Do góry

Newsy

Zakwas - podstawa wigilijnego barszczu

Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu.

Fot. 123RF/Picsel

Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiają się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu, zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.

Polewki lub bryje - tak w XIII wieku, nazwano nowość w polskiej karcie dań, czyli zupę. Wówczas powstawały one na bazie kasz czy też roślin strączkowych. Danie to spożywały wszystkie klasy społeczne, bowiem był to posiłek tani, szybki i sycący. Warto wspomnieć, że społeczeństwo biedniejsze, do gotowania zupy używało także lebiody, barszczu, szczawiu i pokrzywy.

Barszcz - kojarzony dziś przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym - to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, i to dzięki Mikołajowi Rejowi, który to ujął potrawę tę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567r.).

Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa, i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem, z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym.

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

 

 

 

Jak zrobić zakwas na wigilijny barszcz?

Najlepszy barszcz, to ten przygotowany na prawdziwym zakwasie z buraków. Przygotowanie go nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto więc zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu.

Do wykonania go potrzebny będzie 1 kilogram buraków pokrojonych w plasterki, 1,5 litra wody, pół główki czosnku przekrojonej w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie, a także jedna lub dwie łyżeczki soli.

Te wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.

Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.

Nie powinniśmy trzymać zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na pleśń.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na domowy zakwas naszych czytelników:


1. Zakwas z buraków według Magdy Gessler

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Zakwas z buraków czerwonych

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

3. Zakwas z buraków do picia

Fot. Fonka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Zakwas z buraków

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Barszcz czerwony na zakwasie

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń