Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 6155
Dodano: 12.05.2017
Odsłon: 13633
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie), rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać tak, aby rozpuściły się drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej kubek z rozmieszanymi drożdżami wstawić do miski, zapobiegnie to zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie.
Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto.
Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu.
Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

grazka950 26 maja 2017Zgłoś do usunięcia
dzisiaj są z tartym jabłuszkiem :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 12 maja 2017Zgłoś do usunięcia
bardzo dobre,maślanki nie miałam zrobiłam na kefirze :)10 Kto głosował? | Odpowiedz