Do góry

Przekąski Przepis na:

Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2017-01-04
Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 5186

Dodano: 20.12.2016

Odsłon: 5219

Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zacznę może od tego, że wszystkie kasze, makarony i soczewice gotuję krócej niż jest napisane na opakowaniu. Na opakowaniu soczewicy było napisane, żeby gotować ją 7 minut, ja gotowałam 5. Była idealna, nie za twarda i nie za miękka. Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy al dente. Pomidory kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka była smaczna od razu, nie było potrzeby odstawiania jej na nie wiadomo ile.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń