7 pomysłów na dania z ogórków. Pożywne, zdrowe i orzeźwiające

Ogórki to prawdziwe kulinarne złoto - nie dość, że wspaniale komponują się z rozmaitymi dodatkami, to jeszcze zawierają całą moc substancji odżywczych. Dlaczego warto jeść świeże ogórki? I jak przyrządzić najlepsze przekąski i dania główne na ich bazie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Dlaczego warto jeść świeże ogórki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Należysz do osób, które z utęsknieniem czekają na wiosnę i lato, aby móc cieszyć się sezonowymi dobrodziejstwami, jakie w tym okresie przygotowała dla ciebie matka natura? Z pewnością wysoko na szczycie twoich ulubionych przysmaków znajdują się świeże ogórki. Pokarm ten wyśmienicie smakuje zarówno solo, jak i jako składnik dietetycznych koktajli czy obiadu. Na ich bazie nie tylko wyczarujesz odżywczą sałatkę, ale także orzeźwiającą zupę na letnie upały. Nie wiesz, jakie potrawy z ich udziałem są najsmaczniejsze? I dlaczego warto jeść świeże ogórki każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Dlaczego warto jeść świeże ogórki?

Na pierwszy rzut oka świeże ogórki wydają się pustym dodatkiem do dań - wiele osób błędnie zakłada, że składają się one wyłącznie z wody. Okazuje się, że w ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna porcja substancji odżywczych, które powinny codziennie gościć na twoim talerzu. Wśród nich znajdziesz witaminy C, A, E oraz te z grupy B, a także wapń, magnez, potas, fosfor, cynk oraz sód.

Dlaczego warto jeść świeże ogórki? Na przykład dlatego, że są one bogatym źródłem antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Dane naukowe pokazują, że dieta obfitująca w tego typu substancje przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym przede wszystkim nowotworów.

Omawiając charakterystykę powyższych warzyw, nie wolno zapomnieć o ich własnościach detoksykacyjnych. Dzięki temu, że działają one moczopędnie, wspierają codzienne funkcjonowanie układu moczowego i są rekomendowane dla osób borykających się z infekcjami i chorobami nerek. Co więcej, w ich wnętrzu kryje się chlorofil - zielony barwnik, który poprawia pracę wątroby, redukując ilość toksyn docierających do poszczególnych tkanek.

Wśród informacji na temat prozdrowotnych cech świeżych ogórków należy zwrócić uwagę na ich charakter zasadotwórczy. Ich regularne spożywanie będzie przyczyniać się do zniwelowania rozmaitych dolegliwości, w tym uczucia zmęczenia i znużenia. Dodatkowo przyjdą one z pomocą wszystkim tym, którzy na co dzień walczą z obrzękami, dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym zgagą, oraz niedoskonałościami skóry. 

Jak widać, ogórki to prawdziwe superfoods - kompleksowo wspierają organizm, a do tego są niskokaloryczne i fantastycznie nawadniają. Nie wiesz, jak włączyć to warzywo do swojej diety? Poniżej znajdziesz aż siedem pomysłów na dania z ogórków, których musisz spróbować tego lata.

Najlepsze pomysły na dania z ogórków  

Azjatycka sałatka z ogórków 

Szukasz świeżych inspiracji do swojej zdrowej diety? Wobec tego postaw na azjatycką sałatkę z ogórków. Ta pozycja łączy w sobie pikanterię ze słodkimi, ostrymi i słonymi smakami. Jeśli chcesz zaskoczyć nią domowników, potrzebujesz ogórków, zielonej cebuli, imbiru, czosnku, sezamu, sosu sojowego, cukru trzcinowego, octu, ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Posiekaj wszystkie warzywa oprócz ogórka, na końcu pokrój go w plasterki, wymieszaj z dressingiem i gotowe.

Azjatycka sałatka z ogórków

 Azjatycka sałatka z ogórków Zobacz przepis

Azjatycka sałatka z ogórków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sorbet ogórkowy

Czy wiedziałeś o tym, że ogórki mogą być podstawą słodkich przekąsek? Jeśli nie, koniecznie musisz spróbować sorbetu ogórkowego. W tym celu porządnie umyj warzywa, obierz je ze skórki, przekrój wzdłuż i pozbaw pestek. Pokrój je w bardzo drobną kostkę, którą umieścisz w woreczku foliowym. Tak przygotowane ogórki pozostaw na całą noc w zamrażarce. Umieść je w blenderze i dodaj cukier trzcinowy, miętę i sok z limonki. Zblenduj całość na gładką masę i podawaj w ozdobnych pucharkach.

Smoothie ze świeżym ogórkiem

Nie masz pomysłów na dania z ogórków? Wiedz, że wyśmienicie sprawdzają się one w dietetycznych smoothies i koktajlach. Łącz je z takimi składnikami jak banan, cytrusy, wiórki kokosowe, masło orzechowe, pistacje, truskawki, borówki, mango, orzechy pekan, płatki orkiszowe, odżywka białkowa, dobrej jakości kakao oraz matcha. W tym przypadku możesz dać ponieść się swojej kulinarnej fantazji - wszystkie chwyty dozwolone.

Koktajl ogórkowy z imbirem

 Koktajl ogórkowy z imbirem Zobacz przepis

Koktajl ogórkowy z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 Gazpacho ogórkowe

Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho to strzał w dziesiątkę - w szczególności w upalne dni. Jeśli chcesz cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem, potrzebujesz takich składników jak awokado, świeże ogórki, pęczek szczypiorku, świeża mięta, cytryna, czosnek, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Realizację receptury na ogórkowe gazpacho rozpocznij od przekrojenia tytułowych warzyw na pół, a następnie pokrojenia ich na cienkie plasterki. Kilka z nich odłóż do udekorowania dania. Pozostałe produkty przełóż do blendera - razem z sowitą ilością oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Na końcu rozcieńcz zupę przegotowaną i schłodzoną wodą, aż do otrzymania docelowej konsystencji. Wstaw gazpacho do lodówki na około dwie godziny, tak aby wszystkie smaki i aromaty się przegryzły. Na końcu rozlej zupę do ozdobnych misek i udekoruj ją plasterkami świeżych ogórków, drobno posiekanym szczypiorkiem i listkami mięty.

Chłodnik ogórkowy

 Chłodnik ogórkowy Zobacz przepis

Chłodnik ogórkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa groszkowo-ogórkowa

Kolejną propozycją z kategorii zup jest zupa groszkowo-ogórkowa. Aby ją wykonać, rozpocznij od obrania i starcia marchewki i pietruszki na tarce. Następnie umyj udko i zalej je dwoma litrami wrzątku. Dodaj do niego ziemniaki, groszek oraz sól i pieprz. Gotuj aż do momentu, gdy kartofle będą miękkie. Odetnij końcówki od ogórków, obierz je ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wyjmij udko z wywaru, wsyp starte ogórki i gotuj wywar przez kolejne 10 minut. Po ostudzeniu płynu zmiksuj zupę w blenderze.

Ogórki z curry

Gustujesz w niebanalnych połączeniach smakowych? W takim razie koniecznie wykonaj ogórki w zalewie curry. Do realizacji tego przepisu potrzebujesz świeże ogórki, gorczycę, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, sól, cukier, ocet oraz przyprawę curry. Umyj warzywa i pokrój je w plasterki. Umieść wszystkie składniki w słoikach, zalej je zalewą i poddaj naczynia procesowi pasteryzacji. 

Ogórki z curry

 Ogórki z curry Zobacz przepis

Ogórki z curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka szwedzka

Wśród pomysłów na dania z ogórków nie może zabraknąć sałatki szwedzkiej. Jest to bardzo uniwersalna przekąska, którą możesz zaserwować nawet podczas spotkania przy grillu. Do jej wykonania potrzebujesz octu, liści laurowych, ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego, marchewki oraz soli. Jej najważniejszym etapem jest wykonanie zalewy - w tym celu zmieszaj ze sobą zagotowaną wodę z octem i cukrem. Wlej gorący płyn do słoików, w których umieścisz wcześniej pokrojone składniki, i delikatnie wymieszaj ich zawartość.  

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę Zobacz przepis

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, pubmed.com, healthline.com 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden tłuszcz zatyka żyły, drugi - wręcz przeciwnie. Co jeść, by obniżyć cholesterol? »

Ekspresowy obiad dla miłośników swojskiego jedzenia. Wykorzystasz resztki z wczoraj »

Kwiaty na Dzień Matki. Cięte, w doniczce i z ogródka - mama na pewno doceni »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Przekąski Galareta z wieprzowiny

Dzisiaj polecam galaretę z wieprzowiny, a przepis na tą pyszną galaretę znala...

Odsłon: 38

60 min
5
30 min
11
Sałatki Sałatka wiosenny smak

Pyszna wiosenna sałatka, różnorodność smaków i tekstur, jędrne szparagi, pysz...

Odsłon: 66

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić na grilla? 8 oryginalnych przepisów, goście będą zachwyceni

Kochasz grillować? Tak samo my. Sezon grillowy w pełni, ale czy nie masz już dość tradycyjnych kiełbas i karczku? Jeśli tak, to co powiesz na nowe,...

0
Informacje Parmezan kontra Parmigiano Reggiano: jaka jest różnica? Co to jest parmezan i do czego go używać?

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, który cieszy się popularnością wśród polskich konsumentów. Produkt dosko...

4
Informacje Najlepsza polewa na sernik. Czekoladowa, malinowa a może pistacjowa?

Sernik to podstawowy wypiek, który powinien znaleźć się w repertuarze nawet najbardziej początkującego cukiernika. Można go przyrządzić na wiele ró...

4
Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

9