Do góry

Newsy

Świąteczny sernik w dziewięciu odsłonach

Sernik to legendarne ciasto, które lubią niemal wszyscy. Jednak jego przygotowanie może przysporzyć nieco problemów. Co zrobić, aby zawsze był równy i puszysty? Nasi użytkownicy znają odpowiedzi na te pytania.

Fot. 123RF/Picsel

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów.

Niestety, ten smaczny wypiek może przysporzyć wielu problemów, zwłaszcza początkującym kucharzom. Jednym z najczęstszych kłopotów jest nadmierne opadanie ciasta i nierównomierne wyrastanie. Jak rozwiązać ten problem? Okazuje się, że najistotniejszy w tym wypadku jest proces studzenia sernika. Ciasto powinno powoli wytracać temperaturę, dlatego po upieczeniu najlepiej jest zostawić je w piekarniku, w którym delikatnie uchylimy drzwiczki. Dobrym sposobem jest również przygotowanie sernika w tzw. "kąpieli wodnej", dzięki czemu ciasto nie tylko nie opadnie, ale również zachowa wilgotność.

Co oczywiste, upieczenie ciasta bez odpowiedniej receptury jest wyjątkowo trudne, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Spośród ich różnorodnych propozycji wybraliśmy kilka najciekawszych, dzięki którym bez trudu przygotujecie perfekcyjny sernik na Wielkanoc i nie tylko.

1. Sernik krakowski

Sernik krakowski

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepyszny, tradycyjny sernik, który znać powinien każdy. Ewa otrzymała ten przepis od babci, a jak wiadomo, babcie pieką najsmaczniejsze ciasta. Koniecznie wypróbujcie.

2. Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli kuchnia amerykańska kojarzy wam się wyłącznie z bekonem i hamburgerami, najwyższy czas to zmienić. Sernik nowojorski to legendarny wypiek, który z pewnością podbije wasze serca.

3. Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Gdy znudzi wam się tradycyjny sernik o waniliowym lub cytrynowym posmaku, koniecznie wypróbujcie propozycję Izy. Kokos świetnie pasuje do tego ciasta, nadając mu zaskakujący, nieco egzotyczny smak.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

4. Sernik królewski

Sernik królewski

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tak przygotowany sernik, idealnie nadaje się na każdą okazję: niezapowiedzianą wizytę teściowej, rodzinną uroczystość, czy też po prostu sobotni relaks przy kawie. Gwarantujemy, że znika błyskawicznie, dlatego warto upiec go nieco więcej.

5. Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

A gdyby tak połączyć pyszne cukierki i wyjątkowo smaczne ciasto? Tak, to możliwe! Wystarczy, że skorzystacie z porad Fiolinei, a bez trudu wyczarujecie naprawdę imponujący wypiek.

6. Sernik kalafiorowy

sernik kalafiorowy

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tak, nie przywidziało wam się - ten sernik zrobiony jest z kalafiora. Jednak nie obawiajcie się - warzywny smak nie jest bardzo wyczuwalny. Otrzymujecie wilgotne, waniliowe i bajecznie kremowe ciasto, któremu nikt się nie oprze.

Pobierz aplikację smaker

7. Sernik zebra

Sernik pieczony

Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sernik zebra to już wyższa szkoła jazdy - jego przygotowanie wymaga nieco wprawy oraz cierpliwości, jednak efekt wart jest każdego wysiłku.

8. Sernik gotowany

Sernik gotowany

Fot. Papka1983 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sernik gotowany stanowi ciekawą alternatywę dla różnego rodzaju ucieranych serników. Będzie idealny, jeśli macie ochotę zaserwować gościom efektownego przekładańca.

9. Sernik wiedeński babci Marysi

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jak zapewnia nasza użytkowniczka, ten sernik jest wyjątkowy. Dlaczego? Ponieważ jest niezwykle delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach, a jej babcia piekła go według swojej sprawdzonej receptury, dodając do ciasta dużo jajek, budynie waniliowe oraz... ugotowane ziemniaki, które nadają ciastu tej bajecznej delikatności.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń