Do góry

Newsy

Co zrobić z soczewicą?

Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników

Fot. 123RF/Picsel

Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej spożywanie poleca się szczególnie wegetarianom oraz osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć mięso w swojej diecie.

W soczewicy znajdziemy również sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

Spożywanie soczewicy poleca się również kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero planują potomstwo. W ich wypadu szczególnie cenną substancją jest kwas foliowy, który możemy znaleźć także w wielu roślinach strączkowych. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, soczewica sprzyja wytwarzaniu czerwonych krwinek, co jest wyjątkowo pomocne w leczeniu anemii. Z kolei obecność potasu, czyni z niej obowiązkową pozycję w menu osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Ponadto, soczewica stanowi doskonałe uzupełnienie niemal każdej diety. Zawiera w sobie wiele pierwiastków i substancji odżywczych, w tym magnez, cynk, fosfor oraz witaminy z grupy B i C.

A w jaki sposób włączyć to zdrowe warzywo do naszej diety? Nasi użytkownicy, jak zwykle, służą wam wieloma, ciekawymi pomysłami.

 

1. Soczewica z pieczonymi burakami

Soczewica z pieczonymi burakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana sałatka doskonale sprawdzi się jako sycący obiad do pracy. Słodycz pieczonych buraków świetnie współgra z soczewicą, lekkim dressingiem i intensywnym aromatem długodojrzewającego sera.

2. Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co powiedzielibyście na soczewicę w nieco mniej tradycyjnym wydaniu? To doskonały pretekst do zapoznania się z mało popularną w naszym kraju, kuchnią etiopską. Gwarantujemy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

3. Złociste pierogi z czerwoną soczewicą

Złociste pierogi z czerwoną soczewicą

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wydawało wam się, że o pierogach wiecie już wszystko, upewnijcie się, że próbowaliście już w takim wydaniu. Przepis z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, w których pojawia się nutka nowoczesności.

Polub nas na Facebooku!

4. Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana soczewica nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale jest również ozdobą każdego talerze. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

5. Dyniowa zupa krem z papryką i soczewicą

Dyniowa zupa krem z papryką i soczewicą

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten prosty i smaczny przepis nie sprawi problemów nawet początkującemu kucharzowi. Co bardzo ważne, zupę przygotowuje się bardzo szybko, dlatego uda wam się ją ugotować nawet po powrocie z pracy.

6. Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztety z warzyw strączkowych coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są równie smaczne, co ich mięsne odpowiedniki, jednak dostarczają do naszego organizmu znacznie więcej składników odżywczych. Zasmakują nawet zdeklarowanym mięsożercom.

7. Zupa soczewicowa z cukinią

Zupa soczewicowa z cukinią

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny pomysł na smaczną i pożywną zupę z soczewicy, która doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego sycącego przepisu.

8. Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Fot. Dobra-zonka-w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana soczewica, stanowi fantastyczną alternatywę dla popularnych kotletów mielonych. Możecie przygotować z nich wegetariańskie burgery lub podać je w bardziej tradycyjny sposób: z ziemniakami i surówką.

9. Kanapkowa pasta z soczewicy

Kanapkowa pasta z soczewicy

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli zastanawialiście się w jaki sposób uczynić wasze śniadania zdrowszymi i smaczniejszymi, podpowiadamy: przygotujcie pastę kanapkową z soczewicą. Dzięki niej, poranki z pewnością będą przyjemniejsze.

Zobacz też: 8 przepisów na smaczny chleb. Kliknij!

8 przepisów na smaczny chleb

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń