Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja.

Fot. 123RF/Picsel

Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej.

Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi się w zasadzie sam w procesie fermentacji. Potrzeba tylko chwili czasu, żeby pomieszać składniki i odstawić w zacienione miejsce. W ostatnim tygodniu przed świętami wystarczy przełożyć ciasto do blachy i upiec.

Do Bożego Narodzenia piernik zmięknie a my będziemy cieszyć się staropolskim smakiem domowego wypieku. Duch tradycji w postaci ciasta zagości na stołach, a zapach korzennych przypraw będzie prowokował do sięgnięcia po kolejny kawałek.

„Weź miodu przaśnego ile chcesz.." Tak brzmi jedna z najstarszych procedur przygotowywania piernika. Dlatego dzisiaj, składając ukłon historii, nie spoglądajmy nawet na słoiki sztucznego miodu, które piętrzą się na sklepowych regałach. Wybierajmy ten naturalny. Akacjowy lub wielokwiatowy będzie najlepszy. W połączeniu z przyprawami do piernika stworzy aromatyczną całość.

Zobacz też: Orzechowiec z kremem waniliowym. Kliknij!

Nie zawsze jednak musimy korzystać z gotowych mieszanek, które oferują nam producenci przypraw. Wystarczy, że w domu mamy młynek do kawy, goździki, ziele angielskie, pieprz i cynamon. Kardamon też byłby idealnym dopełnieniem. Jednak istnieje pełna dowolność w doborze składników. Ostatecznie wszystkie przyprawy razem mieszamy, a te które wymagają wcześniejszego zmielenia, rozdrabniamy w młynku.

Najbardziej kontrowersyjny i charakterny ze wszystkich dodatków wydaje się pieprz. Nie wszyscy wiedzą, ale to właśnie tej przyprawie piernik zawdzięcza swoją nazwę.

Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.

Dawniej gospodynie uważały, że andrzejki to ostatni dzwonek do przygotowania piernika. A jak widzimy, imieniny Andrzeja tuż, tuż. Własnie dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Piernik dojrzewający

Fot. Kuchnianawiejskiej na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Staropolski piernik dojrzewający

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Dojrzewający piernik Marysi

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Piernik staropolski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Staropolski piernik Izy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Staropolski piernik z bakaliami

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Poznaj przepis na piernik dla zabieganych . Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z kremem waniliowym to idealny pomysł zarówno na urodziny, j...

Odsłon: 946

60 min
2
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 321

30 min
4
30 min
2
Przekąski Imprezowe roladki z szynki

Imprezowe roladki z szynki z nadzieniem maślano-śmietankowo-chrzanowym to ide...

Odsłon: 916

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

2
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10