Spis treści:
- Ser kozi – kaloryczność i wartości odżywcze
- Czy ser kozi jest lepszy od krowiego?
- Jakie właściwości ma ser kozi?
- Kto powinien jeść ser kozi?
- Co można zrobić z sera koziego?
Tradycja produkcji sera z mleka koziego sięga siedmiu tysięcy lat przed naszą erą, prawdopodobnie zaczęto wytwarzać go na terenach Bliskiego Wschodu. Obecnie kozi ser to rarytas najbardziej popularny we Francji i Szwajcarii, gdzie produkuje się około 120 gatunków. Dużą popularnością cieszy się również w krajach takich jak Włochy, Hiszpania, Holandia i Norwegia. Kozi ser ma wyrazisty smak i zapach, doskonale pasuje dodany do sałatek, owoców oraz chrupiącego, świeżego pieczywa. Na dodatek, kryje w sobie właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie. Sprawdź, kto powinien włączyć go do diety oraz co można zrobić z sera koziego.
Ser kozi – kaloryczność i wartości odżywcze
Kaloryczność sera koziego będzie zależała od gatunku, na jaki się zdecydujemy. Przykładowo, w 100 g półmiękkiego sera koziego znajduje się ok. 364 kcal. Warto dodać również, że sery o wysokiej zawartości tłuszczu, często zawierają sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Warto jednak znaleźć dla nich miejsce w diecie, ponieważ są źródłem wielu witamin, np. A, czy tych z grupy B, D oraz E, nie brakuje w nich również substancji mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo czy selen. Sery z mleka koziego są także dobrym źródłem białka.
Czy ser kozi jest lepszy od krowiego?
Nie można jednoznacznie powiedzieć, który z serów, ten z mleka koziego, czy ten z krowiego jest zdrowszy. Warto jednak mieć na uwadze, że kozi ser w swoim składzie zawiera mniej laktozy, dlatego dla osób, które często skarżą się na dolegliwości pokarmowe po spożyciu sera z mleka krowiego, może być lepszym wyborem. Należy również mieć na uwadze fakt, że sery z mleka koziego zawierają większą ilość substancji mineralnych, niż te na bazie mleka krowiego.
Jakie właściwości ma ser kozi?
Przede wszystkim ser kozi jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, witaminy E i D, taki zestaw odpowiada za mocne kości oraz zdrowe zęby. Natomiast zawarte w nim żelazo wpływa korzystnie na układ krwionośny, odpornościowy, a także pomaga redukować stres.
Dodatkowo obecność potasu wspiera układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego oraz mózgu. Kozi ser jest również źródłem fosforu, który również ma korzystny wpływ na układ kostno-szkieletowy, mięśniowy, bierze także udział w procesach metabolicznych organizmu oraz pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Witamina A zawarta w kozim serze wspiera natomiast prawidłowe widzenie oraz chroni oczy przed chorobami. Wraz z witaminą E pomaga dbać o piękną skórę, a także mocne włosy i paznokcie. Warto również wspomnieć o tym, że kozi ser jest produktem lekkostrawnym oraz pozytywnie wpływającym na trawienie.
Kto powinien jeść ser kozi?
Ser kozi polecany jest do spożycia osobom, które mają problem z tolerancją wyrobów z mleka krowiego. Warto włączyć go również do jadłospisu osób, które borykają się z anemią. Będzie również korzystny dla kobiet w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój dziecka.
Co ciekawe, kozi ser ma również niski indeks glikemiczny. Przypisuje się mu również właściwości zmniejszające ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, dlatego może bez problemu może być spożywany przez diabetyków.
Co można zrobić z sera koziego?
Zastanawiasz się, jak jeść ser kozi? Oczywiście możesz podać go na wzór francuski lub włoski i przygotować deskę serów. Świetnie sprawdzi się tu również dodatek owoców (winogron lub truskawek), wędlin, a także świeże pieczywo (bagietka) i orzechy. Warto dodać go do sałatek, doskonale komponuje się ze świeżym szpinakiem, pieczonym burakiem, gruszką czy truskawkami. Pysznie smakuje wraz z dressingiem miodowo-musztardowym.
Kozi ser możesz podać również na kanapkach, zapiekankach, dodać go do ulubionego makaronu, niektóre gatunki nadają się także bardzo dobrze do przygotowania na grillu.
Jakie są popularne odmiany sera koziego? Możemy spotkać go w różnych odsłonach, występują zarówno bardzo miękkie, kremowe serki, twarożki, jak i odmiany nieco twardsze, które sprawdzą się jako samodzielna przekąska. We Francji znanym i cenionym gatunkiem jest chevrot, czyli dojrzały pleśniowy ser z białą skórką. W Meksyku produkowany jest natomiast añejo, twardy ser kozi w paprykowej otoczce. Norwedzy na kanapki kładą brunost, który charakteryzuje się karmelowym smakiem oraz brązowym kolorem. Również grecka feta, w niektórych regionach wytwarzana jest z mleka koziego.
Sprawdź, do jakich przepisów nasi użytkownicy wykorzystali ser kozi.
1. Sałatka z serem kozim i truskawkami
Zobacz przepisSałatka z serem kozim i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tarte flambee z serem kozim
Zobacz przepisTarte flambee z serem kozim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pierogi z serem kozim i figą
Zobacz przepisPierogi z serem kozim i figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Koreczki z kozim serem
Zobacz przepisKoreczki z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z kozim serem
Zobacz przepisSałatka z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Papryka z kozim serem
Zobacz przepisPapryka z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Suflet z koziego sera
Zobacz przepisSuflet z koziego sera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Terrina z kozim serem
Zobacz przepisTerrina z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Krem z białych szparagów i sera koziego
Zobacz przepisKrem z białych szparagów i sera koziego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gruszki zapiekane z kozim serem
Zobacz przepisGruszki zapiekane z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: dietetycy.org.pl, ekologia.pl, medonet.pl
Zobacz także:
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »