Dania jednogarnkowe

Barszcz czerwony wyszedł gorzki? Nic straconego, zastosuj stary, sprawdzony patent

Sekretem pysznego wigilijnego barszczu jest aromatyczny warzywny wywar lub wyrazisty zakwas. Pamiętaj, aby dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i czosnek. Jeżeli w tym roku przypadło ci w udziale ugotowanie tej tradycyjnej zupy, koniecznie zapoznaj się z kilkoma poradami, dzięki którym unikniesz popełnienia najczęstszych błędów.

Jak uratować gorzki barszcz? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu. Niektóre gospodynie robią go jedynie na intensywnym zakwasie, który należy przygotować z wyprzedzeniem. Można znaleźć także receptury, w których zaleca się przygotowanie wywaru na bazie warzyw, a następnie dodanie do niego buraczków. Można także połączyć te dwie metody, dolewając zakwas pod sam koniec gotowania barszczu na wywarze, warto pamiętać, aby dolać go w momencie, kiedy zupa nie będzie bardzo gorąca, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki.

Sprawdź także: Biały nalot na zakwasie z buraków. Stosuj te zasady, a nie będziesz musiał go wylewać

Dlaczego barszcz robi się gorzki?

Niezależnie od tego, czy barszcz przygotowujesz na zakwasie, czy na wywarze, pamiętaj o tym, aby rozpocząć jego przygotowanie od dokładnego umycia oraz obrania buraków. Warzywa powinny być jędrne i pozbawione skaz, jeśli zauważysz ślady psucia nie wystarczy odkroić "brzydkiej" części. Jeśli zdecydowałeś się przygotowywać barszcz na wywarze, gotuj go na małym ogniu, po godzinie dodaj buraki i pozostaw zupę na ogniu przez kolejną godzinę.

Winowajcą dziwnego smaku barszczu, mogą być również suszone grzyby, warto pamiętać, aby przed dodaniem ich do zupy sprawdzić, czy nie są stęchłe lub zepsute. Jednak najważniejszą zasadą podczas przygotowania tej tradycyjnej zupy jest pamiętanie o tym, aby nie doprowadzać barszczu do wrzenia, powinien gotować się na niewielkim ogniu. Ten błąd nie tylko negatywnie wpłynie na smak barszczu, ale i sprawi, że straci swój intensywny kolor. Zagotowanie barszczu w szczególności jest niewskazane, kiedy dodamy już do niego zakwas.

Jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki?

Po ugotowaniu barszczu wyczuwasz w nim niechcianą goryczkę? Wówczas możesz zastanawiasz się, jak uratować gorzki barszcz. Najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie do niego soku z wyciśniętej cytryny. Do przestygniętego barszczu możesz również dorzucić także  łyżeczkę miodu. Zabiegi te powinny sprawdzić, że gorzki smak będzie mniej wyczuwalny. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że twój barszcz wigilijny wyjdzie idealnie, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Barszcz wigilijny

 Barszcz wigilijny Zobacz przepis

Barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Barszcz na Wigilię

 Barszcz na Wigilię Zobacz przepis

Barszcz na Wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Barszcz z krokietami

 Barszcz z krokietami Zobacz przepis

Barszcz z krokietami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijny barszcz z uszkami

 Wigilijny barszcz z uszkami Zobacz przepis

Wigilijny barszcz z uszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas na Barszcz Domowy

 Zakwas na Barszcz Domowy Zobacz przepis

Zakwas na Barszcz Domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zakwas na wigilijny barszcz

 Zakwas na wigilijny barszcz Zobacz przepis

Zakwas na wigilijny barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
15
Ciasta Biszkopt genueński

Biszkopt genueński to niezwykle lekki i puszysty wypiek, który przygotowuje s...

Odsłon: 2562

30 min
4
Desery Pudding toffi

Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...

Odsłon: 82

15 min
2
Pieczywo Bułeczki drożdżowe z czarnuszką i sezamem

Dzisiaj pyszne bułeczki drożdżowe z czarnuszką i sezamem, przepis zaciągnięty...

Odsłon: 206

30 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

0
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0
Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

3