Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Sezon na gruszki rozpoczyna się w lipcu i trwa do końca września. Owoce są dostępne jednak nieco dłużej, dlatego kojarzą się często z jesienią. Są na tyle uniwersalne, że możesz z nich przygotować zarówno pyszny dodatek do mięsnych dań, jak i puszyste ciasto ze smakowitym nadzieniem. Dzisiaj zaproponujemy ci przepis na wyjątkowy deser, czyli gruszki pięknej Heleny.

Fot. 123RF/Picsel

Gruszki to bardzo wdzięczne owoce - można z nich przygotować naprawdę wiele różnych deserów. Są te kandyzowane, z migdałami czy z czekoladą. Można je też po prostu upiec z miodem w piekarniku albo w całości umieścić w pysznym cieście. Możliwości jest naprawdę wiele. W artykule skupimy się jednak na znanym francuskim deserze Poire belle Helene.

Poire belle Helene - skąd nazwa francuskiego deseru z gruszkami?

Deser, pochodzący z Francji, swoją nietypową nazwę zaczerpnął z operetki Jacques'a Offenbacha zatytułowanej „La Belle Helene", czyli piękna Helena. Utwór, będący parodią historii ucieczki Heleny Trojańskiej, niezwykle przypadł do gustu paryżanom. Popularność głównej bohaterki operetki wykorzystali również restauratorzy i cukiernicy, którzy prześcigali się w wymyślaniu dań nazwanych imieniem Helena. W ten sposób powstały właśnie Gruszki pięknej Heleny, które po raz pierwszy w 1865 roku przygotował francuski szef kuchni i reformator klasycznej kuchni francuskiej - Auguste Escoffier.

 

Gruszki pięknej Heleny - jak zrobić?

Ten słodki francuski deser przygotujesz w trzech głównych etapach. Będziesz potrzebować kilku składników, które razem stworzą przepyszną całość. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę, jak przygotować gruszki krok po kroku.
Deser Poire belle Helene to nic innego jak gotowane gruszki z dodatkami. W pierwszej kolejności ugotuj gruszki w słodkim syropie, który zrobisz z dwóch szklanek wody, dwóch łyżek soku z cytryny, trzech łyżek cukru i połowy laski wanilii. Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj pod przykryciem przez około pięć minut. W tym czasie obierz gruszki ze skórki, pozbaw je nasion, ale zostaw ogonki. Gruszki ustaw pionowo w syropie i gotuj przez 10-15 minut. Gdy staną się miękkie, wyjmij je, odsącz i wystudź. Możesz je zostawić w całości lub przekroić na pół.
W drugim kroku, przełóż je do naczynia (pucharku, miseczki, talerzyka) i polej gorącym sosem czekoladowym. Do małego garnka wlej trzy łyżki wody, łyżkę masła i dorzuć 100 g pokruszonej, gorzkiej czekolady. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej aromatyczne, dodaj 40 ml brandy. Całość podgrzej na bardzo małym ogniu, stale mieszając (żeby czekolada się nie zwarzyła). Sos czekoladowy powinien mieć idealnie gładką konsystencję.
Ostatni etap przygotowań rozpocznij od obłożenia gruszki lodami waniliowymi. Pozostało ci tylko udekorowanie deseru dodatkami.

Zobacz: Rustykalna tarta z gruszkami

Czym udekorować Gruszki pięknej Heleny?

Gdy ostudzone gruszki polejesz ciepłym, czekoladowym sosem i obłożysz lodami waniliowymi, musisz je jeszcze udekorować dodatkami. Deser może być na przykład przyozdobiony bitą śmietaną, ale zdecydowanie bardziej polecamy ci migdały (obrane ze skórki, najlepiej w całości, ale mogą być również płatki). W charakterze dodatków, dobrze sprawdzą się też pistacje, świeże listki mięty, wiórki czekoladowe czy nawet kandyzowane kwiaty fiołków. Jeśli zdecydowałeś się przekroić gruszki na pół, to do pustego miejsca po gniazdach nasiennych, dodaj ulubionej konfitury (na przykład pomarańczowej).
Wrzesień to najlepszy moment na przygotowanie Gruszek pięknej Heleny. Ten deser sprawdzi się idealnie na pyszny podwieczorek lub w charakterze eleganckiego deseru podanego rodzinie i przyjaciołom na przyjęciu. Niezwykle aromatyczny i stosunkowo prosty do zrobienia, spróbuj!
Zainspiruj się przepisami na Gruszki pięknej Heleny oraz proste desery z gruszek:

1. Gruszka pięknej Heleny

Gruszka pięknej Heleny

Fot. Terwol na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gruszki pięknej Heleny

 

2. Gruszki pięknej Heleny

Gruszki pięknej Heleny

Fot. Patucha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gruszki pięknej Heleny

 

3. Migdałowe gruszki

Migdałowe gruszki

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Deser z gruszek

 

4. Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie

Fot. Minikanika na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Deser z gruszek

 

5. Gruszki pieczone

Gruszki pieczone

Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Deser z gruszek

 

6. Francuskie gruszki

Francuskie gruszki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Deser z gruszek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34111

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 385

30 min
2
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4805

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1284

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113568

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11697

60 min
29