Fot. 123RF/Picsel
Jak zrobić ciasteczka zbożowe:
- na więcej sposobów? (przepisy)
Ciasteczka zbożowe to zdrowa przekąska, na którą warto się zdecydować zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na słodkie co nieco. Dobrze skomponowane składniki sprawią, że przysmak ten doskonale nada się na rodzinną imprezę oraz drugie śniadanie dla twoich pociech. Na jakie dodatki postawić, aby wszyscy pytali cię o recepturę?
Przepisy na najlepsze wersje oferują całe spektrum możliwości - bez cukru, z orzechami, bananem, żurawiną, a nawet masłem orzechowym i bakaliami. Planujesz przygotować ciasteczka zbożowe? Zainspiruj się dużą dawką pomysłów ze Smakera. Do wyboru, do koloru!
Sprawdź także: Czy batoniki zbożowe są zdrowe?
Ciasteczka zbożowe bez cukru
Osoby dbające o linię z pewnością zainteresuje receptura na ciasteczka zbożowe bez cukru. Ich dietetyczna wersja jest naprawdę prosta do przygotowania i wymaga wykorzystania tylko kilku składników. Na liście zakupów umieść banany, jajka, płatki górskie, mąkę pełnoziarnistą, sodę, olej, grubo posiekane orzechy oraz rodzynki.
Rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj do nich jajka i pozostałe sypkie składniki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i uformuj z masy ciasteczka. Jeśli lubisz je w rozmiarze XL, układaj masę tak, aby każde z nich miało 10 cm średnicy. Piecz przysmak przez ok. 15-20 minut w 190 stopniach. Poczekaj, aż ciastka ostygną i podawaj je razem z ciepłym kakao.
Zobacz: Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Ciasteczka zbożowe z orzechami
Powyższy przepis można bardzo łatwo zmodyfikować, dodając do niego ulubione bakalie. Ciasteczka zbożowe z orzechami świetnie współgrają z różnorodnymi dodatkami, począwszy od migdałów po nerkowce.
Uwielbiasz frykasy na bazie pistacji? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć ten składnik do przepisu. Jako słodzika możesz użyć białego lub brązowego cukru, ewentualnie stewii lub erytrytolu, które stanowią lepszy wybór w przypadku odchudzających się osób, chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Ciasteczka zbożowe z czekoladą
Ciasteczka zbożowe z czekoladą to przekąska, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Rarytas świetnie nada się jako deser po zdrowym obiedzie albo jako dodatek do porannej kawy lub herbaty. Nie wiesz, co wziąć ze sobą do pracy na drugie śniadanie? Śmiało postaw na ciasteczka z gorzką czekoladą!
Do zaserwowania ciasteczek potrzebujesz masła, cukru, mąki i płatków owsianych. Do podanych składników możesz dosypać również posiekane orzechy oraz królową receptury, czyli gorzką czekoladę dobrej jakości - pamiętaj, aby postawić na taką, która w swoim składzie nie ma dodatku cukru.
Ciasteczka zbożowe z bananem
Bananowe ciasteczka zbożowe to strzał w dziesiątkę, jeśli jesteś fanem słodkich drugich śniadań. Możesz śmiało zabrać je do pracy, spakować dzieciom do szkoły, a nawet pałaszować podczas wiosennego pikniku z drugą połówką.
Przepis na tę przekąskę wymaga użycia dojrzałych bananów, płatków owsianych błyskawicznych, rodzynek, orzechów włoskich oraz cynamonu. Rozgnieć owoce widelcem, a następnie zmieszaj z nimi wszystkie sypkie produkty. Tak przygotowaną masę wystarczy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać rodzynkami dla ozdoby. Ciasteczka powinny spędzić 20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka zbożowe z żurawiną
Jakie inne składniki świetnie wpisują się w recepturę ciasteczek zbożowych? Z pewnością należy do nich żurawina. Jej lekko kwaśny posmak świetnie uzupełni pozostałe, nieco słodsze komponenty przepisu.
Rozdrobnij żurawinę w blenderze i wymieszaj ją z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i mąką. Utrzyj masło i cukier, dodaj jajko i miksuj wszystko przez około minutę. Następnie dołóż do masy sypkie elementy i wymieszaj łyżką lub ręką. Uformuj z ciasta rulony i umieść je w lodówce na trzy godziny.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i potnij rulony na małe ciasteczka. Piecz je w piekarniku przez 15 minut. Poczekaj, aż przekąska ostygnie i stwardnieje i podawaj ją np. z herbatą imbirową, kakao, kawą inką lub sokiem malinowym.
Sprawdź też: Żurawina na 7 sposobów. Oto dania z bombą witaminową
Ciasteczka zbożowe z miodem
Uwielbiasz miód i zastanawiasz się, czy produkt ten pasuje do ciasteczek zbożowych? Naszym zdaniem tak! Do ich wyczarowania wystarczą płatki owsiane, miód, mąka pszenna lub owsiana, łuskany słonecznik, jajka i proszek do pieczenia.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dłońmi, aż dokładnie się ze sobą połączą. Formuj masę, tworząc ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przekąskę do zarumienienia.
Jaki miód będzie najtrafniejszym wyborem w przypadku tego deseru? Świetnie sprawdzi się tutaj miód mniszkowy, malinowy, a nawet lipowy. Nie znasz się na rodzajach miodu? W takim razie możesz śmiało postawić na najbezpieczniejszy z nich, czyli produkt wielokwiatowy.
Ciasteczka zbożowe z masłem orzechowym
Ciasteczka zbożowe z masłem orzechowym to doskonały pomysł dla osób na diecie odchudzającej. Dobrej jakości masło orzechowe to sprawdzona metoda na przemycenie do jadłospisu nieco białka. Pamiętaj, aby stawiać na pełnowartościowy produkt, bez dodatku oleju palmowego, cukru oraz soli.
Jakie inne składniki dopełnią smaku i aromatu ciasteczek owsianych z masłem orzechowym? W przypadku tej receptury masz pełną dowolność - możesz wybrać siemię lniane, orzechy włoskie, żurawinę, pestki dyni, a nawet rodzynki.
Dodatek masła orzechowego sprawia, że ciasteczka nabierają kremowej konsystencji, łatwo się pieką i świetnie sprawdzają się jako podwieczorek lub deser. Co ciekawe, swój przepis możesz wzbogacić o białko smakowe, np. waniliowe, cynamonowe, truskawkowe lub takie o smaku ciasteczek.
Ciasteczka zbożowe z bakaliami
Ciasteczka zbożowe z bakaliami można upiec według któregokolwiek z powyższych przepisów i dosypując do nich sowitą ilość ulubionych pestek, orzechów lub rodzynek. Masz ochotę na wersję fit? Dietetyczne ciasteczka powstaną z dobrej jakości masła, wiórków kokosowych, płatków owsianych, posiekanych bakalii, jajek, jogurtu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, miodu oraz soli.
Jak wykonać fit ciasteczka? Wymieszaj suche składniki w dużej misce. Oprócz wiórków kokosowych do mikstury możesz dodać olej, a nawet posiekane kawałki kokosa. Masę wzbogać o jajka, jogurt i miód, a następnie wyrabiaj wszystko, aż do pełnego połączenia składników.
Ostatnim krokiem jest dodanie ulubionych bakalii i uformowanie ciasteczek. Układaj niewielkie placuszki z masy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przysmak powinien spędzić 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
1. Ciasteczka owsiane z kokosem i bananem
Ciasteczka owsiane z bananem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsiane ciasteczka z ziarnami i żurawiną
Owsiane ciasteczka z ziarnami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasteczka owsiane bez cukru
Ciasteczka owsiane bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru
Czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem
Ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasteczka zbożowe z ziarnami
Ciasteczka zbożowe z ziarnami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »
Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »
Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »