Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajecznicę z pomidorami zna chyba każdy. Szakszuka to taka trochę podobna potrawa. Z tą różnicą, że do szakszuki dodajemy jeszcze paprykę (i nie tylko), a jajek nie roztrzepujemy. Jest to danie proste do zrobienia i sycące, w sam raz na śniadanie lub wczesną kolację. Lato dodaje smaku i aromatu temu daniu, bo mamy naprawdę świeże pomidory, prosto z pola, cudownie pachnące i pyszne. Warto eksperymentować z przyprawami, dosmaczając po swojemu.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć środek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne - pokroić ją w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na głębszej patelni lub w płaskim rondlu.Dodać czosnek i zeszklić go na średnim ogniu. Dodać pokrojoną paprykę i całość poddusić przez chwilę. Dodać pomidory i mieszając co jakiś czas udusić do miękkości, odparowując jednocześnie część wody. Przyprawić kuminem, solą, cukrem i słodką papryką. Na wrzący sos wbić jajka, lekko je posolić i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanego stopnia ścięcia. Podawać posypane szczypiorkiem lub dymką i świeżymi listkami bazylii. Idealnie pasuje do tego chrupiące pieczywo.