Do góry

Newsy

Jak gotować ziemniaki?

To jedno z tych warzyw, które zjadamy codziennie. Gotujemy je niemal machinalnie i mało kto zastanawia się, w jaki sposób ugotować ziemniaki, aby były naprawdę smaczne. Oto kilka szczegółów, na które warto zwracać uwagę.

Fot. 123RF/Picsel

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Aby w pełni cieszyć się właściwościami i smakiem tego warzywa, w czasie jego gotowania powinniśmy się wystrzegać kilku, dosyć powszechnych błędów. Oto niektóre z nich.

Perfekcyjne ziemniaki z wody

Teoretycznie nie ma nic prostszego niż ugotowanie ziemniaków. W końcu wystarczy je obrać i wrzucić do wody. Banał, prawda? Okazuje się jednak, że nawet przy tak prostym zadaniu, warto zwrócić uwagę na kilka spraw. Przede wszystkim, pamiętajmy o odpowiednim osoleniu wody - nie może być ani za mało, ani za bardzo słona. Zwykle przyjmuje się około 1,5 łyżeczki na dwa litry płynu. Wody nie może być zbyt mało, gdyż w ten sposób ziemniaki nie ugotują się równomiernie, z tego samego względu powinniśmy wkładać ziemniaki do zimnej, a nie gotującej się wody. Niestety, w takim wypadku stracą one nieco więcej witaminy C. Aby zminimalizować te straty, warto dodać do garnka marchew, która za sprawą beta-karotenu zminimalizuje straty witamin. Aby ziemniaki z wody były smaczniejsze, warto do gotującej się wody dodać zioła. W tym wypadku idealnie sprawdzą się łodygi kopru lub bazylia.

Jak gotować ziemniaki na puree?

Poza gotowanymi w całości, to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków. Delikatne, kremowe i niezwykle smaczne - takie właśnie powinno być idealne puree. Okazuje się jednak, że w czasie jego przygotowywania możemy popełnić kilka błędów, które całkowicie zrujnują ten apetyczny dodatek.

Przede wszystkim, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków, dzięki czemu puree będzie miało odpowiednią konsystencję. W tym wypadku doskonale sprawdzą się odmiany russet i yukon, zawierające odpowiednią ilość skrobi.

Pamiętajmy, że wszelkie dodatki do puree - takie jak masło lub śmietana - powinny mieć temperaturę pokojową. W ten sposób łatwiej połączą się z ziemniakami, a my zmniejszymy ryzyko uzyskania dania o nieprzyjemnej i gumowatej konsystencji.

Unikajmy również używania malakserów bądź blenderów, gdyż jest to najprostszy sposób na zepsucie puree. Zdecydowanie lepszy efekt otrzymamy, wykorzystując klasyczne tłuczki, praski lub trzepaczki. Wymaga to nieco więcej wysiłku, jednak efekt wart jest zachodu.

Idealne ziemniaki z piekarnika

Perfekcyjne pieczone ziemniaki to delikatnie chrupiąca skórka oraz puszyste wnętrze. Ten efekt najłatwiej osiągnąć przy wykorzystaniu ziemniaków z odmiany Russet.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie ziemniaków w piekarniku nie pozostawia miejsca na błędy, jednak także w tym wypadku łatwo o kulinarną wpadkę.

Co najważniejsze, nigdy nie powinniśmy zapominać o nakłuciu ziemniaków widelcem w kilku miejscach. Ułatwi to dystrybucję ciepła i sprawi, że równomiernie się upieką. Jeśli przygotowujecie duże ziemniaki, koniecznie zawińcie je w folię do pieczenia, gdyż tylko w ten sposób unikniecie spalenia skórki. W tym wypadku kluczowe znaczenie ma temperatura - nie może być zbyt wysoka, gdyż w ten sposób otrzymacie ziemniaki spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Około 200 stopni Celsjusza będzie wystarczające.

Ziemniaki gotowane w zupie - na co zwracać uwagę?

W przypadku zup, bardzo często dodajemy do nich ziemniaki, aby je zagęścić. Dzieje się tak szczególnie w przypadku kremów, które są dokładnie miksowane i przecierane. A co jeśli zależy nam, aby w zupie pływały apetyczne kawałki ziemniaków? Wówczas należy pamiętać o doborze odpowiedniej odmiany, która zachowuje swój kształt w czasie gotowania i nie zawiera zbyt dużej ilości skrobi.

Warto również pamiętać, że kwas (pochodzący np. ze szczawiu lub kiszonej kapusty) znacznie spowalnia proces gotowania się ziemniaków. Jeśli nie macie ochoty na zupę z twardymi warzywami, pamiętajcie o dodaniu kwaśnych składników na samym końcu.

Najsmaczniejsze placki ziemniaczane

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, dlatego każdy powinien wiedzieć, jakich błędów należy wystrzegać się w czasie ich przygotowywania. Przede wszystkim powinniśmy zapomnieć o mechanicznym ucieraniu ziemniaków np. w malakserze. Placki będą smakować i wyglądać lepiej, jeśli przygotujemy je z użyciem tradycyjnej tarki.

Unikajmy również dodawania zbyt dużej ilości mąki. Aby połączyć masę, zwykle wystarczy zaledwie łyżka lub dwie. Większa ilość sprawi, że placki staną się gumowate.

W czasie smażenia placków należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozgrzanie oleju. Jeśli będziemy przygotowywać je na zbyt chłodnym tłuszczu, placki nasiąkną nim i z pewnością nie będą chrupiące.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń