Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla smak potraw, to jeszcze stanowi skarbnicę cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jak stosować kolendrę i dlaczego warto po nią sięgać?

Jak stosować kolendrę w kuchni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Naturalnie występuje ona na obszarach śródziemnomorskich, jednak hodowana jest na całym świecie. Co ciekawe, ceniona jest ona nie tylko za wyjątkowy smak i aromat, który nadaje potrawom wyrazistości, ale również za szeroką gamę substancji odżywczych, które odpowiadają za jej prozdrowotne właściwości. Co dokładnie do zaoferowania ma nam kolendra - cytrusowo-pikantna przyprawa, która często gości w naszej kuchni? Jak wykorzystać jej liście i ziarna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Sprawdź także: Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Właściwości prozdrowotne kolendry

Jakie są właściwości prozdrowotne kolendry? Jest ich naprawdę sporo, a to wszystko za sprawą cennych związków, które kryją się zarówno w jej liściach, jak i ziarnach. Mowa m.in. o witaminach K, C, E i A, witaminach z grupy B oraz potasie, manganie, żelazie oraz miedzi. Nie sposób nie wspomnieć także o składnikach bioaktywnych, takich jak kwercetyna, kemferol oraz kwas galusowy, chlorogenowy i ferulowy.

Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne kolendry, w pierwszej kolejności warto nawiązać do jej ochronnego wpływu na serce. Obserwacje naukowców wykazały, że jej nasiona obniżają poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Na uwagę zasługuje również fakt, że podnoszą one stężenie cholesterolu HDL, czyli tego, który nazywamy „dobrym”. Co więcej, kolendra reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Wdrożenie kolendry do codziennego jadłospisu może przynieść korzyści także diabetykom oraz osobom zmagającym się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W jednym z badań naukowych u osób, które przyjmowały kolendrę w połączeniu z innymi ziołami, doszło do złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego - mowa m.in. o bólu brzucha oraz wzdęciach. 

Oczywiście właściwości prozdrowotne kolendry nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Nauka pokazuje, że świetnie radzi ona sobie z niektórymi drobnoustrojami i grzybami. Ponadto pozytywnie oddziałuje na nasz mózg - zarówno jej liście, jak i ziarna wykazują działanie przeciwdepresyjne, uspokajające, przeciwlękowe i nasenne. Na dodatkową uwagę zasługuje jej potencjał przeciwzapalny i przeciwutleniający, czyli chroniący nas przed stresem oksydacyjnym.  

Co jeszcze warto wiedzieć o kolendrze? Na przykład to, że wpływa ona zbawiennie na skórę. W bazie badań naukowych można natknąć się na publikacje wskazujące na powiązanie pomiędzy spożywaniem kolendry a łagodzeniem symptomów AZS, szybszym gojeniem się ran, zmniejszaniem negatywnych skutków promieniowania UV, a także niwelowaniem nadmiernych reakcji skórnych wywołanych stresem.

Jak stosować kolendrę w kuchni? 

Pomysłów jest naprawdę mnóstwo, ponieważ możesz sięgnąć zarówno po jej ziarna, jak i świeże czy suszone liście. Jeśli chodzi o świeże liście, to ich aromat nieco przypomina cytrusy i idealnie współgra z papryczką chili i limonką - to właśnie dlatego cieszą się one popularnością w kuchni tajskiej i meksykańskiej.

Jak stosować kolendrę w kuchni? Świeże liście możesz dodawać je do zup, sałatek, koktajli oraz dań na bazie ryb, mięs i owoców morza. Suszone natomiast mogą wzbogacić smak roślin strączkowych, dipów warzywnych oraz zupy krem, np. takiej z dyni, cebuli lub marchewki. 

Nasiona kolendry charakteryzują się delikatnym, słodkawym smakiem, który doskonale sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, zwłaszcza tych z dodatkiem korzennych przypraw. Można natknąć się na nie również w wielu przepisach na indyjskie potrawy. Mielone ziarna wykorzystywane są także jako składnik marynat do mięs, warzyw oraz grzybów. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się ich smakiem i aromatem, nie kupuj ich w formie zmielonej w torebkach. Lepszą opcją będzie samodzielne zmielenie ich w moździerzu, po wcześniejszym uprażeniu ich na patelni.  

Liście kolendry - przepisy

Skoro już wiesz, jak stosować kolendrę w kuchni, warto poznać sprawdzone przepisy, w których odgrywa ważną rolę. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie jej świeżych liści.

Koktajl z kolendrą

Świeże liście kolendry idealnie sprawdzają się jako składnik koktajli i to w wielu różnych wersjach. Lubisz warzywno-owocowe połączenia? W takim razie wyczaruj napój z jabłek, soku z cytryny, miąższu z awokado, liści kolendry oraz natki pietruszki. Jego przygotowanie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to umieścić wszystkie produkty w jednym naczyniu, wlać odpowiednią ilość niegazowanej wody i całość zmiksować. W razie potrzeby możesz dodać stewię.

Sałatka z kolendrą, mango i awokado

Jeśli nie jesteś fanem koktajli lub masz ochotę na coś bardziej sycącego, postaw na sałatkę z kolendrą, mango i awokado. Pozostałe składniki, których potrzebujesz do jej przyrządzenia, to kukurydza konserwowa, czerwona cebula, sok z cytryny, czerwona papryka, czerwona fasola, syrop klonowy, limonka, płatki chili oraz oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Realizację przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kostkę mango oraz awokado. Przełóż owoce do miski i skrop je sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a kukurydzę i fasolę odcedź na sitku, po czym połącz je z mango i awokado. Dodaj liście kolendry, płatki chili, syrop klonowy oraz oliwę z oliwek i całość wymieszaj.

Bataty z pesto kolendrowym  

Jak stosować kolendrę w kuchni, jeśli nie jako element koktajli lub sałatek? Koniecznie zaserwuj ją z pieczonymi batatami, najlepiej w formie pesto. Aby wyczarować to danie, zaopatrz się w liście i ziarna kolendry, płatki chili, sól, pieprz, kmin rzymski, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny oraz hummus - możesz kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Umyj i obierz bataty, a następnie pokrój je na łódeczki. Posmaruj je oliwą z oliwek, oprósz przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz je do momentu, aż staną się miękkie. W międzyczasie przyrządź kolendrowe pesto, łącząc ze sobą rozdrobnione liście kolendry, czosnek, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Na koniec polej nim bataty ułożone na hummusie.

Więcej przepisów na dania z kolendrą znajdziesz poniżej:

1. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

 Cytrynowe pesto z listkami kolendry Zobacz przepis

Cytrynowe pesto z listkami kolendry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gruzińskie lobio

 Gruzińskie lobio Zobacz przepis

Gruzińskie lobio / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurczak po gruzińsku

 Kurczak po gruzińsku Zobacz przepis

Kurczak po gruzińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron z pieca po egipsku

 Makaron z pieca po egipsku Zobacz przepis

Makaron z pieca po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pulpety z indyka w czerwonym curry

 Pulpety z indyka w czerwonym curry Zobacz przepis

Pulpety z indyka w czerwonym curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą

 Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą Zobacz przepis

Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pikantny krem curry z brokułu

 Pikantny krem curry z brokułu Zobacz przepis

Pikantny krem curry z brokułu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli

 Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli Zobacz przepis

Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Elisenlebkuchen

 Elisenlebkuchen Zobacz przepis

Elisenlebkuchen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry

 Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry Zobacz przepis

Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, vitapedia.pl, wylecz.to, healthline.com 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25