoto. Dlaczego?
W warzywach psiankowatych, a zatem w pomidorach, ale także ziemniakach, papryce czy bakłażanie, występują alkaloidy, które mają za zadanie chronić warzywo przed drapieżnikami. W pomidorach tym alkaloidem jest tomatydyna.
Gdy łączy się ona z cząsteczkami cukru, tworzy glikoalkaloid zwany tomatyną. I tu robi się problem. W przypadku dużego spożycia tomatyny układ odpornościowy zostaje pobudzony. U osób, które nie cierpią na choroby autoimmunologiczne, taka wiadomość pewnie wydałaby się całkiem dobra. W chorobie Hashimoto, jako chorobie autoimmunologicznej, stymulowanie układu odpornościowego może powodować zwiększoną autoagresję organizmu.
To sprawia, że układ immunologiczny wytwarza przeciwciała, które atakują komórki rozpoznane jako wrogie - a zatem komórki tarczycy. Częste i regularne spożywanie pomidorów zawierających tomatydynę może być tym, co szkodzi tarczycy i powoduje jej stopniowe wyniszczenie.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Czego nie jeść przy chorej tarczycy? Zrezygnuj z warzyw kapustnych
Czego nie jeść przy chorej tarczycy? Do grona zwykle zdrowych, choć niechcianych na diecie tarczycowej produktów, zaliczyć można warzywa krzyżowe. To przede wszystkim kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż czy kalafior. Osoby chorujące na choroby tarczycy - zarówno na niedoczynność, jak i nadczynność - powinny pilnować tego, by w ich diecie nie znajdowały się one w nadmiarze. Dlaczego?
Wszystko ze względu na dużą ilość tak zwanych goitrogenów. Przede wszystkim goitrogeny powodują zmniejszoną produkcje i wydzielanie hormonów. U osób chorujących na niedoczynność tarczycy może to powodować jeszcze większe spowolnienie metabolizmu. Poza tym goitrogeny charakteryzują się działaniem wolotwórczym. Mogą prowadzić do przerostu tarczycy, która tworzy charakterystyczne wole. Nic więc dziwnego, że wiele osób z chorobami tarczycy boi się jedzenia warzyw kapustnych. Warto jednak pamiętać, że nie są one tak straszne, jak je malują.
Owszem, nie są zalecane do spożywania w nadmiarze. Jednak oprócz działania wolotwórczego i spowalniającego pracę tarczycy charakteryzują się także właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antyutleniającymi. To bardzo pożądane cechy, zwłaszcza u osób z chorobą Hashimoto.
Dlatego zaleca się, by nie rezygnować z nich całkowicie, a jedynie ograniczyć ich spożycie. Dodatkowo wskazana jest również obróbka termiczna bądź fermentacja - te procesy redukują znajdujące się w warzywach krzyżowych substancje antyodżywcze.
Co szkodzi tarczycy? Soja!
Tym, co szkodzi tarczycy, a właściwie zaburza skuteczność terapii, okazuje się soja. Nie jest to zbyt dobra wiadomość dla wegetarian i wegan borykających się z chorobami tarczycy, dla których soja jest bardzo dobrym zastępnikiem białka zwierzęcego. Dlaczego ten składnik powinien być wyłączony z diety osób chorujących na niedoczynność tarczycy?
Soja to doskonałe źródło fitynianów, które wpływają negatywnie na wchłanianie się wapnia, cynku i żelaza. Dodatkowo soja utrudnia wchłanianie się lewoskrętnej tyroksyny, która jest stosowana w leczeniu niedoczynności tarczycy. Regularne spożywanie tego warzywa strączkowego może zmniejszyć skuteczność terapii, a co za tym idzie pogorszyć stan zdrowia pacjenta.
Poza tym soja, podobnie do warzyw krzyżowych, jest źródłem goitrogenów. Oprócz tego, że powodują one przerost gruczołu tarczycy, dodatkowo utrudniają przyswajanie jodu przez organizm. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na pracę już i tak osłabionej tarczycy. Niedobór jodu przyczynia się do rozwoju choroby. Na szczęście najwięcej goitrogenów znajduje się w surowej soi. Obróbka termiczna redukuje ilość tych substancji.
Dieta na tarczycę nie powinna zawierać glutenu i laktozy
Gluten wymieniany jest jako jeden ze składników, który nie służy tarczycy. Z laktozą jest podobnie. O co chodzi? Nie są to substancje, które same w sobie niszczą gruczoł tarczycy czy też utrudniają wydzielanie hormonów. Gluten oraz laktoza to dwie substancje, które wywołują uczulenia i tym samym mogą powodować reakcję alergiczną organizmu.
Niestety badania pokazują, że osoby cierpiące na chorobę Hashimoto są bardziej narażone na występowanie nietolerancji na gluten i laktozę. Aby dowiedzieć się, czy jesteście uczuleni na te produkty, koniecznie przeprowadźcie konieczne testy. Brak uczulenia powoduje, że usunięcie z diety glutenu i laktozy nie jest konieczne.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Dieta na tarczycę - co należy jeść?
Dieta na tarczycę musi skupiać się nie tylko na tym, czego nie jeść, ale przede wszystkim na tym, co jeść. A składników, które zalecane są na tego typu diecie, jest na szczęście całe mnóstwo. Przede wszystkim nie należy ograniczać spożywania pełnowartościowego białka, a zatem chudego mięsa, ale głównie ryb i owoców morza.
Białko to źródło tyrozyny, która umożliwia produkcję i syntezę hormonów tarczycy. Mówiąc o rybach oraz owocach morza nie można zapomnieć także o tym, iż są to składniki bogate w jod niezbędny do zachodzenia wszelkich procesów w prawidłowo funkcjonującej tarczycy. Aby dostarczyć sobie jod, warto sięgać po ryby morskie oraz małże czy ostrygi. Dodatkowo zawierają one kwasy omega-3, które wspomagają układ odpornościowy, a także witaminę D, która reguluje funkcję wydzielniczą tarczycy.
W diecie na tarczycę nie może zabraknąć także żelaza - najlepszym jego źródłem jest mięso oraz podroby, ale także warzywa takie jak pietruszka, szpinak, burak czy zielony groszek. Z kolei nasiona i orzechy dbają o odpowiednią ilość selenu w organizmie - jest on głównym kofaktorem enzymów tarczycy. Pamiętajcie, że aby odpowiednio zbilansować dietę przeznaczoną dla osób z chorobami tarczycy, warto zgłosić się do dietetyka.
Tarczyca to gruczoł, którego działania nie da się przecenić. Dbajmy o niego, póki jest zdrowy. A gdy zachoruje, nie zapominajmy o diecie, która może wspomóc jego leczenie. Oto kilka przepisów, które możesz jeść mimo problemów z tarczycą:
Co jeść przy chorobach tarczycy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dieta tarczycowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z burakiem i awokado
Co można jeść przy chorej tarczycy?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z pomarańczą i orzechami
Dieta tarczycowa - co jeść? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choroba tarczycy - co jeść? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Tarczyca bajkalska »
Dlaczego nie warto jeść gruszki na pusty żołądek? »