Do góry

Newsy

Zaczynamy robić przetwory z pomidorów

W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku.

Pomidory dla osób odchudzających się

Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów

Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.

Pomidory wzmacniają odporność

Pomidory, niezależnie od tego czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Sprawdzone przepisy z pomidorami w roli głównej

Co ciekawe w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm. Właśnie z tego względu warto przygotowywać różnego rodzaju sosy i zupy z dodatkiem tego warzywa. Aby dłużej cieszyć się ich smakiem, przygotujcie wyjątkowe przetwory. Inspiracji tradycyjnie dostarczą nasi użytkownicy.

 

1. Najprostszy przecier pomidorowy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pindżur

Fot. Newsweek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Grzyby w marynacie pomidorowej

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny do słoików

Fot. Ivette na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Ogórki po cygańsku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Sos włoski

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Kiszone pomidory

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ogórki w pomidorach

Ogórki w pomidorach

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Pesto z pieczonej papryki i pomidorów

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Warstwowa sałatka pomidorowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Fot. Aromatycznepodroze na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Chutney z zielonych pomidorów

Fot. GojaSM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń