Fot. 123RF/Picsel
Gdy zależy ci na zdrowej kuchni i chcesz wiedzieć dokładnie, z jakich składników stworzyłeś swoje danie, na pewno zainteresuje cię przepis na samodzielnie stworzoną, naturalną maggi lub aromatyczną mieszankę ziół prowansalskich. Podpowiadamy, z czego i w jaki sposób skomponować jedną z najbardziej popularnych przypraw, czyli vegetę.
Glutaminian sodu - główny winowajca
Jednym z głównych składników sklepowej przyprawy uniwersalnej jest glutaminian sodu. Wydawać by się mogło, że to stricte chemiczna substancja, którą wymyślono niedawno i którą "pokochał" współczesny, konsumpcjonistyczny świat. Tymczasem okazuje się, że główny składnik jarzynek znany jest na Dalekim Wschodzie od setek lat. Oczywiście niegdyś nie stosowano go w takich ilościach i nie w tak czystej postaci, jak dzisiaj. Glutaminian był i jest częścią składu wodorostu listownicy japońskiej (znanej także pod nazwą "kombu") wykorzystywanej w kulinariach.
Na początku XX wieku Kikunae Ikeda "wyciągnął" ze znanego już wodorostu glutaminian sodu. Od tego momentu jego produkcja ruszyła masowo, a popularność wyszła poza Daleko Wschód, szturmując Europę i Amerykę.
Glutaminian sodu stosowany jest dzisiaj masowo w bardzo dużych ilościach. W składach produktów widnieje jako E621. Obecnie wytwarza się go, stosując różne technologie. Glutaminian pozyskiwany jest z surowców o dużej zawartości białka, z odpadów pojawiających się przy przetwórstwie buraka cukrowego oraz z węglowodanów w tzw. procesie biosyntezy. Jego produkcja przebiega bardzo sprawnie, a wszystko to dzięki rosnącej popularności azjatyckich dań.
Pojawia się jednak wiele opinii, jakoby glutaminian sodu był bardzo szkodliwy. Nie jest to do końca prawdą. Wszystkie elementy, które wchodzą w skład produktów żywnościowych oznaczone jako "E" wcale nie są niebezpieczne dla człowieka. Naturalnie nie zagrażają naszemu zdrowiu, jeżeli stosujemy je w odpowiednich ilościach. Te ustalają takie organizacje jak European Food Safety Authority (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz Unia Europejska. Każdy ze składników posiadający znak "E" zawiera określoną wartość, która jest bezpieczna i nie powinna nieść za sobą żadnych skutków ubocznych. Mowa tutaj o wartości ADI, którą przelicza się na każdy kilogram masy ciała. Wartość ADI glutaminianu sodu wynosi 30 mg na kilogram masy ciała. Wydaje się niewiele? Bardzo trudno byłoby go zjeść więcej w ciągu 24 godzin.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Czy vegeta jest zdrowa?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy vegeta jest zdrowa. Wiele zależy od jej składu. Jeżeli zawiera składniki z "E" na początku, to nie należy obawiać się, że produkt będzie niebezpieczny. Z drugiej strony jednak specjaliści polecają wybierać jak najkrótsze składy. Im mniej konserwantów czy innych dodatków, których celem jest poprawa smaku, tym oczywiście lepiej. Nie zmienia to jednak faktu, że jak od czasu do czasu zjesz domową vegetę, to nic złego się nie stanie. Produkty te w większości nie są toksyczne, ale przed zakupem zawsze dokładnie czytaj skład! Jeżeli go nie rozumiesz, sprawdź w internecie (np. za pomocą specjalnych aplikacji). Sporo składników rozpoznasz bez problemu - np. bardzo duże ilości soli, a nawet... cukru. Zawsze możesz też przygotować jarzynkę samodzielnie. To rozwiązanie wybierają przede wszystkim osoby, które narzekają na smak sklepowych produktów. Rzeczywiście, domowa vegeta ma bardziej naturalny aromat. W dalszej części artykułu znajdziesz recepturę na najlepszą przyprawę uniwersalną.
