Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie zastanawiacie się co to jest maczanka krakowska? Odpowiedz jest prosta: to starokrakowskie danie, które składa się z aromatycznego schabu lub karkówki, sosu kminkowego oraz bułki. Maczanka znana była już w XVI wieku i podobno była ulubioną przekąską krakowskich dorożkarzy. Zastanawiacie się jak zrobić Maczankę krakowską? Otóż danie jest bardzo proste i zachwyci wszystkich domowników lub gości, a do jej przygotowania potrzeba tak naprawdę paru składników i trochę czasu. Podczas pieczenia w domu unosi się zamach kminku i pieczonego mięsa wiec czasem trudno jest powstrzymać się od zaglądania do piekarnika. Dzisiaj zaprezentuję wersję najbardziej krakowską, czyli podaną z obwarzankiem.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6098
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9092
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8566
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5897
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6098
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9092
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8566
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5897
Składniki
Schab umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, paprykami, solą i 3 łyżeczkami kminku i zostawić na noc do zamarynowania w lodówce
Kolejnego dnia na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab na złoty kolor z każdej strony
Przełożyć schab do brytfanki Cebulę pokroić w talarki i obsypać schab cebulą w brytfance Całość posypać 2 pozostałymi łyżeczkami kminku Polać szklanką czerwonego wina i resztą oleju pozostałego na patelni ze smażenia
Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra-dół) Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika Schab piec 2 godziny Po 2 godzinach wyjąć schab z sosu na deskę i pokroić na kawałki Parę krążków cebuli odłożyć na bok do dekoracji
Pozostały sos z cebulami zmielić na gładko Doprawić do smaku solą i pieprzem, mięso włożyć do sosu, jeśli ostygło to włożyć na chwilkę do pieca Na talerz nałożyć trochę sosu, położyć na to dół przekrojonej bułki Polać dół bułki sosem i przykryć kawałkiem mięsa, polać sosem i położyć parę krążków cebuli, którą wyjęliśmy z sosu Całość przykryć góra bułki Podawać z ogórkami lub innymi kiszonkami