Spis treści:
Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Giuliana Noratto, naukowiec zajmująca się badaniami nad żywieniem odwracającym skutki chorób wywoływanych przez otyłość, wraz ze swoim zespołem badawczym zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. Owoce podawała otyłym myszom. W badaniu uwzględniła odmiany: Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious:
Co takiego w sobie mają „babcine" jabłka?
Jabłka Granny Smith (w tłumaczeniu jabłka Babunia Smith), w porównaniu z innymi odmianami, zawierają dużo substancji nietrawionych w żołądku, czyli polifenoli (to rodzaj antyoksydantów) i błonnika, a mniej węglowodanów prostych.
Nietrawione związki trafiają w niezmienionej formie do jelit i tam, fermentując, wspomagają rozwój przyjaznych bakterii, które korzystnie wpływają na odporność i kontrolę wagi ciała. Równowaga mikrobiologiczna jest przywrócona, co często jest problematyczne u osób otyłych.
Według badań Giuliany Noratto to właśnie jabłka Granny Smith były w stanie najskuteczniej przywrócić równowagę bakteryjną w układzie pokarmowym.
Sprawdź także: Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Odpowiedź jest prosta!
Czy jabłka odchudzają?
Odmiana jabłek Granny Smith to jabłka twarde o intensywnie zielonej skórce. Są słodko-kwaśne, nadają się więc do pieczenia i do jedzenia na surowo. Są dobre do sałatek, bo wolniej brązowieją po obraniu.
Ze względu na dużą wrażliwość na zimno i choroby jabłoń Granny Smith jest dość trudna w uprawie. W Polsce może rosnąć tylko w najcieplejszych i najbardziej nasłonecznionych w ciągu roku terenach.
Poniżej znajdziesz kilka pysznych i zdrowych przepisów z jabłkami w roli głównej:
5. Jabłka na jęczmiennym biszkopcie
Zobacz przepisBiszkopt z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Surówka z selera i jabłka
Zobacz przepisSurówka z selera i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło:
Giuliana Noratto i in. "Assessing non-digestible compounds in apple cultivars and their potential as modulators of obese faecal microbiota in vitro" [w:] "Food Chemistry" 2014.
Zobacz także:
Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »