Fot. 123RF/Picsel
Historia barszczu ukraińskiego sięga XVI wieku. Początkowo przyrządzano go na bazie liści ziela zwanego barszczem, które można było znaleźć na okolicznych łąkach. Zupę zakwaszano kwasem z mąki ryżowej. W momencie rozpowszechnienia uprawy buraków przepis na ten przysmak uległ wielu modyfikacjom, a z pierwotnej wersji została jedynie nazwa.
Tradycja barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński to tradycyjne danie kuchni galicyjskiej. Początkowo miała ona kolor zielony, a to za sprawą ziela o nazwie barszcz, które stanowiło główny składnik tej zupy. Po zastąpieniu go burakami zupa zmieniła swój wygląd i niewątpliwie smak.
Jej tradycja wywodzi się z miejscowości Barszczewo, zlokalizowanej na ukraińskim Podolu, gdzie co roku odbywa się festiwal kulinarny o nazwie Borszczjiw, co w tłumaczeniu oznacza: „barszcz jadł". Podczas zawodów gospodynie pochodzące z tego regionu przygotowują własną interpretację tej zupy, która co roku wygląda nieco inaczej.
Sposoby na jej przyrządzenie
Obecnie istnieje wiele różnych przepisów na tę zupę. Warzywa, zioła i przyprawy możemy swobodnie ze sobą łączyć. Oprócz buraków do jej zrobienia wykorzystujemy: ziemniaki, pomidory, pietruszkę, seler, kapustę, fasolę, cebulę i czosnek. Najczęściej zupa gotowana jest na wywarze mięsnym i podawana z kleksem śmietany. W okresie wigilijnym występuje natomiast w wersji jarskiej, gdzie mięso zastępowane jest wywarem fasolowo-grzybowym, a w trakcie serwowania podaje się do niej świeżo upieczone bułeczki z ciasta drożdżowego. Przepis na bezmięsny barszcz jest bardzo popularny w tradycji wschodniochrześcijańskiej, gdzie podczas obchodzenia świąt prawosławnych występuje obok juszki i kapuśniaku w roli świątecznej zupy.
Sprawdzone przepisy na zupę
Jak przygotować prawdziwy barszcz ukraiński w swojej kuchni? Sekret dobrej zupy tkwi w szczegółach. Odpowiednie połączenie składników pozwoli na stworzenie wyjątkowej i aromatycznej kompozycji smaków. Przy pierwszych próbach przyrządzania tej zupy warto posłużyć się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników:
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
9. Barszcz ukraiński odchudzony
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
10. Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.
-----------------------------------------------------
Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!
ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.
Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!