Szybko i smaczne. Pora na kuskus!

Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym składnikiem świątecznych potraw.

Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.

Czym jest kuskus?

Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm. w jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako „produkt uboczny" mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.

Jak wykorzystać kuskus?

Co zrobić z kuskusu? Możliwości jest całe mnóstwo. Kuskus może być składnikiem sałatek czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi. Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, kuskus dobrze łączy się również ze słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami czy suszonymi owocami.

Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie kuskusu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Z pewnością znajdziesz wśród nich propozycję dla siebie.

1. Pieczone klopsiki z kuskusem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Kuskus maharadży

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Gołąbki z kuskusem i cukinią

Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sałatka tuńczykowa z kuskusem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Krupnik z kaszą kuskus

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Kolorowe warzywa z kuskusem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker

 

7. Placuszki z kuskusem

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Papryka z kaszą kuskus

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Sałatka z kaszą kuskus i oliwkami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Owocowe kulki z kuskusu

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 185

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 432

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0