Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są dietetyczne zamienniki cukru, mleka i mąki?
- Jakie są najlepsze niskokaloryczne ciasta?
Zdrowy tryb życia przekłada się bezpośrednio na podniesienie jakości życia. Niestety zakłada on również eliminację pustych kalorii z jadłospisu, a to z kolei oznacza brak słodkich przekąsek, batoników, kruchych ciastek, oblanych lukrem drożdżówek, puszystych ciast drożdżowych, a nawet ukochanej szarlotki babci - a więc wszystkiego tego, co osładza ci życie.
Na szczęście wystarczy tylko kilka modyfikacji składników zawartych w tradycyjnych wypiekach, aby zmniejszyć ich kaloryczność lub wyczarować całkowicie dietetyczne wersje. Na jakie produkty postawić, aby pozbyć się wyrzutów sumienia po zjedzeniu porcji ciasta? Czy istnieją fitzamienniki takich produktów jak mleko, mąka tortowa lub cukier puder? Przeczytaj artykuł do końca, a niskokaloryczne ciasta będą w zasięgu twojej ręki!
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Dietetyczny deser: fitzamienniki podstawowych produktów
Co zrobić, aby klasyczne receptury na najpyszniejsze smakołyki szybko zamieniły się w dietetyczny deser? Wystarczy nieco pokombinować i podejść do tematu z otwartą głową, a w mig zorientujesz się, że nie musisz na zawsze żegnać się z ukochanymi wypiekami!
Zamienniki cukru
Jaki składnik przychodzi ci do głowy jako pierwszy, gdy myślisz o pieczeniu? Z pewnością jest to cukier - wróg numer jeden zdrowego odżywiania i dobrze zbilansowanej diety. Jakie alternatywy dostępne są na rynku dla osób, które chcą pozbyć się go z menu raz na zawsze?
Do stworzenia dietetycznych ciast wcale nie potrzebujesz tradycyjnego cukru, ani nawet jego farbowanej wersji - cukru brązowego. Na dziale ze zdrową żywnością napotkasz szereg zdrowych zamienników - począwszy od stewii, poprzez ksylitol, a kończąc na syropie daktylowym.
Zależy ci na tym, aby wybrana przez ciebie substancja słodząca nie miała wpływu na ogólną pulę kaloryczną fitciasta? W takim wypadku skorzystaj z erytrytolu. Co prawda jego słodkość plasuje się na poziomie ok. 70% słodkości sacharozy, ale za to jest to artykuł o zerowym indeksie glikemicznym, co oznacza, że nie ma on wpływu na wyrzut insuliny do krwi.
Zamienniki mąki
Planujesz przyrządzić niskokaloryczne ciasto? Jego wartość energetyczna zależeć będzie nie tylko od substancji słodzących na liście twoich zakupów, ale również od mąki, którą dodasz do receptury. Na szczęście na rynku dostępnych jest co najmniej kilka alternatyw, które możesz wykorzystać, będąc na diecie.
W grupie „zdrowszych" mąk znaleźć można nie tylko mąkę kokosową, ale również jaglaną, gryczaną i ryżową. Szukasz sprawdzonego przepisu na mąkę bezglutenową? Wystarczy, że zmieszasz zblendowany brązowy ryż, mąkę ziemniaczaną i mąkę z tapioki, a swoje fitciasta będziesz mógł serwować nawet osobom z celiakią czy nietolerancją glutenu.
Zamienniki mleka
Niskokaloryczne ciasta nie potrzebują dodatku krowiego mleka, aby wyśmienicie smakować. Wystarczy, że dolejesz do nich roślinną wersję, która nie tylko doskonale spełni swoją funkcję jako zamiennik produktu zwierzęcego, ale również doda fitciastu nieco witamin i minerałów. Składnik ten możesz również wykonać samodzielnie w domu.
Mleka roślinne mają dodatkową przewagę nad tradycyjnymi - są bardzo lekkostrawne. Świetnie nadadzą się dla osób, które cierpią na zaparcia lub kolki jelitowe. Do najważniejszych zalet tych składników należy brak laktozy, która dokłada twoim wypiekom niepotrzebnych kalorii.
Zobacz: Zdrowe ciasto brokułowe
Najlepsze niskokaloryczne ciasta
Szukasz alternatywy dla wysokokalorycznych przekąsek? Postaw na którąś z naszych niskokalorycznych opcji. Przygotowanie zdrowego deseru wcale nie musi być skomplikowane i wymagać wymyślnych produktów.
1. Krem z daktyli
Uwielbiasz czekoladowe kremy? W takim razie zdecyduj się na krem z daktyli, który jest bajecznie prosty i opiera się tylko na trzech składnikach - wodzie, bakaliach i mleczku koksowym z puszki. Świetnie sprawdzi się do kanapek, fitciasta, a także naleśników.
2. Piernik z batatów
Połączenie korzennych przypraw i słodkiego aromatu to dla ciebie strzał w dziesiątkę? W takim razie spróbuj przygotować piernik z batatów - bez glutenu, laktozy ani cukru. Świetnym uzupełnieniem dla tej przekąski jest dobrej jakości masło orzechowe i wiórki z gorzkiej czekolady. Palce lizać!
3. Kokosowa rozkosz, czyli kulki à la rafaello z kaszy jaglanej
Dietetyczne kokosowe kulki są aż cztery razy mniej tłuste niż ich oryginał. Aby przygotować fitwersję deseru, potrzebujesz kaszy, migdałów, nierafinowanego oleju kokosowego, bananów i wiórków kokosowych. Ulepione kulki powinny spędzić w lodówce ok. trzech do czterech godzin.
4. Owsianka brownie
Nie potrafisz zacząć dnia bez owsianki, ale niestety zawsze przygotowujesz ją na tłustym mleku i ze słodzonym jogurtem? Zapomnij o tej wariacji i postaw na jej pieczoną wersję z płatkami owsianymi, mlekiem roślinnym, mąką kokosową, kakao, miodem i gorzką czekoladą. Wymieszaj składniki i wstaw potrawę na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
5. Zdrowa panna cotta z mango
Jeśli włoskie smaki to coś, co kochasz ponad życie, musisz spróbować naszej panna cotty. Przygotowuje się ją z ricotty, jogurtu greckiego, miodu, skórki cytrynowej, mango, żelatyny i truskawek. Słodkie owoce zastąpią zbędny dodatek w postaci cukru.
6. Niskokaloryczne ciasto bez mąki
Idealnym przykładem bezmącznego ciasta jest takie przygotowane z dojrzałego awokado, ksylitolu, kakao, proszku do pieczenia, wody i wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i piecz masę przez 20 minut w 170 stopniach. Deser doskonale nadaje się do czarnej kawy!
7. Domowe żelki
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę dla najmłodszych? Dietetyczny deser dla swoich latorośli wyczarujesz ze świeżych owoców, żelatyny i soku z cytryny. Zblenduj owoce i ugotuj je z żelatyną. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do niewielkich foremek, a następnie włóż smakołyki do lodówki na osiem godzin. W przypadku tej receptury unikaj kiwi, mango, papai i ananasa.
8. Białkowa czekolada
Chcesz zwiększyć podaż białka w swojej diecie? Fitczekolada białkowa to wyśmienita odpowiedź na twoje kulinarne potrzeby. Możesz się nią cieszyć, łącząc takie produkty, jak wiórki kokosowe, żurawina, orzechy, mleko roślinne, kakao i odżywka białkowa. Zmiksuj wszystkie elementy, wlej masę do foremki, a następnie wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Ten ekspresowy dietetyczny deser jest gotowy już po 20 minutach! Białko, którego używasz, jest mało słodkie? W takim razie w przepisie zastosuj stewię.
9. Fitomlet
Fit omlet to wyborna opcja nie tylko na wyśmienity deser, ale również na obiad na słodko. Do jego przygotowania możesz zastosować bezglutenową mąkę, a mleko wymienić na wodę gazowaną. Świetnym wyjściem będzie użycie płatków owsianych. Słodkiego posmaku nada omletowi krem z banana, awokado i masła orzechowego oraz sezonowe owoce.
10. Mus czekoladowy z ricottą
Chcesz poznać recepturę na najszybszy fitdeser? Połącz ze sobą ricottę, kakao, białka jajek i kilka łyżek miodu. Wymieszaj wszystko oprócz białek w blenderze. Gotową masę połącz z ubitymi jajkami i wstaw do lodówki na ok. trzy godziny. Prościej być nie może!
Dietetyczne ciasto bananowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić dietetyczne czekoladowe ciasto? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić ciasto fit z kremem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fit ciasto dyniowe z mąki jaglanej z lukrem
Dietetyczne ciasto dyniowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić krem z daktyli? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fit ciasto marchewkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Dietetyczny deser z kaszą jaglaną
Dietetyczny deser z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Dietetyczna szarlotka na mące razowej
Dietetyczna szarlotka na mące razowej przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Dietetyczne à la raffaello z kaszą manną
Dietetyczna à la raffaello / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na dietetyczne tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »
Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach »