Gruszki na dziesięć sposobów

Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo.

Fot. 123RF/Picsel

Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty lub napary, które oprócz działań profilaktycznych w przeziębieniu, świetnie gaszą pragnienie.

Gruszki mają też pozytywny wpływ na nasz układ trawienny - to dobry sposób na zaparcia - oraz układ moczowy - polecane są szczególnie jako uzupełnienie leczenia kamicy nerkowej. Regularne spożywanie gruszek zapobiega ubytkom wapnia i, tym samym, ryzyku występowania osteoporozy.

Osoby dbające o linie jednak powinny pamiętać, że gruszka, ze względu na sporą zawartość cukru, jest owocem kalorycznym - dwa razy bardziej niż jabłko. Na szczęście gruszki zawierają dużo błonnika - więc są sycące oraz węglowodanów - dlatego dostarczają energii.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Co można zrobić z gruszek?

Gruszka im bardziej dojrzała tym słodsza - w miarę dojrzewania zmniejsza się zawartość kwasów i pektyn, a zwiększa zawartość cukru oraz rośnie stężenie olejków eterycznych. Dojrzałe gruszki będą zatem i miękkie, i mocno pachnące. Takie owoce najlepiej jeść na surowo, zarówno ze względu na smak, któremu po prostu nie sposób się oprzeć, jak i konsystencję, która może utrudniać dalszą obróbkę owoców.
Mniej dojrzałe, twardsze i kwaśniejsze gruszki możemy dodawać do sałatek. Świetnie komponują się nie tylko z sezonowymi owocami, ale także ze smakami wytrawnymi. Gruszka lubi ser pleśniowy, zwłaszcza niebieski, typu gorgonzola, czy roquefort oraz ser kozi. Takie połączenia doskonale uzupełnią orzechy włoskie, oliwa z oliwek oraz ocet balsamiczny. Ten ostatni świetnie podkreśla winny smak i aromat gruszek. Jeśli zawiniemy ćwiartki tych jesiennych owoców w plastry szynki parmeńskiej, skropimy dobrym balsamico i zepniemy wykałaczką - podamy wykwintną i oryginalna przekąskę.
Gruszki doskonale pasują do mięs na gorąco. Wątróbka cielęca świetnie komponuje się z połówkami gruszek, smażonymi w tym samym, co mięso tłuszczu. Smażone osobno gruszki, w cukrze i na maśle, to świetny dodatek do pieczonego drobiu, zwłaszcza kaczek.
Oryginalnym pomysłem jest wytrawna quiche, czyli tarta, z gruszkami, wędzonym łososiem i masą jajeczno-serową. Słodkie tarty z gruszkami warto doprawić miodem, wanilią oraz prażonymi migdałami. Gruszki możemy podać także solo, jako słodka przekąskę, karmelizowaną w cukrze, pieczoną, czy np. duszoną w winie.

 

1. Winne gruszki z serem pleśniowym

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Racuchy z gruszkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Owsianka z gruszkami i rodzynkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tarta z gruszkami

Fot. Ania_gutfut na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Gruszkowy chutney

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Dżem dyniowo-gruszkowy

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Biszkopt z musem gruszkowym

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Nalewka gruszkowa

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Gruszki imbirowe

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sernik z gruszkami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0