Spis treści:
Tak pysznego smaku po prostu się nie zapomina. Zarumienione nad ogniskiem, lekko popękane, kiełbaski smakują inaczej niż te z grilla. Ziemniaki z dodatkiem boczku, pieczone w kociołku na liściach kapusty, wychodzą naprawdę soczyście. Choć są to niewątpliwie najpopularniejsze potrawy biwakowe, to istnieje znacznie więcej przepisów do wykorzystania podczas wakacji. Odkryj 6 pomysłów na obiad z ogniska, które pozytywnie zaskoczą urlopowiczów.
Sprawdź także: Zachwycające ciasta z wiśniami. Te przepisy będziesz rozdawać cały sezon
Treściwe zupy znad ogniska
Najprostszym pomysłem na obiad z ogniska są sycące, pełne konkretnych składników zupy. Wystarczy, że przygotujesz produkty, potem wrzucisz je do kociołka i ugotujesz nad płomieniami. To potrawa, którą prosto się przyrządza i którą każdy się naje. Zobacz 3 przepisy na treściwe zupy znad ogniska.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak porządna zupa fasolowa. Jest swojska i robi się ją błyskawicznie. W tym wydaniu ma w sobie dużo pysznego mięsa - kiełbasy i wędzonego boczku. Zapach, który roztacza się po otwarciu kociołka, przyciągnie każdego łakomczucha. Zupę fasolową najlepiej podać ze świeżą pajdą chleba. Można też podpiec kromkę pieczywa i taką chrupiącą maczać w misce z fasolówką.
1. Zupa fasolowa z kociołka na swojskiej kiełbasie i wędzonym boczku
Zobacz przepisZupa fasolowa z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugi pomysł na obiad z ogniska może wydawać się trochę zaskakujący, ale wygra z pozbawionym smaku jedzeniem z puszki. Zupa z papryki i parówek na biwak nie powinna nikogo dziwić. To składniki, które łatwo weźmiesz ze sobą w podróż lub kupisz w każdym przydrożnym sklepie. Bazuje na pożywnych warzywach - papryce, ziemniakach, cebuli, pieczarkach i marchwi. Dostarczy organizmowi niezbędnej energii podczas wakacyjnego urlopu.
2. Zupa z papryki i parówek na biwak
Zobacz przepisZupa z papryki i parówek na biwak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tradycyjna grochówka to jedna z ulubionych zup Polaków. Dlaczego więc nie przygotować jej podczas biwaku? Szczególnie podczas chłodnych wieczór, gdy trzeba się rozgrzać lub na sycący obiad po solidnej dawce ruchu. Danie pięknie pachnie i nasyci na cały dzień.
Dania główne z kociołka
Choć zupy są najłatwiejsze do przygotowania na ognisku, to nad płomieniami możesz też przyrządzić nieco bardziej czasochłonne dania główne. Gdy wraz z rodziną lub przyjaciółmi najdzie was ochota na soczyste i aromatyczne mięso, koniecznie wypróbujcie karkówki z kociołka. Wspaniale smakuje też wilgotna i pełna smaku kapusta pieczona z gara. Przekonaj się, jak zrobić te dania główne.
Karkówka z kociołka to połączenie dobrze doprawionego mięsa wieprzowego z warzywami. Sekretem dobrego obiadu z ogniska jest marynata, w której znalazły się czosnek, papryka wędzona, ale też... powidła. Duszone mięso, a także cebule, papryki i ziemniaki przechodzą dodatkowo aromatem boczku i liści kapusty, które zapobiegają przed przypaleniem się potrawy.
Przepisem na pieczonkę z kociołka podzieliła się Ewa Wachowicz - autorka programu "Ewa Gotuje". To wariacja na temat klasycznego gara z ziemniakami i cebulą. Tutaj też znajdują się kartofle, kiełbasa i boczek, ale obiad z ogniska obfituje w znacznie więcej składników. Do zrobienia tak bogatego dania mistrzyni kuchni użyła też mniej standardowych buraków, pora czy dymki. Ich dodatek sprawia, że potrawa wychodzi soczysta i naprawdę apetyczna.
2. Pieczonka z kociołka według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPieczonka z kociołka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szukasz bardziej klasycznego pomysłu na obiad z ogniska? Takiego, który zasmakuje każdemu, a tobie pozwoli na większy relaks podczas biwakowania? Postaw na aromatyczny kociołek z kiszonką. Jest naprawdę sycący, bo opiera się aż na 4 rodzajach mięs - kiełbasie, boczku, podudziu z kurczaka i udźcu indyka. Zbalansowany jest licznymi warzywami. Głównego smaku nadaje mu kapusta kiszona, która podkręca też właściwości prozdrowotne obiadu.
Nie ma nic przyjemniejszego niż ciepły letni wieczór przy ognisku. Teraz wiesz już, co podać przyjaciołom i rodzinie podczas biwaku.
Źródło: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »