Barszcz czerwony wyszedł gorzki? Nic straconego, zastosuj stary, sprawdzony patent

Sekretem pysznego wigilijnego barszczu jest aromatyczny warzywny wywar lub wyrazisty zakwas. Pamiętaj, aby dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i czosnek. Jeżeli w tym roku przypadło ci w udziale ugotowanie tej tradycyjnej zupy, koniecznie zapoznaj się z kilkoma poradami, dzięki którym unikniesz popełnienia najczęstszych błędów.

Jak uratować gorzki barszcz? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu. Niektóre gospodynie robią go jedynie na intensywnym zakwasie, który należy przygotować z wyprzedzeniem. Można znaleźć także receptury, w których zaleca się przygotowanie wywaru na bazie warzyw, a następnie dodanie do niego buraczków. Można także połączyć te dwie metody, dolewając zakwas pod sam koniec gotowania barszczu na wywarze, warto pamiętać, aby dolać go w momencie, kiedy zupa nie będzie bardzo gorąca, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki.

Sprawdź także: Biały nalot na zakwasie z buraków. Stosuj te zasady, a nie będziesz musiał go wylewać

Dlaczego barszcz robi się gorzki?

Niezależnie od tego, czy barszcz przygotowujesz na zakwasie, czy na wywarze, pamiętaj o tym, aby rozpocząć jego przygotowanie od dokładnego umycia oraz obrania buraków. Warzywa powinny być jędrne i pozbawione skaz, jeśli zauważysz ślady psucia nie wystarczy odkroić "brzydkiej" części. Jeśli zdecydowałeś się przygotowywać barszcz na wywarze, gotuj go na małym ogniu, po godzinie dodaj buraki i pozostaw zupę na ogniu przez kolejną godzinę.

Winowajcą dziwnego smaku barszczu, mogą być również suszone grzyby, warto pamiętać, aby przed dodaniem ich do zupy sprawdzić, czy nie są stęchłe lub zepsute. Jednak najważniejszą zasadą podczas przygotowania tej tradycyjnej zupy jest pamiętanie o tym, aby nie doprowadzać barszczu do wrzenia, powinien gotować się na niewielkim ogniu. Ten błąd nie tylko negatywnie wpłynie na smak barszczu, ale i sprawi, że straci swój intensywny kolor. Zagotowanie barszczu w szczególności jest niewskazane, kiedy dodamy już do niego zakwas.

Jak gotować barszcz, żeby nie był gorzki?

Po ugotowaniu barszczu wyczuwasz w nim niechcianą goryczkę? Wówczas możesz zastanawiasz się, jak uratować gorzki barszcz. Najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie do niego soku z wyciśniętej cytryny. Do przestygniętego barszczu możesz również dorzucić także  łyżeczkę miodu. Zabiegi te powinny sprawdzić, że gorzki smak będzie mniej wyczuwalny. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że twój barszcz wigilijny wyjdzie idealnie, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Barszcz wigilijny

 Barszcz wigilijny Zobacz przepis

Barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Barszcz na Wigilię

 Barszcz na Wigilię Zobacz przepis

Barszcz na Wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Barszcz z krokietami

 Barszcz z krokietami Zobacz przepis

Barszcz z krokietami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijny barszcz z uszkami

 Wigilijny barszcz z uszkami Zobacz przepis

Wigilijny barszcz z uszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas na Barszcz Domowy

 Zakwas na Barszcz Domowy Zobacz przepis

Zakwas na Barszcz Domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zakwas na barszcz czerwony

 Zakwas na barszcz czerwony Zobacz przepis

Zakwas na barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zakwas na wigilijny barszcz

 Zakwas na wigilijny barszcz Zobacz przepis

Zakwas na wigilijny barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1009

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 27

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 34

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 101

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21605

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320