Z okazji Narodowego Święta Niepodległości, obchodzonego 11 listopada, przygotowaliśmy dla was wiele artykułów związanych z polską kuchnią. Uważamy, że jest ona pełna wyśmienitych, regionalnych potraw. W każdej części naszego kraju znajdziemy inne smaki i aromaty. I to jest wspaniałe!
Tym razem zmierzycie się z zagadkami dotyczącymi polskiej gastronomii. Przekonajcie się, jak bogatą wiedzę posiadacie na temat tradycyjnych polskich potraw oraz zwyczajów kulinarnych.
Część dań na pewno jest wam znana, ale postaraliśmy się, aby pytania nie były zbyt proste!
Mamy nadzieję, że przy okazji lektury dowiecie się czegoś nowego i podzielicie informacjami z najbliższymi. Jeśli będziecie znali odpowiedzi na wszystkie 21 pytań, to śmiało zasługujecie na tytuł prawdziwego miłośnika polskiej kuchni.
Życzymy powodzenia i trzymamy za was kciuki!
1. Czym jest, popularna w PRL-u, legumina?
Z pewnością już nieraz słyszałeś nazwę tego dania, które większość Polaków kojarzy z czasami PRL-u. Początkowo nazwą opisywało się jarzyny, jednak z czasem stała się ona określeniem słodkiej potrawy mącznej. Do legumin można więc przypisać budynie, kisiele mleczne czy racuchy na słodko. Jeśli odpowiedzieliście, że legumina to deser, zazwyczaj mączny lub jajeczny, zdobywacie punkt!
2. Pyry z gzikiem, czyli z czym?
Pytanie okaże się niezwykle proste dla wszystkich zamieszkujących Wielkopolskę. To właśnie z tego regionu pochodzi to pyszne danie. Pyry, czyli oczywiście ziemniaki (najczęściej w mundurkach) podaje się w towarzystwie... twarogu ze śmietaną. Do gzika dorzuca się też szczypiorek, cebulę lub rzodkiewkę. Może jedliście to danie, nie wiedząc nawet, jak się nazywa!
3. Co to są kopalnioki?
Kopalnioki są niezwykle popularne na Śląsku. Już sama nazwa sugeruje, że ta przekąska będzie związana z kopalniami. W jaki sposób? Kopalnioki to nic innego jak... twarde cukierki bez nadzienia o bardzo charakterystycznym, mocnym, anyżowo-miętowym smaku. Są czarne, więc z wyglądu przypominają bryłki węgla. Wielu górników zajada się nimi w celu ochrony gardeł przed pyłem kopalnianym.
4. Popularny w staropolskiej kuchni kapłon to...?
To pytanie z kategorii tych trudniejszych, ponieważ dotyczy staropolskiej kuchni. Podpowiemy, że szczególnie w XVI i XVII wieku gotowano z niego wiele potraw. Kapłon to... wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut. Słynny polski przyrodnik Jan Krzysztof Kluk w XVIII wieku tak opisał zastosowanie tego produktu w kuchni: "Kapłonem zowią koguta, któremu członki rodzajne wyrzynają się dla większej tłustości i smaku lepszego".
5. Jak robi się popularny szary sos polski?
Zostajemy przy staropolskiej kuchni. Jeśli to nie jest wasza mocna strona, nie przejmujcie się - właśnie zdobywacie cenną, kulinarną wiedzę. Szary sos najczęściej podaje się do mięs, np. ozorów. Z czego i jak się go robi? Na początku przygotowuje się zasmażkę z masła i mąki. Następnie rozprowadza się ją zimnym wywarem z ryby, miesza i gotuje tak przygotowany sos. Na drugiej, suchej patelni rumieni się cukier, podlewa kilkoma łyżkami wody (zimnej) i dolewa do sosu. Całość należy ponownie zagotować. Na końcu dodaje się jeszcze rodzynki i migdały oraz doprawia solą i sokiem z cytryny. Ciekawe połączenie smaków, prawda?
6. Skąd pierniki zawdzięczają swoją nazwę?
Przyznajemy, że to pytanie jest trudne. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego określenia "pierny", które oznaczało "pieprzny". Nie musimy tłumaczyć, że chodzi o mocny, korzenny posmak słodkości.
7. Jaki tytuł nosiła pierwsza polska książka kucharska?
Może interesujesz się kuchnią i kiedyś słyszałeś już tę nazwę. Jeśli nie, to spieszymy z odpowiedzią. Pierwsza, zachowana polska książka kucharska to "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 roku! Powstała w Krakowie, a jej autorem jest Stanisław Czerniecki, czyli pisarz i kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy okraszone refleksjami twórcy.
8. Kiedy obchodzi się Dzień polskiej żywności?
To szczególne święto ustanowiono dopiero w 2013 roku z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". Dzień polskiej żywności obchodzony jest 25 sierpnia i ma na celu podkreślenie walorów regionalnego jedzenia i pracy lokalnych rolników oraz producentów.
9. Z jakiej okazji według legendy wykonano w Polsce pierwszy sękacz?
Na początku powinniśmy w ogóle zadać sobie pytanie, czym jest sękacz - nie każdy może to wiedzieć. Jest to bardzo specyficzny wypiek z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, który piecze się na rożnie. Z wyglądu przypomina choinkę z wystającymi gałęźmi, a w środku posiada wzór przypominający sęki drewna (stąd właśnie nazwa). Według tradycji podaje się, że pierwsze ciasta upieczono w miejscowości Berżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie i podano z okazji odwiedzin królowej Bony.
10. Jaki owoc nazywany jest polską cytryną?
Na pewno mieliście przyjemność przynajmniej o nim słyszeć. Wielu z was z pewnością przygotowuje z niego dżemy lub nalewki. Za polską cytrynę uznaje się bowiem pigwę! Owoc ten zawiera ogromne ilości witaminy C, a także sporo żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B i fosforu.
11. Żętycę się je czy pije?
Słyszeliście kiedyś taką nazwę? Żętyca (lub żentyca) została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Jest popularna wśród górali karpackich, którzy otrzymują ją przy wyrabianiu oscypków i bundzu. To po prostu serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką.
12. Znana z Pana Tadeusza "gryka jak śnieg biała" to...?
Wierzymy, że znacie odpowiedź na to pytanie! Mała sugestia - jecie kaszę gryczaną? Ten naturalnie bezglutenowy produkt wytwarza się właśnie z gryki, czyli rośliny z rodziny rdestowatych. Kiedyś nazywano ją również tatarką lub hreczką. Dlaczego "jak śnieg biała"? Ponieważ posiada białe kwiaty.
13. Czy wegetarianie mogą jeść haluszki?
Haluszki to kluseczki znane dobrze w kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie przyrządza się je z tartych ziemniaków, mąki oraz soli i podaje z gorącym mlekiem, śmietaną i owocami lub wytrawnie - ze skwarkami. Danie, w wersji bez mięsnych dodatków, będzie więc idealne dla wegetarian. Obecnie do haluszek często dodaje się jeszcze jajko, dlatego weganie muszą uważać na skład tych kluseczek!
14. Jak nazywają się rogale, które piecze się w Poznaniu na 11 listopada?
Teraz macie idealną okazję, żeby się wykazać. Na naszym portalu pojawiło się już wiele przepisów na pyszne rogale... świętomarcińskie! Pewnie to zgadliście, ale czy wiedzieliście, że 11 listopada to Dzień św. Marcina i stąd wzięła się nazwa wypieku? Tradycja podaje, że w Wielkopolsce takie słodkości piekło się już w 1860 roku.
15. Na początku polskie pączki nadziewano...?
Odpowiedziałeś twarogiem? Niestety nie! Może pomyślałeś o marmoladzie, konfiturach czy owocach? Niestety, to też błędne trafienie! Czym więc nadziewano pierwsze polskie pączki? Otóż słoniną. Wyobrażasz sobie takie połączenie? Taką wersję wypieków podawano na tzw. staropolskich zapustach, czyli w czasie karnawału.
16. W jakiej części Polski na pączki mówi się kreple?
Jeśli tego nie wiedziałeś, to pewnie jesteś gorolem. Każdy hanys znałby odpowiedzieć - kreple to pączki w śląskiej gwarze.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
17. Z czego robi się maczankę?
Choć nazwa przywodzi na myśl raczej zupę, to maczance krakowskiej wyglądem zdecydowanie bliżej do hamburgera. Niektórzy nawet określają ją prababką tego dania. Tradycja podaje, że oryginalnie była to przekąska biednych studentów, którzy przyrządzali ją z najtańszej bułki, resztek karkówki i sosu spod mięsa. Warto spróbować maczanki, bo dzięki dodatkowi przypraw, jest niezwykle aromatyczna.
18. Czy hekele i hylyngi z cebulą są przygotowane z tego samego składnika?
Macie 50 proc. szans na prawidłową odpowiedź - ciekawe, czy udało wam się trafić w tę właściwą. Hekele to śląska potrawa przygotowana ze śledzi na zimno z dodatkiem jajek, cebuli, ogórka kiszonego i przypraw. Z kolei hylyngi to kaszubska nazwa śledzi - zazwyczaj podaje się je opiekane z cebulką. Zarówno hekele, jak i hylyngi z cebulą są przygotowane ze śledzi.
19. Czy obwarzanki i precle to to samo?
Niejeden Krakus mógłby tutaj prawić wywody godzinami. Dlaczego? Obwarzanek to jeden z głównych symboli Krakowa i produkt o chronionym prawnie oznaczeniu geograficznym. Jeśli myślicie więc o okrągłym, wytrawnym pieczywie posypanym makiem, sezamem, solą lub serem - to właśnie macie na myśli obwarzanka. Choć w Krakowie często mówiło się na niego też precel, to za ten wypiek przyjmujemy raczej pieczywo w kształcie podobnym do cyfry osiem.
20. Które polskie miasto słynie z pierników?
Oczywiście, że to Toruń. Toruńskie pierniki to symbol tego miasta i jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek produktów w Polsce!
21. Z jakiego mleka robi się oscypki?
Tradycyjne, polskie oscypki wytwarza się szczególnie na Podhalu. Zapamiętajcie, że ten twardy, wędzony ser przygotowuje się z mleka owczego.
Jak wam poszło? Czy udało się odgadnąć większość odpowiedzi? Niektóre pytania były niezwykle trudne, więc tym bardziej gratulujemy wszystkim, którzy mają bogatą wiedzę na temat kuchni polskiej. Podzielcie się z nami w komentarzu poniżej, na ile pytań znaliście odpowiedź i czy chcecie więcej takich testów wiedzy.
Zobacz także:
QUIZ: Kuchnie polskich gwiazd »