Fot. 123RF/Picsel
Masę na knedle najlepiej zrobić z ziemniaków, które zostały ugotowane w mundurkach. Ten prosty zabieg sprawi, iż kartofle wchłoną mniej wody, masa będzie bardziej sypka, a my nie będziemy musieli dodawać do ciasta sporej ilości mąki.
Aby ciasto na knedle było całkowicie gładkie, zrezygnujmy z używania tradycyjnego tłuczka. Zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy, sięgając po praskę do ziemniaków lub gęsto sitko.
Pamiętajmy, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Intensywne zagniatanie może spowodować, iż będzie ono twarde i zbyt mocno zbite.
Które ziemniaki najlepiej nadają się na knedle?
Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W najpopularniejszej wersji jest to ciasto ziemniaczane. I to właśnie od jakości tego warzywa zależy końcowy efekt.
Ziemniaki na knedle powinny być możliwie jak najbardziej mączyste, czyli zawierać bardzo dużo skrobi. Dzięki temu, będziemy mogli znacząco zminimalizować ilość mąki dodawanej do ciasta, a nasze knedle będą zdecydowanie delikatniejsze.
Jak rozpoznać mączną odmianę ziemniaków? Najłatwiejszym rozwiązaniem jest oczywiście poproszenie o poradę sprzedawcy, który najlepiej zna odmiany jakimi handluje. Możesz również przekroić ziemniaka na pół - jeśli po ponownym złożeniu obie części skleją się ze sobą, oznacza to, iż masz do czynienia z warzywem o dużej zawartości skrobi.
Warto również zapamiętać nazwy odmian mączystych. Należą do nich chociażby Bryza, Ibis, Gracja lub Tajfun. Czasem kryją się one pod enigmatycznym oznaczeniem „Typ C".
Jakie nadzienie do knedli?
Najpopularniejszą odmianą knedli są te z truskawkami lub śliwkami. Nie poprzestawajmy jednak wyłącznie na nich. Równie ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie moreli, jagód lub wiśni.
Pamiętajmy, aby owoce umyć, wypestkować i zwrócić uwagę, czy przypadkiem nie ukryły się w nich insekty. Warto wybierać twardsze i większe egzemplarze, gdyż w ten sposób zachowają one swój kształt w trakcie gotowania. Wiele przepisów zaleca wcześniejsze obtoczenie owoców w cukrze. W ten sposób wewnątrz powstanie smakowity syrop.
W wielu domach serwuje się także knedle w wersji wytrawnej. Mogą one kryć w sobie farsz serowy, warzywny lub mięsny. W tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza fantazja kulinarna.
Aby zrobić mistrzowskie knedle, potrzebujesz sprawdzonego i niezawodnego przepisu. Skąd go wziąć? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Knedle z twarogiem, orzechami i cytryną
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. cos-pysznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. kasia-p na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Knedle ze świeżymi grzybami
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Knedle z pokrzywami i boczkiem
Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Knedle z kapustą i grzybami
Fot. kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!