Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie zastanawiacie się co to jest maczanka krakowska? Odpowiedz jest prosta: to starokrakowskie danie, które składa się z aromatycznego schabu lub karkówki, sosu kminkowego oraz bułki. Maczanka znana była już w XVI wieku i podobno była ulubioną przekąską krakowskich dorożkarzy. Zastanawiacie się jak zrobić Maczankę krakowską? Otóż danie jest bardzo proste i zachwyci wszystkich domowników lub gości, a do jej przygotowania potrzeba tak naprawdę paru składników i trochę czasu. Podczas pieczenia w domu unosi się zamach kminku i pieczonego mięsa wiec czasem trudno jest powstrzymać się od zaglądania do piekarnika. Dzisiaj zaprezentuję wersję najbardziej krakowską, czyli podaną z obwarzankiem.
Schab umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, paprykami, solą i 3 łyżeczkami kminku i zostawić na noc do zamarynowania w lodówce
Kolejnego dnia na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab na złoty kolor z każdej strony
Przełożyć schab do brytfanki
Cebulę pokroić w talarki i obsypać schab cebulą w brytfance
Całość posypać 2 pozostałymi łyżeczkami kminku
Polać szklanką czerwonego wina i resztą oleju pozostałego na patelni ze smażenia
Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra-dół)
Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika
Schab piec 2 godziny
Po 2 godzinach wyjąć schab z sosu na deskę i pokroić na kawałki
Parę krążków cebuli odłożyć na bok do dekoracji
Pozostały sos z cebulami zmielić na gładko
Doprawić do smaku solą i pieprzem, mięso włożyć do sosu, jeśli ostygło to włożyć na chwilkę do pieca
Na talerz nałożyć trochę sosu, położyć na to dół przekrojonej bułki
Polać dół bułki sosem i przykryć kawałkiem mięsa, polać sosem i położyć parę krążków cebuli, którą wyjęliśmy z sosu
Całość przykryć góra bułki
Podawać z ogórkami lub innymi kiszonkami
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka...
Odsłon: 3128
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 8235
Sałatka z papryką to niezwykle efektowny dodatek do każdego obiadu czy grilla...
Odsłon: 43
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 76
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3165
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1596
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 163
Sałatka z papryką to niezwykle efektowny dodatek do każdego obiadu czy grilla...
Odsłon: 43
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 76
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3165
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1596
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 163
Składniki
Schab umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, paprykami, solą i 3 łyżeczkami kminku i zostawić na noc do zamarynowania w lodówce
Kolejnego dnia na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab na złoty kolor z każdej strony
Przełożyć schab do brytfanki Cebulę pokroić w talarki i obsypać schab cebulą w brytfance Całość posypać 2 pozostałymi łyżeczkami kminku Polać szklanką czerwonego wina i resztą oleju pozostałego na patelni ze smażenia
Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra-dół) Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika Schab piec 2 godziny Po 2 godzinach wyjąć schab z sosu na deskę i pokroić na kawałki Parę krążków cebuli odłożyć na bok do dekoracji
Pozostały sos z cebulami zmielić na gładko Doprawić do smaku solą i pieprzem, mięso włożyć do sosu, jeśli ostygło to włożyć na chwilkę do pieca Na talerz nałożyć trochę sosu, położyć na to dół przekrojonej bułki Polać dół bułki sosem i przykryć kawałkiem mięsa, polać sosem i położyć parę krążków cebuli, którą wyjęliśmy z sosu Całość przykryć góra bułki Podawać z ogórkami lub innymi kiszonkami
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wegetariańskie szaszłyki z sera paneer, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Dania główne
Ogórki, cukinia, koper włoski, biała kasza gryczana i kiszona cytryna
Dania główne
Kawałki kurczaka w domowej mieszance przypraw shawarma/szawarma.przygotowane w multicookerze instant pot.
Dania główne
Flaki w pomidorach
Wegetariańskie szaszłyki z sera paneer, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Przepyszne aromatyczne szaszłyki marynowane w indyjskich przyprawach, zadowol...
Odsłon: 19
Ogórki, cukinia, koper włoski, biała kasza gryczana i kiszona cytryna
Warzywna potrawka z pyszną kiszoną cytryną, podana z białą kaszą gryczaną. Po...
Odsłon: 44