Do góry

Newsy

Gęś w roli głównej

Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo.

Fot. 123RF/Picsel

Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że ten rodzaj mięsa uchodzi za bardzo tłuste, a tym samym wyjątkowo niezdrowe. Warto jednak zapomnieć o stereotypach i dowiedzieć się, za co powinniśmy cenić gęsinę.

Nie tylko na Świętego Marcina

Jako pierwsza, z inicjatywą przywrócenia gęsiny na polskie stoły, wyszła organizacja Slow Food Polska, inaugurując kampanię "Gęsina na Św. Marcina". W ramach akcji, zachęca się restauratorów i szefów kuchni z całego kraju, do promocji tego rodzaju mięsa. W tym roku przeprowadzona zostanie 10. edycja festiwalu. Jak wskazują badania, inicjatorom akcji udało się wyrwać gęsinę z całkowitego zapomnienia, jednak wciąż nie możemy mówić o tym, że stała się ona bardzo popularna.

Wielbicieli tego rodzaju mięsa przybywa z każdym rokiem, jednak statystyka nie kłamie - polskie gęsi wciąż zjadają głównie Niemcy. Do zachodniej Europy eksportuje się aż 90 proc. wyprodukowanej nad Wisłą gęsiny. Tam króluje ona nie tylko przez kilka listopadowych tygodni. Często podaje się ją w czasie świąt lub uroczystych obiadów.

Pobierz aplikację smaker

Samo zdrowie!

Według badań statystyczny Polak zjada aż 75 kilogramów mięsa rocznie. Najczęściej zjadanym przez nas mięsem jest wieprzowina, ale systematycznie zwiększa się też spożycie kurczaków oraz indyków. Miejmy nadzieję, że gęsina niedługo wkroczy do naszego jadłospisu, bo choć faktycznie jest mięsem kalorycznym (100 gramów to około 339 kcal), zawiera bardzo dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym bardzo dużo korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6.

Co ciekawe, gęsina zawiera niewiele więcej cholesterolu niż mięso kurczaka. Dodatkowo, jest ono źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, E, B. Ponadto, jedząc gęsinę, dostarczymy do naszego organizmu wiele składników mineralnych takich jak potas, magnez, żelazo, i cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Na uwagę zasługuje również gęsi smalec, w którego lecznicze właściwości wierzyły nasze prababki. Jak się okazuje, mogły mieć one sporo racji. Według medycyny ludowej pomaga na infekcję górnych dróg oddechowych. Maść przygotowana ze smalcu połączonego z olejem rycynowym ma silne działanie rozgrzewające, co czyni ją idealnym środkiem do stosowania przy przeziębieniach oraz bolących stawach.

Sposób na gęś

Co oczywiste, gęsina może towarzyszyć nam przez cały rok, jednak faktem jest, że w okresie jesienno-zimowym smakuje najlepiej. Dlaczego? Polska gęś (zwana kołudzką lub owsianą) dojrzewa akurat w tym czasie. Zwierzęta te przez 3 ostatnie tygodnie życia karmione są wyłącznie owsem, stąd ich nazwa.

Najlepsze mięso pochodzi z młodych sztuk, ważących od 3 do 4 kilogramów. Większe gęsi są bardziej tłuste, a ich mięso nie będzie już tak samo chrupiące.

Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy.

Oprócz najbardziej popularnej gęsi nadziewanej jabłkami lub pomarańczami, warto spróbować również pasztetu z gęsi z dodatkiem ziół i warzyw, rosołu na gęsinie, czy też piersi z gęsi z dodatkiem żurawiny lub śliwek. W ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do gęsich potraw stał się również oscypek. Mięso z gęsi można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpecików albo rosołu, który dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak.

Jeśli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób zaskoczyć rodzinę daniem z gęsiną, wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Piersi gęsi z sosem dyniowym

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Gęś nadziewana miesem mielonym i grzybami

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Gęsie piersi z antonówkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Pierogi z gęsimi wątróbkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Przepis na smalec z gęsi

Fot. Kuchniamariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Gęsina w warzywnym sosie

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Gęsie udka pieczone na soku jabłkowym

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń