Karob - czym jest i jak go używać?

Pokochają go nie tylko miłośnicy kakao i kawy. Świetnie smakuje, ma różnorakie zastosowanie oraz jest istną bombą witaminową. Ta śródziemnomorska roślina jest znana jako szarańczyn strąkowy lub ceratonia. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć ją do diety.

Fot. 123RF/Picsel

Drzewo karobowe osiąga 15 metrów wysokości, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Poprzez zmielenie nasion (znajdujących się w strąkach) można uzyskać proszek, sok, mączkę oraz melasę. Proszek łudząco przypomina kakao, jest jednakże od niego słodszy, zawiera mniej tłuszczu, a jego skład jest bogatszy w substancje odżywcze. Sok, czyli tzw. kaftan używany jest jako syrop do konserw owocowych oraz dodatek do napojów alkoholowych. Z mączki uzyskuje się gumę karobową, stosowaną głównie w formie substancji zagęszczającej, oznaczonej symbolem E410. Przez to, że jest to substancja pochodzenia naturalnego, nie wywołuje skutków ubocznych. Melasa zaś to ciemnobrązowy syrop, którym można zastąpić cukier.

Co ciekawe, ziarenka karobu posiadają taki sam rozmiar i masę - niespełna 200 mg. Ze względu na to, dawniej posługiwano się nimi jako jednostkami masy. Stąd też pochodzi dzisiejsza nazwa karat - od greckiego słowa keration, oznaczającego właśnie karob.

Za co powinniśmy cenić karob?

Karob jest bogaty w naturalnie występujące sole mineralne oraz witaminy z grupy B, a także A, E oraz D. Jest również doskonałym źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Poprzez występowanie dużej ilości pektyn i garbników, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Regularne spożywanie karobu bezsprzecznie wpływa na samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Jest silnym przeciwutleniaczem - usuwa wolne rodniki. Dodatkowo, obniża poziom cholesterolu, a przez to, że nie posiada kofeiny, jest świetną alternatywą kawy dla osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką zawartość magnezu i żelaza, sprawdza się w walce z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem. Wapń zaś pomaga przy leczeniu osteoporozy.

Co więcej, karob wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych - grypy, przeziębienia, astmy oraz alergii. Zawiera kwas galusowy, nadający mu właściwości przeciwbólowe oraz przeciwdrobnoustrojowe. Znajduje również zastosowanie w przypadku stanów zapalnych oraz niedokrwistości.

Reklama

Jak go stosować?

Proszek przypominający kakao doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im brązowy kolor. Można z niego przyrządzić wyśmienity napój. Karob jest słodszy oraz nie zawiera kwasu szczawiowego, utrudniającego przyswajanie wapnia oraz cynku.

Mączka karobowa sprawdza się jako zagęstnik lub zamiennik jajek. Na jej bazie przyrządza się desery a także ciasta. Melasę można używać jako dodatku do deserów, jogurtów, napojów zimnych i gorących lub spożywać samodzielnie.

Nie macie pomysłu na przemycenie karobu do codziennej diety? Nasi użytkownicy służą pomocą! Oto zestawienie najciekawszych propozycji.

 

1. Rafaello z kaszy jaglanej

Tort z lekkim kremem budyniowym

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Ciemne naleśnikiTort Leśny mech

Fot. Kuchniamniam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Domowa czekolada z daktyli

Torcik z czarną porzeczką

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Jaglany pudding

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Zdrowe ciastka bez cukru

Marmurkowy tort malinowy

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Bułeczki z nadzieniem orzechowo-dyniowym

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Chleb pokrzywowy z karobem i czarnuszką

Torcik serowo - porzeczkowy

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Pralinki z karobem

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Kopiec kreta

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 498

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0