Dania jednogarnkowe

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbaski czy ziemniaki z kociołka. Do dziś taki biwakowy obiad to kulinarny rarytas. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania znad ogniska, które przypomną smak z dzieciństwa.

Najlepszy obiad z ogniska to kociołek z sycącą zupą lub mięsem i warzywami| Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tak pysznego smaku po prostu się nie zapomina. Zarumienione nad ogniskiem, lekko popękane, kiełbaski smakują inaczej niż te z grilla. Ziemniaki z dodatkiem boczku, pieczone w kociołku na liściach kapusty, wychodzą naprawdę soczyście. Choć są to niewątpliwie najpopularniejsze potrawy biwakowe, to istnieje znacznie więcej przepisów do wykorzystania podczas wakacji. Odkryj 6 pomysłów na obiad z ogniska, które pozytywnie zaskoczą urlopowiczów.

Sprawdź także: Zachwycające ciasta z wiśniami. Te przepisy będziesz rozdawać cały sezon

Treściwe zupy znad ogniska

Najprostszym pomysłem na obiad z ogniska są sycące, pełne konkretnych składników zupy. Wystarczy, że przygotujesz produkty, potem wrzucisz je do kociołka i ugotujesz nad płomieniami. To potrawa, którą prosto się przyrządza i którą każdy się naje. Zobacz 3 przepisy na treściwe zupy znad ogniska.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak porządna zupa fasolowa. Jest swojska i robi się ją błyskawicznie. W tym wydaniu ma w sobie dużo pysznego mięsa - kiełbasy i wędzonego boczku. Zapach, który roztacza się po otwarciu kociołka, przyciągnie każdego łakomczucha. Zupę fasolową najlepiej podać ze świeżą pajdą chleba. Można też podpiec kromkę pieczywa i taką chrupiącą maczać w misce z fasolówką.

1. Zupa fasolowa z kociołka na swojskiej kiełbasie i wędzonym boczku

 Zupa fasolowa z kociołka na swojskiej kiełbasie i wędzonym boczku Zobacz przepis

Zupa fasolowa z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugi pomysł na obiad z ogniska może wydawać się trochę zaskakujący, ale wygra z pozbawionym smaku jedzeniem z puszki. Zupa z papryki i parówek na biwak nie powinna nikogo dziwić. To składniki, które łatwo weźmiesz ze sobą w podróż lub kupisz w każdym przydrożnym sklepie. Bazuje na pożywnych warzywach - papryce, ziemniakach, cebuli, pieczarkach i marchwi. Dostarczy organizmowi niezbędnej energii podczas wakacyjnego urlopu.

2. Zupa z papryki i parówek na biwak

 Zupa z papryki i parówek na biwak Zobacz przepis

Zupa z papryki i parówek na biwak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjna grochówka to jedna z ulubionych zup Polaków. Dlaczego więc nie przygotować jej podczas biwaku? Szczególnie podczas chłodnych wieczór, gdy trzeba się rozgrzać lub na sycący obiad po solidnej dawce ruchu. Danie pięknie pachnie i nasyci na cały dzień.

3. Biwakowa grochówka

 Biwakowa grochówka Zobacz przepis

Biwakowa grochówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dania główne z kociołka

Choć zupy są najłatwiejsze do przygotowania na ognisku, to nad płomieniami możesz też przyrządzić nieco bardziej czasochłonne dania główne. Gdy wraz z rodziną lub przyjaciółmi najdzie was ochota na soczyste i aromatyczne mięso, koniecznie wypróbujcie karkówki z kociołka. Wspaniale smakuje też wilgotna i pełna smaku kapusta pieczona z gara. Przekonaj się, jak zrobić te dania główne.

Karkówka z kociołka to połączenie dobrze doprawionego mięsa wieprzowego z warzywami. Sekretem dobrego obiadu z ogniska jest marynata, w której znalazły się czosnek, papryka wędzona, ale też... powidła. Duszone mięso, a także cebule, papryki i ziemniaki przechodzą dodatkowo aromatem boczku i liści kapusty, które zapobiegają przed przypaleniem się potrawy.

1. Karkówka z kociołka

 Karkówka z kociołka Zobacz przepis

Karkówka z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepisem na pieczonkę z kociołka podzieliła się Ewa Wachowicz - autorka programu "Ewa Gotuje". To wariacja na temat klasycznego gara z ziemniakami i cebulą. Tutaj też znajdują się kartofle, kiełbasa i boczek, ale obiad z ogniska obfituje w znacznie więcej składników. Do zrobienia tak bogatego dania mistrzyni kuchni użyła też mniej standardowych buraków, pora czy dymki. Ich dodatek sprawia, że potrawa wychodzi soczysta i naprawdę apetyczna.

2. Pieczonka z kociołka według Ewy Wachowicz

 Pieczonka z kociołka według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pieczonka z kociołka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szukasz bardziej klasycznego pomysłu na obiad z ogniska? Takiego, który zasmakuje każdemu, a tobie pozwoli na większy relaks podczas biwakowania? Postaw na aromatyczny kociołek z kiszonką. Jest naprawdę sycący, bo opiera się aż na 4 rodzajach mięs - kiełbasie, boczku, podudziu z kurczaka i udźcu indyka. Zbalansowany jest licznymi warzywami. Głównego smaku nadaje mu kapusta kiszona, która podkręca też właściwości prozdrowotne obiadu.

3. Kociołek z kiszonką

 Kociołek z kiszonką Zobacz przepis

Kociołek z kiszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie ma nic przyjemniejszego niż ciepły letni wieczór przy ognisku. Teraz wiesz już, co podać przyjaciołom i rodzinie podczas biwaku. 

Źródło: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 52

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18