Najlepsze przepisy na ogórki

Drożdżowe racuchy – co zrobić, aby wyszły perfekcyjne?

Przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najczęściej występuje pod nazwą racuchy, ale w wybranych regionach może być różnie określany. Począwszy od anielskich ruchańców, czy ruchanek znanych na Warmii i Mazurach, po dołki występujące na Śląsku. Czemu zawdzięczają swoją popularność i co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby smaku puszystych drożdżowych placuszków, smażonych na patelni na złoty kolor, podawanych z cukrem pudrem, śmietaną lub owocami. Przysmak ten od wielu pokoleń gości w polskich domach. Jest przygotowywany na co dzień i od święta na różnego rodzaju okazje i uroczystości. Stanowi waży element wigilijnego menu w województwie podlaskim. Jak zrobić je samodzielnie?

Z tym zadaniem powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Co prawda, zrobienie tego deseru jest nieco czasochłonne, ale sam sposób połączenia składników i proces smażenia jest banalnie prosty. Warto do tej pracy zaangażować dzieci, które z pewnością będą miały wiele frajdy i satysfakcji podczas wspólnego gotowania. Od czego najlepiej zacząć?

Przygotowanie ciasta

Na samym początku warto zadbać o odpowiednie składniki. Jednym z najważniejszych produktów potrzebnych do wyrobienia ciasta są oczywiście drożdże - sprawdzą się zarówno świeże, jak i instant. Należy połączyć je z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, odrobiną cukru i mąki. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, do wyrośnięcia.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Na tym etapie, należy połączyć ze sobą wszystkie składniki potrzebne do zrobienia racuchów, tj.: roztopione masło, mąkę, jaja, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn, w taki sposób, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę. Następnie całość odstawiamy ponownie na 15 min do wyrośnięcia. Jeśli chcemy nieco urozmaicić nasz deser, warto zadbać o dodatki. Mogą to być m.in. jabłka z cynamonem lub inne świeże owoce, które po pokrojeniu w kostkę dodajemy do surowego ciasta.

Smażenie

Gdy ciasto jest już gotowe, przystępujemy do smażenia. Do realizacji tego zadnia posłuży nam patelnia oraz olej. Ciasto nakładamy łyżką, którą przed zanurzeniem w cieście najlepiej zamoczyć w wodzie. Taki zabieg sprawi, że masa nie będzie się zbytnio przyklejała, co zdecydowanie ułatwi nam cały ten proces. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni najlepiej odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami, tj.: owocami (świeżymi lub w postaci musu bądź przetworów), kwaśną śmietaną z cukrem lub śmietanką 30-procentową ubitą na puszystą pianę.

Reklama

Ciekawe pomysły i inspiracje

Jeśli szukacie idealnej receptury na ten przysmak lub zastanawiacie się nad doborem dodatków, bądź też formą serwowania racuchów - zajrzycie do przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że znajdziecie tam przepis, który z pewnością zadowoli was i waszych domowników.

 

1. Racuchy drożdżowe

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Racuchy z jabłkami

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Racuchy z dynią

Fot. Gotowaniezestylem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Racuchy z borówkami

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Racuchy twarogowe

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Racuchy drożdżowe z burakiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Drożdżowe racuchy z bananami

Fot. Ewka16 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Racuchy z gruszką na maślance

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapki śniadaniowe

Proste kanapki które zapewnią nam dużo energii na cały dzień, są pożywne smac...

Odsłon: 65

15 min
4
>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9