Dania jednogarnkowe

Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy.

Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.

Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.

Jak powinniśmy przygotowywać buraki?

Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg choroby.

W jakiej postaci buraki dostarczają nam największej ilości witamin? Chociaż dla wielu osób może być to zaskoczeniem, okazuje się, że najzdrowsze są buraki pieczone, gdyż podczas tego procesu nie uciekają z nich cenne substancje odżywcze. Równie zdrowy, jest nieprzetworzony sok z surowych buraków. Jeśli decydujemy się na spożywanie buraków gotowanych, powinniśmy brać pod uwagę, że część prozdrowotnych składników pozostanie w wodzie.

Bardzo dobrym pomysłem będzie również przygotowanie domowych przetworów z buraków. Warzywa te wręcz idealnie nadają się do kiszenia i marynowania. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób zrobić buraki w słoikach, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie.

1. Kiszone buraczki

 Kiszone buraczki Zobacz przepis

Kiszone buraczki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Małe buraczki w zalewie

 Małe buraczki w zalewie Zobacz przepis

Małe buraczki w zalewie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zimowa sałatka z buraków z papryką

 Zimowa sałatka z buraków z papryką Zobacz przepis

Zimowa sałatka z buraków z papryką/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z cukinii i buraków do słoików

 Sałatka z cukinii i buraków do słoików Zobacz przepis

Sałatka z cukinii i buraków do słoików/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Słodko-kwaśnka sałatka z buraków

 Słodko-kwaśnka sałatka z buraków Zobacz przepis

Słodko-kwaśnka sałatka z buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kapusta z burakami

 Kapusta z burakami Zobacz przepis

Kapusta z burakami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Buraki wiórki do słoików

 Buraki wiórki do słoików Zobacz przepis

Buraki wiórki do słoików/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Buraczki z majerankiem

 Buraczki z majerankiem Zobacz przepis

Buraczki z majerankiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Buraczki z papryką

 Buraczki z papryką Zobacz przepis

Buraczki z papryką/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8