Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Przygotowując pyszną nalewkę, często bardzo mocno skupiamy się na samym procesie tworzenia trunku. Zapominamy jednak, że duży wpływ na jakość i aromat alkoholu ma także sposób jego przechowywania. Do jakich butelek powinniśmy zatem przelać nalewkę, aby prawidłowo dojrzewała i cieszyła nas pysznym smakiem?

Fot. 123RF/Picsel

Nalewki przygotowane ze śliwek, aronii, pigwy czy orzechów to trunki, które po przygotowaniu możemy kosztować przez długi czas. Wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości i w umiarkowanych ilościach - wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu. W artykule podpowiemy ci, w jakim szkle możesz przechowywać nalewkę, aby ta nabrała cennego smaku i pięknej barwy.

Karafka czy butelka - w czym lepiej przechowywać nalewkę?

Masz w domu karafkę i zastanawiasz się, czy możesz w niej przechowywać nalewkę? Niestety, karafka sprawdzi się jedynie przy podawaniu alkoholu. Wówczas trunek przelewa się do niej ze słoja lub butelki, dopiero tuż przed podaniem. Karafki posiadają nieszczelne zamknięcie, dlatego cały smak i aromat nalewki po dłuższym czasie by wywietrzał. Jeśli planowałeś taki prezent, polecamy wręczyć szklane naczynie i osobno zabutelkowany odpowiednio alkohol.

Jaką butelkę wybrać do domowej nalewki?

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tworzeniem domowych nalewek, to pewnie korzystasz z butelek po innych alkoholach. Często wykorzystuje się wtedy opróżnione szkło po wódce. Na etapie „prób i błędów" jest to oczywiście dopuszczalne, ale jeśli myślisz poważniej o produkcji nalewek lub chcesz je podarować bliskim jako prezent, warto zainwestować nie tylko w składniki trunku, ale i odpowiednią jego oprawę.
Przy wyborze butelki, niezwykle ważne jest jedno kryterium - miejsce przechowywania alkoholu. Jeśli wyprodukowaną nalewkę umieścisz w szafie, to pamiętaj, że butelka powinna w niej stać, a nie leżakować! Jeśli półki są niewysokie, koniecznie kup szkło o mniejszej pojemności, tak by zmieściło się w pozycji pionowej.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Butelka na nalewkę - jaki powinna mieć kształt?

Doświadczeni „nalewkarze" najczęściej wybierają butelki o tradycyjnym, kwadratowym kształcie. Nie jest to jednak podyktowane chęcią utrzymania jakości trunku, a jedynie estetyką i rozmiarem pomieszczenia, w którym będą przechowywane napoje. Równie dobrze sprawdzą się butelki owalne (jak na wino czy oliwę). Bardziej ozdobne okażą się te o nietypowych kształtach - falowane, trójkątne, z fakturowanego szkła, z uchem lub umieszczone w słomkowym koszu. Takie dekoracyjne butelki są świetnym wyborem, jeśli planujemy komuś wręczyć nalewkę w prezencie (np. jako podarunek ślubny dla gości lub bliskim pod choinkę).

Jaką pojemność powinna mieć butelka na nalewkę?

Wszystko zależy od tego, gdzie będziesz przechowywać trunek oraz jak dużo go przygotujesz. Pojemność butelki dostosowuje się tylko do preferencji przygotowującego. Jeśli chcesz rozdać nalewkę rodzinie lub planujesz spożywać ją raczej rzadko, kup więcej mniejszych buteleczek (np. 100 lub 250 ml). Jeśli natomiast spodziewasz się uroczystości, na których zaserwujesz domową nalewkę, zainwestuj w butelki o pojemności pół litra lub litr. Warto również zastanowić się nad przejrzystością szkła. Wybierz butelkę bez zarysowań i zmętnień. Pamiętaj też, że nalewki powinieneś przechowywać w ciemnym pomieszczeniu lub w butelce z ciemnego szkła, ponieważ źle reagują na światło słoneczne. Oczywiście trunek zaserwuj już w innym naczyniu, które jest zrobione z jasnego i przejrzystego szkła. Ważnym kryterium przy wyborze butelki jest też jej waga. Zbyt cienkie i lekkie będzie wyglądało tanio. Butelka o pojemności 500 ml powinna ważyć minimum 500-600 gram.

Jak uszczelnić butelkę na nalewkę?

Butelkę z domową nalewką możesz zakorkować lub zamknąć zakrętką. Pierwszy sposób jest oczywiście bardziej elegancki, ale też dużo trudniejszy. Jeśli korek namoknie, może to wpłynąć na zwietrzenie trunku. Poleca się więc dodatkowo uzbroić korek kapturkiem termokurczliwym lub uszczelnić go lakiem, dzięki czemu nalewka zyska dodatkowe zabezpieczenie. Po otwarciu tak przygotowanej butelki, należy ją zamknąć przy użyciu korka-grzybka (możesz kupić taki z drewnianą główką, co doda butelce elegancji). Dużo prostszym sposobem jest zamknięcie butelki za pomocą zakrętki - należy oczywiście zrobić to z precyzją. Sprawdź, czy zakrętka nie jest uszkodzona. Jeśli zależy ci również na aspekcie wizualnym, zakrętkę możesz zakryć specjalną serwetką, którą obwiążesz wstążką.

 

Sprawdź: Nalewka z pigwy - jak zrobić i jakie ma właściwości?

Jaką etykietę wybrać?

Łatwo dostępne są także etykiety, które znacznie poprawią wygląd butelek. Choć naklejki są tanie, to twoje nalewki będą wyglądać z nimi dużo bardziej profesjonalnie. W internecie znajdziesz wiele wzorów i kolorów etykiet. Umieść na nich datę butelkowania trunku i jego skład. Możesz także wybrać takie z dopiskiem „domowa nalewka" lub „homemade" (nalewka domowej roboty), co podkreśli wyjątkowy charakter alkoholu i twój wysiłek włożony w proces przygotowania. Co więcej, jeśli wybierzesz jednakowe etykiety dla danego typu alkoholu, później będzie ci łatwiej wyszukać odpowiednią butelkę. Jeśli nie chcesz natomiast naklejać nic na szkło, postaw na drukowane zawieszki, które przywiążesz wstążką do szyjki butelki.

Wybór butelki na domową nalewkę wcale nie jest taki trudny, chociaż zależy od naprawdę wielu czynników. Z pewnością poradzisz sobie z tym zadaniem, dlatego zachęcamy cię do wypróbowania przepisów na pyszne nalewki, które samodzielnie przygotujesz. Na Smaker.pl znajdziesz instrukcję krok po kroku:

1. Cytrynówka z miodem na spirytusie

Cytrynówka z miodem na spirytusie

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Cytrynówka

 

2. Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Nalewka śliwkowa

 

3. Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Nalewka z żurawiny

 

4. Nalewka z orzechów laskowych

Nalewka z orzechów laskowych

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Orzechówka

 

5. Nalewka z jabłek

Nalewka z jabłek

Fot. Bond777 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Nalewka z jabłek

 

6. Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa nalewka: Pigwówka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Bigos świąteczny

Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...

Odsłon: 122

30 min
4
30 min
3
>60 min
3
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5