Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy z gruszką na maślance

Racuchy z gruszką na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4728

Dodano:

Odsłon: 11884

Delikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie), rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać tak, aby rozpuściły się drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej kubek z rozmieszanymi drożdżami wstawić do miski, zapobiegnie to zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie.

  2. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.

  3. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
    Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto.

  4. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu.
    Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 12 maja 2017 bardzo dobre,maślanki nie miałam zrobiłam na kefirze :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń