Do góry

Newsy

Ciemne pieczywo domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym.

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym, warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

Plaga podróbek

Ze względu na właściwości zdrowotne ciemnego pieczywa wielu z nas odruchowo sięga po nie w piekarniach. Niestety, nawet w tym wypadku moż nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza od razu, że jest zdrowy. Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.

Sprawdzone przepisy na domowy chleb

Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo. Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Fot. Agusiowesmakołyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chleb bez mąki - samo ziarno

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Chleb z ziarnami na zakwasie

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chleb razowy z żytem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chleb razowy z orzechami

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chleb razowy z mąką kukurydzianą

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Chleb razowy z burakiem i sezamem

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chleb z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Chleb graham ze słonecznikiem i dynią

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń