Sprawdzone przepisy na karnawał

Przygotowania do Bożego Narodzenia zwykle zaczynamy kilka dni przed świętami. Jednak niektóre rzeczy potrzebują dużo więcej czasu. Jedną z nich jest piernik dojrzewający, który jest jednym z najpyszniejszych ciast stawianych na wigilijnym stole. Jaki jest jego sekret? Dlaczego potrzebuje tyle czasu?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest piernik dojrzewający

- Dlaczego piernik musi dojrzewać

- Jakich przypraw potrzeba do piernika staropolskiego

- Kiedy piec piernik długo dojrzewający

- Jak zrobić piernik długo dojrzewający

- Jak długo piec piernik

- Jak nasi Użytkownicy pieką piernik staropolski

 

Nic nie może równać się ze smakiem piernika dojrzewającego. Jeśli nie jesteście fanami piernika i wydawało wam się, że to raczej proste, nijakie ciasto, koniecznie musicie spróbować tego staropolskiego przepisu. Od tej pory nie będziecie chcieli jeść już żadnego innego piernika.

Piernik dojrzewający - co to takiego?

Piernik dojrzewający to ciasto, które kiedyś pieczono na wyjątkowe okazje, na przykład śluby. To jedno z najstarszych polskich ciast - z całą pewnością warto dalej kultywować tę tradycję, gdyż taki piernik smakuje niesamowicie. Skład odrobinę różni się od prostych pierników „na ostatnią chwilę". Przede wszystkim znajdziemy w nim dużo więcej miodu. Jednak najważniejszym elementem jest leżakowanie.

To czas, w którym ciasto odpoczywa. Im dłużej, tym lepiej - najstarsze ciasto na piernik miało aż 67 lat! Z pewnością wypiek był doskonały. Kiedyś piernik dojrzewał nawet kilka lat, by uczcić wyjątkowe święta rodzinne. Obecnie jednak nikt nie chciałby czekać tyle na ciasto. Dlatego piernik dojrzewający przygotowuje się około czterech tygodni przed pieczeniem. To idealny czas na to, by zacząć wyrabiać ciasto przed tegorocznymi świętami.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Dlaczego piernik musi dojrzewać?

Dlaczego piernik musi dojrzewać? Najprościej rzecz ujmując - smaki muszą się „przejść", a zatem połączyć ze sobą. Leżakowanie sprawia, że mąka i pozostałe składniki przenikają smakiem i zapachem przypraw korzennych oraz miodu. To niezwykle istotne, gdyż podczas samego mieszania ciasto jest na tyle gęste, że niemożliwym staje się dokładne połączenie wszystkich składników. Do tego potrzeba czasu.

Podczas leżakowania dochodzi również do odparowania wody z ciasta, a to z kolei nadaje mu odpowiednią konsystencję. Według starych receptur piernik powinien dojrzewać przez co najmniej trzy miesiące. Obecnie jednak nie mamy na to czasu - dlatego przygotowywanie piernika dojrzewającego rozpoczyna się na około cztery tygodnie przed świętami.

Prawdopodobnie zastanawiacie się jednak, jak to możliwe, że ciasto na piernik nie zepsuje się podczas tak długiego dojrzewania. Na szczęście ciasto zawiera nie jeden, a aż dwa składniki o właściwościach bakteriobójczych. To miód oraz goździki. Działają one konserwująco i sprawiają, że ciastu nie grozi pleśń.

Poza tym pozostawione jest ono w miejscu suchym i zimnym, a to również sprawia, że może przetrwać naprawdę długo. Gdyby znajdowało się w ciepłym miejscu, prawdopodobnie szybko zauważylibyście na nim ślady pleśni.

 

Sprawdź także: Najlepsze ciasta na święta

Piernik staropolski i przyprawa do niego

Aby piernik staropolski był naprawdę pyszny, samodzielnie przygotujcie do niego przyprawę. Zamiast kupować gotową mieszankę, chwyćcie moździerz, kilka składników i zabierzcie się do pracy. Co przyda wam się do zrobienia domowej przyprawy do piernika?

50 gramów kory cynamonu, 20 gramów suszonego imbiru, pięć całych goździków, 15 gramów ziaren kardamonu, 10 gramów gałki muszkatołowej, gwiazdkę anyżu i kilka ziaren pieprzu. Składniki takie jak cynamon możecie zmielić w maszynce do mielenia kawy.

Gałkę muszkatołową zetrzyjcie na drobnej tarce do przypraw, a resztę utłuczcie w moździerzu. Następnie połączcie wszystkie składniki i przesypcie je do woreczka strunowego, by nie straciły swojego aromatu. Taka przyprawa przyda wam się na kilka porcji piernika - na jeden kilogram wystarczy dodać bowiem maksymalnie cztery łyżeczki. Jest bardzo esencjonalna i aromatyczna.

Piernik długo dojrzewający - kiedy zabrać się za pieczenie?

Jeśli chcecie, by piernik długo dojrzewający, był zrobiony dokładnie tak, jak w przepisie staropolskim, warto zrobić go nawet kilka miesięcy przed świętami. Jednak koniec listopada to także dobry czas na rozpoczęcie przygotowań. Piernik będzie pyszny i aromatyczny nawet wtedy, gdy będzie mógł dojrzewać tylko przez kilka tygodni.

Zobacz: Piernikowe śledzie

Piernik dojrzewający - przepis

Jak zrobić piernik dojrzewający? Przepis nie jest wcale trudny. Jeśli wydawało się wam, że piernik to ciasto tylko dla osób, które są doskonałymi cukiernikami, myliliście się. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Wystarczy mieć tylko kilka składników i sporo czasu oraz cierpliwości.

Tak, nie ukrywamy - ciasto na piernik pachnie fantastycznie i aż zachęca, by upiec je od razu. Staropolski piernik dojrzewający powinien składać się z wysokiej jakości składników. Nie wybierajcie taniego miodu czy też produktu miodopodobnego. Postawcie też na dobrą mąkę i masło oraz ekologiczne jajka.

Do zrobienia piernika potrzebujecie kilograma mąki pszennej bądź orkiszowej jasnej, pół kilograma płynnego miodu (raczej wielokwiatowego bądź lipowego, słodkiego i lekkiego w smaku), 250 gramów masła, dwie szklanki cukru, trzy jajka, pół łyżeczki soli, pół szklanki mleka, trzy łyżeczki sody oczyszczonej i cztery łyżeczki przyprawy do piernika.

W następnym etapie, tuż po pieczeniu, potrzebować będziecie także powideł śliwkowych bądź masy do przełożenia piernika. Może to być masa kajmakowa, marcepanowa, orzechowa czy grysikowa, jednak najbardziej popularne są właśnie powidła. Czas przygotować masę na piernik.

W pierwszym kroku wlejcie do garnka miód, wsypcie cukier i dodajcie masło. Czasem masło miesza się także pół na pół ze smalcem. Podgrzewajcie całość, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkiem się rozpuszczą. Zdejmijcie garnek z palnika i ostudźcie zawartość. Gdy masa ostygnie, wlejcie ją do miski, w której przygotowana jest mąka, sól, soda oczyszczona i przyprawa korzenna. Dodajcie jajka oraz mleko, a następnie mieszajcie ciasto ręcznie bądź też posłużcie się mikserem. Druga opcja z całą pewnością jest łatwiejsza - masa będzie bowiem bardzo lepka.

Niektórzy dodają do ciasta bakalie bądź orzechy, jednak nie jest to konieczne. Jeśli chcecie, by wasz piernik posiadał taką zawartość, to właśnie idealny moment, by dodać orzechy. Lepiącą masę przełóżcie do miski szklanej bądź ceramicznej. Może to być także kamionka lub emaliowany garnek. Przykryjcie bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawcie w chłodne miejsce na kilka tygodni.

Jak długo piec piernik dojrzewający?

Jak długo piec piernik dojrzewający? Tu nie ma dużej różnicy pomiędzy ciastem dojrzewającym a tym natychmiastowym. Zacznijmy jednak od podzielenia dojrzałego już ciasta na trzy równe kawałki. Każdy z nich rozwałkujcie na trzy identyczne placki. Pieczcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skrawki, które wam pozostały, można wykorzystać do upieczenia pierniczków. Nagrzejcie piekarnik do 170 stopni i pieczcie przez około 20 minut. Placek powinien być lekko zarumieniony, jednak nie przypieczony.

Następnie przestudźcie je i wysmarujcie powidłami. Teraz wystarczy tylko połączyć upieczone pierniki, by tworzyły całość.

Piernik dojrzewający to prawdziwy przysmak - jeśli przygotujecie go raz, z pewnością nie będziecie mogli doczekać się kolejnych świąt. Zainspirujcie się przepisami Smakerowiczów na piernik długo dojrzewający:

1. Piernik staropolski z powidłami i polewą

Piernik staropolski długo dojrzewający przepis

Piernik staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Przepis na piernik staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Piernik staropolski dwutygodniowy

Jak zrobić piernik staropolski?

Jak zrobić piernik staropolski? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Ciasto na piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto na piernik dojrzewający

Ciasto na piernik dojrzewający

Ciasto na piernik dojrzewający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Herbata z pigwą i miodem rozgrzeje organizm na zimę. Prosty przepis »

Rozgrzewające zupy na jesienne dni »

Jak długo można przechowywać jajka? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1006

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 649

60 min
4
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 75

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1072

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5