Do góry

Newsy

Czym doprawić wieczór?

Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków.

Fot. 123RF/Picsel

Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym zatem doprawić wieczór?

Tymianek, rozmaryn, lubczyk

To klasyczne zioła wykorzystywane w rodzimej kuchni miłosnej. Lubczyk już w samej nazwie zawiera obietnicę miłosnych uniesień. Tymiankowi przypisywano magiczne właściwości, ponoć gałązka tego ziela włożona za biustonosz przyciągała zarówno dobre wróżki, jak i pięknych kawalerów. Rozmaryn miał zaś dobroczynny wpływ na ars amandi partnerów płci obojga. Niezależnie od tego, czy damy wiarę ludowym przesądom, pewne jest jedno - kombinacja tych trzech ziół smakuje.

Risotto z tymiankiem i pieczarkami


Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tarta z jabłkami i rozmarynem


Fot. oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki z lubczykiem


Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bazylia

Bazylia to ziele chętnie stosowane przez samego Casanovę. Najsłynniejszy kochanek wszech czasów wigoru dodawał sobie m.in omletem z dziesięciu jaj i świeżej bazylii. Omlet podać możemy, ale raczej na powalentynkowe śniadanie. Na kolację zaś bazylia może podsunąć aromatyczne propozycje. Szczególnie polecamy makaron z pesto bazyliowym, bo to danie proste, pyszne i afrodyzjakalne. W sam raz na kolację we dwoje.

Pesto z bazylii


Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wanilia

Laski wanilii mają rozkoszny smak i aromat. Przyprawę tę ceniono od wieków, jako doskonały i cenny dodatek do deserów. Wanilię wykorzystywała słynna faworyta królewska Madame de Pompadour, która między innymi dzięki niej cieszyła się specjalnymi względami u Ludwika XV. Deser, który szczególnie polecamy to lody.

Lody waniliowe


Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chili

Starzy Indianie uważają, że ostra papryczka ma zbawienny wpływ na miłość. Niezależnie, czy jest to prawda, czy nie, pewne jest jedno - strączek ostrej chili skutecznie podnosi temperaturę na talerzu. Na walentynki proponujemy chili con carne. Pamiętajcie, aby pod sam koniec gotowania tej potrawy, dodać szczyptę kakao.

Chili con carne


Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cynamon

To przyprawa używana przez samą Afrodytę. Sproszkowana kora cynamonowca ma lekko słodkawy smak i aromat oraz charakterystyczną pikantność. W sztuce miłości cynamon wykorzystuje się jako składnik uwodzicielskich perfum, a także rozgrzewających olejków. W kuchni doceniono jego właściwości, przypisując mu także właściwości afrodyzjakalne. Proponowany deser jest wzbogacony o dwie szczyty tej przyprawy...

Gruszka pod cynamonową bezą


Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, czarny pieprz

Zestaw korzennych i mocno rozgrzewających przypraw, które nie tylko poprawiają smak potraw, ale także zwiększają apetyt na miłość. Wszystkie można wykorzystać jako dodatek do zupy, kawy i innych.

Zupa marchewkowa z imbirem i mleczkiem kokosowym


Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kawa z kardamonem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron z sosem orzechowo-lazurowym


Fot. madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rachatłukum


Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Twarożek z pieprzem


Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń