Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 33
Dodano: 01.07.2010
Odsłon: 16929
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Rozgrzać piekarnik do 220 st. Przygotować foremki do muffinek - używam silikonowych (z Lidla), więc nie stosuję dodatkowo żadnego tłuszczu.
3/4 szklanki płatków (resztę zostawić do posypania babeczek) zalać maślanką i zostawić na pół godziny, aż namokną.
W tym czasie w średniej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól; dodać do tego posiekaną orzechowo-migdałowo-śliwkową mieszankę.
W większej misce wymieszać cukier, olej, jajko i olejek waniliowy, domieszać płatki z maślanką, a następnie suche składniki. Krótko mieszać, aż składniki się połączą.
Rozłożyć ciasto do foremek, napełniając je do ok. 2/3 wysokości. Posypać pozostałymi płatkami owsianymi (z podanych składników wychodzi mi 12-14 babeczek "lidlowych").
Piec 15-20 minut (mam stary, antyczny raczej piekarnik, więc raz po raz zerkam, czy babeczki są gotowe). Babeczki wyrosną i lekko się zrumienią.
Studzić 5 min. w foremkach, później wyjąć, by babeczki całkowicie ostygły (rzadko udaje się nam doczekać tej chwili ;))
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

ratafia81 01 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
do ulubionych:-) pozdrawiam:-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Manuela73 05 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
I o to chodzi w tych babeczkach, tak jak we wszystkich daniach z płatków owsianych:) Właściwości - właściwościami a mufinki wyglądają super i sama się pokuszę o zrobienia, bo uwielbiam wszystko co owsiane:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
kuchciku - jak wobec tego miałam określić twardość makaronu? gotujemy go na "twardo"? cóż to za alogiczne sformułowanie ;) podaj, proszę, właściwe określenie twardości makaronu do zapiekanek, będę zobowiązana. Szpinak rozmrażałam na patelni, a zagotowałam go na moment, gdy dodałam cebulę i czosnek, bo nie podsmażyłam ich wcześniej.Piekarnik mam przedpotopowy i dlatego napisałam 20-30 minut, nie znam się bowiem na nowszych piekarnikach, mój lubi płatać niespodzianki i tyle czasu trzymałam w nim zapiekankę, aż ser się stopił, a papryka, którą dodałam jako warstwę, zmiękła nieco.
Sos nie jest gęsty, jeśli rozmrażam szpinak bezpośrednio na patelni czy w garnku.
Dziękuję za rady - spróbuję je uwzględnić, przygotowując kolejny obiadek tego typu :)
2 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
zapomniałam nadmienić o jeszcze jednej właściwości tych babeczek... ;DD4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
MUSZĄ BYĆ PYSZNE3 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 01 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis i orginalny. Ocena 5 ;D3 Kto głosował? | Odpowiedz

aDa72 01 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
ŁAŁ !! Muszę spróbować ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz