Fot. 123RF/Picsel
Pierogi leniwe to danie zaliczane do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Ich smak zapewne większość z nas kojarzy z beztroskimi latami dzieciństwa. Przepis na ten cymes jest znany od pokoleń. Przygotowywały je nasze mamy i babcie. Są niezwykle proste do zrobienia, a zarazem delikatne i smaczne. Można je podawać na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej, chociaż ta druga propozycja jest spotykana zdecydowanie rzadziej.
Skąd pochodzi ich nazwa?
Legenda głosi, że przed laty pewna gospodyni z powodu nadmiaru pracy postanowiła przygotować tradycyjne pierogi w nieco odmienny sposób. Zamiast robić oddzielnie ciasto i farsz, postanowiła zagnieść wszystkie składniki razem i wyrobić je na jednolitą masę, którą następnie podzieliła na małe kawałeczki i wrzuciła do gotującej się wody.
Jak wiemy, przygotowanie tradycyjnych pierogów wiąże się z niemałym wysiłkiem z naszej strony, a co za tym idzie, pochłania nam zdecydowanie więcej czasu, dlatego przepis na ten cymes sprawdzi się zwłaszcza u osób zabieganych oraz początkujących, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.
Jak je zrobić?
W książkach kucharskich, zeszytach z przepisami i internecie możemy odnaleźć wiele przepisów na leniwe. Najczęściej receptury na ten przysmak różnią się między sobą detalami w sposobie wykonania i łączenia produktów. Każdy z nich powinien zawierać listę podstawowych składników w postaci: twarogu, jajek i mąki. Jeśli chcemy, aby nasze kluski zyskały na puszystości, możemy oddzielnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do nich po kolei pozostałe składniki. Smaczne pierogi wyjdą również bez użycia białek, z wykorzystaniem samych żółtek. Tak przygotowane będą bardziej treściwe, a podczas gotowania nabiorą intensywnego, żółtego koloru.
Sposób serwowania
Pierogi leniwe najlepiej prezentują się z odpowiednio przygotowaną okrasą. Do najbardziej znanych należy ta, zrobiona z masła, bułki tartej i cukru. Świetnie komponują się również z dodatkiem bitej śmietany i owocowego musu. W najprostszej wersji wystarczy posypać je odrobiną cukru. Alternatywnie w wersji wytrawnej można je podać z ziołami, z dodatkiem sosu na bazie warzyw lub z podsmażoną na złoty kolor cebulką. Bez względu na to, z której propozycji podania skorzystacie, z pewnością będziecie zachwyceni ich niepowtarzalnym smakiem.
1. Pierogi leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kluski leniwe z cukrem i cynamonem
Fot. kasiagotujepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pierogi leniwe serowo-ziemniaczane
Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wanilia88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Leniwe z serem gorgonzola i bazyliowym pesto
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie