Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne racuszki z dynią skąpane w bitej śmietanie
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2047
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 1040
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 240
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2047
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 1040
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 240
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze połączone, bez widocznych grudek). Na koniec dodać stratą dynię i delikatnie wymieszać. Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta rozprowadzając je za pomocą łyżki. Smażyć po około 1 minucie na każdą ze stron, do momentu, kiedy racuszki się delikatnie zarumienią.
Podawać ze ubitą na sztywno śmietaną i cukrem pudrem.