Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszna porcja zdrowych węglowodanów; moja wersja babeczek z II fazy diety South Beach - świetne zarówno na śniadanie, jak i na deser; można je zamrozić - sama piekę je regularnie, raz po raz udoskonalając przepis ;)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 136
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 718
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 136
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 718
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 220 st. Przygotować foremki do muffinek - używam silikonowych (z Lidla), więc nie stosuję dodatkowo żadnego tłuszczu.
3/4 szklanki płatków (resztę zostawić do posypania babeczek) zalać maślanką i zostawić na pół godziny, aż namokną.
W tym czasie w średniej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól; dodać do tego posiekaną orzechowo-migdałowo-śliwkową mieszankę.
W większej misce wymieszać cukier, olej, jajko i olejek waniliowy, domieszać płatki z maślanką, a następnie suche składniki. Krótko mieszać, aż składniki się połączą.
Rozłożyć ciasto do foremek, napełniając je do ok. 2/3 wysokości. Posypać pozostałymi płatkami owsianymi (z podanych składników wychodzi mi 12-14 babeczek "lidlowych").
Piec 15-20 minut (mam stary, antyczny raczej piekarnik, więc raz po raz zerkam, czy babeczki są gotowe). Babeczki wyrosną i lekko się zrumienią.
Studzić 5 min. w foremkach, później wyjąć, by babeczki całkowicie ostygły (rzadko udaje się nam doczekać tej chwili ;))