Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 357

Pyszne i łatwe w wykonaniu ślimaczki z ciasta drożdżowego. Idealne na niedzielne śniadanie.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 20 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 3 całe jaja
  • 2 żółtka
  • ciepłe mleko - tyle ile wchłonie ciasto
  • dowolna konfitura lub dżem
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko w ilości ok 3/4 litra podgrzewamy .
    W miseczce mieszamy ok. 200 g mąki, drożdże, 2 łyżki cukru. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mleka dodajemy tyle, aby po wymieszaniu powstał dość gęsty zaczyn drożdżowy (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Bardzo ważne jest, aby mleko było ciepłe, ale nie gorące.
    Miseczkę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, ubijamy całe jaja i żółtka z pozostałym cukrem. Ubijamy dotąd, aż cukier się rozpuści (masa będzie jasno żółta).
    Do przesianej mąki dodajemy: masę jajeczną, zaczyn drożdżowy i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania mleko dozujemy stopniowo. W pierwszym etapie do połączenia składników.
    Gdy składniki się połączą dodajemy mleka, tyle aby powstało niezbyt gęste ciasto. Gdy ściśniemy je w dłoni, powinno "wyjść" nad kciukiem.
    Na koniec dodajemy wystudzoną, rozpuszczoną margarynę.
    Wyrabiamy ciasto do chwili połączenia z margaryną.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto wyrośnie (powinno podwoić objętość) dzielimy na części i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.
    Ciasto wałkujemy na prostokąty o grubości ok 0,5 centymetra. Na rozwałkowane ciasto wykładamy np. wiśnie smażone, masę serową, konfiturę z pigwy lub inny dowolny dżem.
    Ja osobiście każdy z prostokątów smaruję czymś innym, dzięki temu za jednym razem piekę różne rodzaje ślimaczków.
    Prostokąty z ciasta smarujemy: do końca boków krótszych i jednego boku dłuższego. Masę kończymy smarować ok 1,5 do 2 cm od brzegu drugiego boku dłuższego.
    Ciasto zwijamy wzdłuż krawędzi dłuższych, zaczynając od boku posmarowanego masą do samego brzegu .
    Powstałą roladę kroimy na ok 2 centymetrowe ślimaczki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Dodatkowo przed upieczeniem górę ślimaczków można posmarować roztrzepanym białkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń