Do góry

Newsy

Czas na małosolne!

Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad.

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na naszych stołach królują ogórki małosolne, które z czasem ustępują miejsca kiszonym. Nie ma się co dziwić naszej miłości do kiszonek - w końcu są bardzo smaczne, a do tego wyjątkowo zdrowe.

Jak ogórki małosolne wpływają na nasze zdrowie?

Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, doskonale wzmacniają nasz organizm, a do tego zwiększają jego odporność. Ze względu na zawartość acetylocholiny, mogą również pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje odżywcze pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

Czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Przed przystąpieniem do czytania tego artykułu z pewnością wielu z was zadało sobie powyższe pytanie. Odpowiedź na nie jest banalnie prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.

Pobierz aplikację smaker

Zalewa: złota proporcja

Jeżeli robiliście kiedykolwiek ogórki małosolne, z pewnością zastanawialiście się nad tym, jak przygotować idealną zalewę do nich. W końcu to właśnie od niej zależy smak naszych przetworów. Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możecie przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.

Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku?

To jeden z najczęstszych problemów, z jakimi spotykamy się w trakcie kiszenia ogórków. Na szczęście możemy temu zapobiec. Postarajcie się zakupić ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne.

W jaki sposób przygotować idealne ogórki małosolne?

Przygotowując ogórki małosolne nie możemy również zapomnieć o dodatkach. Te mogą być bardzo różnorodne, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy dodają do nich ostre papryczki lub zioła z kolei inny decydują się na bardziej tradycyjne dodatki w postaci liści krzewów lub drzew. Jeżeli poszukujecie sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ogórki małosolne - przepis podstawowy

Ogórki małosolne

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Proste ogórki małosolneOgórki małosolne

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Ogórki małosolne z ostrą papryką

Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Ogórki małosolne z miodem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Ogórki małosolne na wodzie mineralnej

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Ogórki małosolne Hajduczka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Małosolne po rosyjsku (bez wody)

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Miron-Picardon 28 czerwca 2019 Do kiszenia NIE nadają się wszystkie gatunki ogórka!!!! To po pierwsze, po drugie nie mogą być przerośnięte czyli wielkości (tak cirka dług 10-12 cm grub. 2,5-3 cm). Takie ogórki nie mają wyrośniętych pestek. A to one często "przechodzą" największą przemianę. No i napisał tu ktoś - nie przenawożone i nie "zachemiowane". Niestety najpewniejsze to te z własnej działki. Na rynku bardzo rzadko takie się kupi. Wszechobecne ogórki - jak je nazywam, są "napompowane". Do kwaszenia najlepszy Śremski.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gaja11 28 czerwca 2019 Bardzo pomocny art. ...... tylko co zrobić żeby ogórki nie były puste w środku ??? mimo że masz świeże, małe i jędrne ? Ale te kupowane na rynku czy w sklepie z chemią. :)

75 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ela-Monet 28 czerwca 2019 Wypadałoby wiedzieć coś na temat zawarty w tytule artykułu. A autor niestety nie wie! Zawsze kupuję ogórki małe, świeże i jędrne. I czasem są po ukiszeniu ok, a czasem są puste. To na pewno nie wielkość jest przyczyną pustego środka, a sposób uprawy ( nawożenia). Ogórki z działki mojego teścia, uprawiane bez żadnej chemii nigdy nie były puste.

87 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

knl111 28 czerwca 2019 Puste ogórki w środku nie wynikają zupełnie z ich wielkości czy jędrności, ale tylko i wyłącznie z jednego faktu: sposobu ich uprawy. Każdy ogórek z przydomowego ogródka będzie dobry, natomiast te przenawożone są po ukiszeniu zazwyczaj puste w środku.

92 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń