Do góry

Ewa gotuje

Wielkanocne potrawy w wydaniu Ewy Wachowicz

Wielka Sobota to ostatni moment na przyrządzenie smacznych potraw, przystawek i deserów na świąteczny stół. Jeśli nie macie do końca sprecyzowanych planów, jakie dania chcielibyście zaserwować domownikom w tym roku, skorzystajcie z wielkanocnych propozycji Ewy Wachowicz.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początku wielkanocnego odcinka Ewa pokazała jak przybrać drzewko życia - świąteczną ozdobę wykonaną z gałęzi przybranych pięknymi, ręcznie pomalowanymi wydmuszkami i dekoracyjnymi ptaszkami. Zwyczaj ten związany jest z wieloletnią tradycją znaną od pokoleń w rejonie Krakowa i okolicznych miejscowości. Stanowi odpowiednik bożonarodzeniowej choinki i ma za zadanie wnieść świąteczny nastrój do wnętrza domu bądź mieszkania. Jak wspomina sama gospodyni - nic tak nie cieszy, jak samodzielnie przygotowane dekoracje.

Po zakończonej pracy nad wielkanocnym drzewkiem Ewa Wachowicz zabrała się za przygotowanie kulinarnej uczty dla najbliższych. Tym razem na świątecznym stole zagości żurek benedyktyński na bezglutenowym zakwasie z płatków owsianych, klops z papryką podany w towarzystwie sałatki ziemniaczanej oraz sernik, wyglądem przypominający wielkanocnego mazurka.

 

1. Żurek benedyktyński

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bazę tegorocznej zupy wielkanocnej stanowi wywar jarzynowy składający się z marchewek, pietruszki, selera, czosnku i cebuli. Dla lepszego smaku gospodyni dodała kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych oraz garść ziół i przypraw. Po godzinie gotowania, wywar jest gotowy do połączenia z domowym bezglutenowym zakwasem, który Ewa zrobiła tydzień wcześniej na bazie płatków owsianych (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) oraz kawałkiem skrojonej, wiejskiej kiełbasy. Na koniec gospodyni doprawiła zupę odrobiną kwaśnej śmietany, którą przed połączeniem odpowiednio zahartowała. Gotowy żurek można przelewać do talerzy. Tym razem, zamiast jajek Ewa postanowiła wykorzystać pokrojony w kostkę twaróg.

 

2. Klops z papryką

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni przyrządziła pieczeń z mięsa wołowo-wieprzowego z żółtym serem oraz z trzema rodzajami papryk pokrojonych w drobną kostkę i podsmażonych na patelni. Dla lepszego smaku, do wyrabianego mięsa gospodyni dodała odrobinę ostrej musztardy, przecieru pomidorowego oraz zioła i przyprawy. Mięsną masę przełożyła do blaszki wyłożonej pergaminem, wierzch posmarowała białkiem, a na górze ułożyła kilka gałązek rozmarynu. Po wyciągnięciu z piekarnika gotową pieczeń można serwować na ciepło jako główne danie. Po ostygnięciu sprawdzi się również w roli wędliny na kanapki.

 

3. Sałatka ziemniaczana z marynowanymi karczochami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczony klops najlepiej smakuje z dodatkami, dlatego Ewa postanowiła zrobić sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą oraz z marynowanymi karczochami. Pokrojone warzywa gospodyni doprawiła sosem na bazie domowego, pietruszkowego pesto połączonego z oliwą i dwoma łyżkami octu jabłkowego. Tak przygotowana sałatka jest nie tylko smaczna, ale również ciekawie prezentuje się na talerzu.

 

4. Kandyzowana skórka cytrusowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczne wypieki powinny być odpowiednio udekorowane, dlatego przed przystąpieniem do pieczenia gospodyni przygotowała kandyzowaną skórkę cytrynową, którą po podsmażeniu i przestudzeniu można przechowywać bez obaw nawet do kilku miesięcy w słoiku.

 

5. Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa zabrała się za upieczenie sernika z białą czekoladą, który udekorowała w taki sam sposób jak wielkanocne mazurki. Do zrobienia spodu Ewa wykorzystała kruche, maślane ciasteczka, masło oraz lekko solone orzeszki pistacjowe. Następnie maślaną kruszonkę przełożyła do wyścielonej papierem tortownicy. Kolejnym etapem było przygotowanie masy serowej składającej się z białego sera, jaj, wysokoprocentowej śmietanki, serka mascarpone, cukru oraz roztopionej, białej czekolady i startej skórki z cytryny. Tak przygotowaną masę gospodyni przełożyła na ciasteczkowy spód i wstawiła do piekarnika na ponad godzinę. Po upieczeniu ciasto udekorowała masą kajmakową, lukrem oraz prażonymi migdałami.

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń