Barszcz ukraiński

Ile gospodarstw tyle przepisów na tę pyszną i aromatyczną zupę. Danie to stanowi wizytówkę kuchni ukraińskiej. Co sprawia, że mimo upływu lat nie traci na swojej popularności?

Fot. 123RF/Picsel

Historia barszczu ukraińskiego sięga XVI wieku. Początkowo przyrządzano go na bazie liści ziela zwanego barszczem, które można było znaleźć na okolicznych łąkach. Zupę zakwaszano kwasem z mąki ryżowej. W momencie rozpowszechnienia uprawy buraków przepis na ten przysmak uległ wielu modyfikacjom, a z pierwotnej wersji została jedynie nazwa.

Tradycja barszczu ukraińskiego

Barszcz ukraiński to tradycyjne danie kuchni galicyjskiej. Początkowo miała ona kolor zielony, a to za sprawą ziela o nazwie barszcz, które stanowiło główny składnik tej zupy. Po zastąpieniu go burakami zupa zmieniła swój wygląd i niewątpliwie smak.

Jej tradycja wywodzi się z miejscowości Barszczewo, zlokalizowanej na ukraińskim Podolu, gdzie co roku odbywa się festiwal kulinarny o nazwie Borszczjiw, co w tłumaczeniu oznacza: „barszcz jadł". Podczas zawodów gospodynie pochodzące z tego regionu przygotowują własną interpretację tej zupy, która co roku wygląda nieco inaczej.

Sposoby na jej przyrządzenie

Obecnie istnieje wiele różnych przepisów na tę zupę. Warzywa, zioła i przyprawy możemy swobodnie ze sobą łączyć. Oprócz buraków do jej zrobienia wykorzystujemy: ziemniaki, pomidory, pietruszkę, seler, kapustę, fasolę, cebulę i czosnek. Najczęściej zupa gotowana jest na wywarze mięsnym i podawana z kleksem śmietany. W okresie wigilijnym występuje natomiast w wersji jarskiej, gdzie mięso zastępowane jest wywarem fasolowo-grzybowym, a w trakcie serwowania podaje się do niej świeżo upieczone bułeczki z ciasta drożdżowego. Przepis na bezmięsny barszcz jest bardzo popularny w tradycji wschodniochrześcijańskiej, gdzie podczas obchodzenia świąt prawosławnych występuje obok juszki i kapuśniaku w roli świątecznej zupy.

Sprawdzone przepisy na zupę

Jak przygotować prawdziwy barszcz ukraiński w swojej kuchni? Sekret dobrej zupy tkwi w szczegółach. Odpowiednie połączenie składników pozwoli na stworzenie wyjątkowej i aromatycznej kompozycji smaków. Przy pierwszych próbach przyrządzania tej zupy warto posłużyć się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników:

 

1. Barszcz ukraiński

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Barszcz ukraiński

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Barszcz ukraiński

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Reklama

 

4. Barszcz ukraiński

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Barszcz ukraiński

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Barszcz ukraiński

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

7. Barszcz po ukraińsku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Barszcz ukraiński jarski

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Barszcz ukraiński odchudzony

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 130

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 57

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1