Glutaminian sodu - przedawkowanie
Czy słyszałeś o chorobie Kwoka? Albo o Syndromie Chińskiej Restauracji? To określenia, które odnoszą się do nadmiernego spożycia glutaminianu sodu. Tak jak wspomnieliśmy, trudno przedawkować tę substancję i bardzo rzadko dochodzi do takich sytuacji. Ww. syndrom objawia się takimi dolegliwościami jak:
- ból głowy,
- nadmierne pocenie się,
- przyspieszone bicie serca,
- chwilowy paraliż,
- zaczerwienienie skóry,
- mdłości,
- skurcze mięśni.
Objawy trwają zazwyczaj krótko i nie wymagają leczenia,
Domowa vegeta - dlaczego warto ją zrobić?
My gorąco namawiamy do przygotowania domowej przyprawy uniwersalnej. Jeżeli się w takową zaopatrzysz, to nie będziesz już zadawać sobie pytania, czy vegeta jest zdrowa. Samodzielnie przygotowania domowa przyprawa uniwersalna będzie nie tylko bardziej aromatyczna i smaczniejsza niż ta sklepowa, ale przede wszystkim dostosowana do preferencji smakowych wszystkich domowników. Przygotowując ten rarytas, możesz bowiem dodać więcej któregoś składnika, który lubicie najbardziej. Nie dodawaj też za wiele soli. Domowe vegety mają jej mnóstwo! Oczywiście odgrywa ona ogromną rolę w przygotowywaniu potraw, ale nie można z nią przesadzać, gdyż nadmierna ilość wpływa negatywnie na nasz organizm.
Co powinna zawierać domowa przyprawa uniwersalna? Oczywiście podstawę stanowią suszone warzywa. Możesz ususzyć je samodzielnie albo kupić gotową mieszankę suszonych warzyw (sprawdź, aby w składzie były tylko jarzyny). Dodatkowe składniki to sól dla smaku i kurkuma dla koloru. Oczywiście to nie wszystko. Reszta dodatków zależy od ciebie i od gustów smakowych twoich bliskich. Suszone przyprawy takie jak lubczyk, natka pietruszki, koperek, czosnek, cebula - to wszystko sprawdzi się w przypadku domowej vegety wręcz idealnie. Wszystkie składniki musisz dokładnie zmiksować lub zmielić w młynku. Najlepsza jarzynka to ta w postaci gładkiego proszku.
Sprawdź idealny przepis na domową wegetę - smaczną i zdrową
Domowa vegeta do słoików - idealna na zimę
Taka postać jarzynki doskonale zastąpi ci popularne kostki rosołowe. Te produkty również zawierają nieciekawy skład i często smakują bardzo chemicznie. Domowa vegeta do słoików to świetna alternatywa. Wystarczy dużą ilość warzyw zetrzeć i wymieszać z solą. Kolejny krok to przełożenie przyprawy do słoiczków. W takiej postaci wytrzyma nawet kilka miesięcy.
Zobacz: Zupa jarzynowa z brukselką i koperkiem
Czym zastąpić vegetę?
Nie masz w domu vegety, a nie chcesz korzystać z tej sklepowej? Spokojnie zaplanuj jej przygotowanie, a teraz użyj świetnych alternatyw. Pamiętaj, że kluczowe są przyprawy. Jeżeli lubisz mocno doprawione dania, to wybierz spore ilości czosnku oraz cebuli. Świetnie sprawdzi się też lubczyk - jest mocno aromatyczny i doskonale pasuje do rosołu. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się też mieszanki ziół (oczywiście z czystym składem). Do kotletów zastosuj pieprz ziołowy, a do mięs paprykę wędzoną. Do zupy, nie tylko rosołu, śmiało możesz dolać trochę sosu sojowego (także z czystym składem - dostaniesz taki w popularnych supermarketach). A czym zastąpić vegetę w sosach? Tym samym czym w zupach. Stosuj to, co lubisz - szybko dojdziesz do wprawy.
Oczywiście wspomniane alternatywy dla vegety to zawsze świetne rozwiązanie. Nie zmienia to faktu, że serdecznie zachęcamy cię do przygotowania domowej vegety z łatwo dostępnych składników. Na pewno ty i twoja rodzina pokochacie tę naturalną przyprawę!
Sprawdź przepisy na Smaker.pl na domową vegetę:
Fot. Danutast1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa vegeta
2. Domowa przyprawa typu vegeta
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa vegeta
3. Domowa vegeta - bez konserwantów
Fot. Mjakmagdalena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa vegeta
Fot. Biurwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowa przyprawa uniwersalna
Fot. Ulasalog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa przyprawa uniwersalna