Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne racuszki z dynią skąpane w bitej śmietanie
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 80
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 31
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 61
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 80
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 31
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 61
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze połączone, bez widocznych grudek). Na koniec dodać stratą dynię i delikatnie wymieszać. Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta rozprowadzając je za pomocą łyżki. Smażyć po około 1 minucie na każdą ze stron, do momentu, kiedy racuszki się delikatnie zarumienią.
Podawać ze ubitą na sztywno śmietaną i cukrem pudrem.