Najlepsze przepisy na dania z bobem

Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla smak potraw, to jeszcze stanowi skarbnicę cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jak stosować kolendrę i dlaczego warto po nią sięgać?

Jak stosować kolendrę w kuchni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Naturalnie występuje ona na obszarach śródziemnomorskich, jednak hodowana jest na całym świecie. Co ciekawe, ceniona jest ona nie tylko za wyjątkowy smak i aromat, który nadaje potrawom wyrazistości, ale również za szeroką gamę substancji odżywczych, które odpowiadają za jej prozdrowotne właściwości. Co dokładnie do zaoferowania ma nam kolendra - cytrusowo-pikantna przyprawa, która często gości w naszej kuchni? Jak wykorzystać jej liście i ziarna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Sprawdź także: Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Właściwości prozdrowotne kolendry

Jakie są właściwości prozdrowotne kolendry? Jest ich naprawdę sporo, a to wszystko za sprawą cennych związków, które kryją się zarówno w jej liściach, jak i ziarnach. Mowa m.in. o witaminach K, C, E i A, witaminach z grupy B oraz potasie, manganie, żelazie oraz miedzi. Nie sposób nie wspomnieć także o składnikach bioaktywnych, takich jak kwercetyna, kemferol oraz kwas galusowy, chlorogenowy i ferulowy.

Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne kolendry, w pierwszej kolejności warto nawiązać do jej ochronnego wpływu na serce. Obserwacje naukowców wykazały, że jej nasiona obniżają poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Na uwagę zasługuje również fakt, że podnoszą one stężenie cholesterolu HDL, czyli tego, który nazywamy „dobrym”. Co więcej, kolendra reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Wdrożenie kolendry do codziennego jadłospisu może przynieść korzyści także diabetykom oraz osobom zmagającym się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W jednym z badań naukowych u osób, które przyjmowały kolendrę w połączeniu z innymi ziołami, doszło do złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego - mowa m.in. o bólu brzucha oraz wzdęciach. 

Oczywiście właściwości prozdrowotne kolendry nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Nauka pokazuje, że świetnie radzi ona sobie z niektórymi drobnoustrojami i grzybami. Ponadto pozytywnie oddziałuje na nasz mózg - zarówno jej liście, jak i ziarna wykazują działanie przeciwdepresyjne, uspokajające, przeciwlękowe i nasenne. Na dodatkową uwagę zasługuje jej potencjał przeciwzapalny i przeciwutleniający, czyli chroniący nas przed stresem oksydacyjnym.  

Co jeszcze warto wiedzieć o kolendrze? Na przykład to, że wpływa ona zbawiennie na skórę. W bazie badań naukowych można natknąć się na publikacje wskazujące na powiązanie pomiędzy spożywaniem kolendry a łagodzeniem symptomów AZS, szybszym gojeniem się ran, zmniejszaniem negatywnych skutków promieniowania UV, a także niwelowaniem nadmiernych reakcji skórnych wywołanych stresem.

Jak stosować kolendrę w kuchni? 

Pomysłów jest naprawdę mnóstwo, ponieważ możesz sięgnąć zarówno po jej ziarna, jak i świeże czy suszone liście. Jeśli chodzi o świeże liście, to ich aromat nieco przypomina cytrusy i idealnie współgra z papryczką chili i limonką - to właśnie dlatego cieszą się one popularnością w kuchni tajskiej i meksykańskiej.

Jak stosować kolendrę w kuchni? Świeże liście możesz dodawać je do zup, sałatek, koktajli oraz dań na bazie ryb, mięs i owoców morza. Suszone natomiast mogą wzbogacić smak roślin strączkowych, dipów warzywnych oraz zupy krem, np. takiej z dyni, cebuli lub marchewki. 

Nasiona kolendry charakteryzują się delikatnym, słodkawym smakiem, który doskonale sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, zwłaszcza tych z dodatkiem korzennych przypraw. Można natknąć się na nie również w wielu przepisach na indyjskie potrawy. Mielone ziarna wykorzystywane są także jako składnik marynat do mięs, warzyw oraz grzybów. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się ich smakiem i aromatem, nie kupuj ich w formie zmielonej w torebkach. Lepszą opcją będzie samodzielne zmielenie ich w moździerzu, po wcześniejszym uprażeniu ich na patelni.  

Liście kolendry - przepisy

Skoro już wiesz, jak stosować kolendrę w kuchni, warto poznać sprawdzone przepisy, w których odgrywa ważną rolę. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie jej świeżych liści.

Koktajl z kolendrą

Świeże liście kolendry idealnie sprawdzają się jako składnik koktajli i to w wielu różnych wersjach. Lubisz warzywno-owocowe połączenia? W takim razie wyczaruj napój z jabłek, soku z cytryny, miąższu z awokado, liści kolendry oraz natki pietruszki. Jego przygotowanie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to umieścić wszystkie produkty w jednym naczyniu, wlać odpowiednią ilość niegazowanej wody i całość zmiksować. W razie potrzeby możesz dodać stewię.

Sałatka z kolendrą, mango i awokado

Jeśli nie jesteś fanem koktajli lub masz ochotę na coś bardziej sycącego, postaw na sałatkę z kolendrą, mango i awokado. Pozostałe składniki, których potrzebujesz do jej przyrządzenia, to kukurydza konserwowa, czerwona cebula, sok z cytryny, czerwona papryka, czerwona fasola, syrop klonowy, limonka, płatki chili oraz oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Realizację przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kostkę mango oraz awokado. Przełóż owoce do miski i skrop je sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a kukurydzę i fasolę odcedź na sitku, po czym połącz je z mango i awokado. Dodaj liście kolendry, płatki chili, syrop klonowy oraz oliwę z oliwek i całość wymieszaj.

Bataty z pesto kolendrowym  

Jak stosować kolendrę w kuchni, jeśli nie jako element koktajli lub sałatek? Koniecznie zaserwuj ją z pieczonymi batatami, najlepiej w formie pesto. Aby wyczarować to danie, zaopatrz się w liście i ziarna kolendry, płatki chili, sól, pieprz, kmin rzymski, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny oraz hummus - możesz kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Umyj i obierz bataty, a następnie pokrój je na łódeczki. Posmaruj je oliwą z oliwek, oprósz przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz je do momentu, aż staną się miękkie. W międzyczasie przyrządź kolendrowe pesto, łącząc ze sobą rozdrobnione liście kolendry, czosnek, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Na koniec polej nim bataty ułożone na hummusie.

Więcej przepisów na dania z kolendrą znajdziesz poniżej:

1. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

 Cytrynowe pesto z listkami kolendry Zobacz przepis

Cytrynowe pesto z listkami kolendry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gruzińskie lobio

 Gruzińskie lobio Zobacz przepis

Gruzińskie lobio / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurczak po gruzińsku

 Kurczak po gruzińsku Zobacz przepis

Kurczak po gruzińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron z pieca po egipsku

 Makaron z pieca po egipsku Zobacz przepis

Makaron z pieca po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pulpety z indyka w czerwonym curry

 Pulpety z indyka w czerwonym curry Zobacz przepis

Pulpety z indyka w czerwonym curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą

 Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą Zobacz przepis

Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pikantny krem curry z brokułu

 Pikantny krem curry z brokułu Zobacz przepis

Pikantny krem curry z brokułu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli

 Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli Zobacz przepis

Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Elisenlebkuchen

 Elisenlebkuchen Zobacz przepis

Elisenlebkuchen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry

 Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry Zobacz przepis

Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, vitapedia.pl, wylecz.to, healthline.com 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluchy z mięsem

Dzisiaj kluchy z mięsem , okraszane skwarkami z boczku wędzonego i cebuli. Pr...

Odsłon: 20

60 min
2
Desery Ciasto brzoskwiniowe

Pyszne i aromatyczne ciasto, które pieczemy bez formy. Ciasto formujemy bezpo...

Odsłon: 55

30 min
3
Zupy botwinka

Młode buraczki to kolejny z darów jakie przynosi nam wiosna. W sezonie w miar...

Odsłon: 348

60 min
5
Dania główne Gofry z cukinii

Gofry z cukinii wyglądają niemal tak samo, jak te klasyczne, w słodkiej wersj...

Odsłon: 906

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Niecodzienne sałatki na kolację. Najlepsze, jakie jadłeś

Przypomnij sobie smak swojej ulubionej sałatki. Na samą myśl pewnie zrobiłeś się głodny! Nic dziwnego, takie warzywne przekąski to świetna propozyc...

30
Informacje Rzucacie mięsem na grillu?

Sezon rzucania mięsem na grillu możemy oficjalnie uznać za rozpoczęty. Jedni czekali na niego cały rok, drudzy kręcą głowami i twierdzą, że tradycy...

1
Informacje Najlepsze sałatki z kurczakiem

Są wyjątkowe smaczne, łatwe w przygotowaniu i stosunkowo niedrogie. Podajemy je na przyjęciach, na kolację lub zabieramy ze sobą do pracy jako prze...

10
Informacje Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie prze...

11