Cukinia to prawdziwa królowa letnich dań. Można z niej wyczarować zarówno pyszne śniadanie, obiad, jak i kolację. Szał na cukinię dotarł także na Tik-Toka. Internetowi kucharze dzielą się w sieci przepisami na pyszne potrawy. Jeśli masz ochotę na lekkostrawne danie, które jednocześnie będzie pożywne i pełne smaku, z pewnością będziesz zachwycony przepisem na warzywne kotleciki z cukinią. Co więcej, taki obiad jest nie tylko zdrowy, ale i przyjazny dla twojego portfela.
Sprawdź także: Co jeść latem, żeby schudnąć? Po tych produktach waga zacznie spadać
Właściwości cukinii
Chcesz jeść zdrowiej i zadbać o sylwetkę? Włącz cukinię do swojej codziennej diety. To doskonały sposób, żeby jeść więcej i chudnąć. Cukinia ma niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii, w 100 g znajduje się jedynie 17 kcal. Warzywo to polecane jest także osobom borykającym się z cukrzycą oraz insulinopornością. Mogą ją jeść również osoby cierpiące na niestrawność, czy chorobę wrzodową.
W cukinii znajdziesz witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B, nie brakuje w niej również składników mineralnych takich jak: żelazo, potas i magnez. Warto wspomnieć również o tym, że jadalne są nie tylko owoce, ale i kwiaty cukinii. W nich również znajdziesz wiele cennych składników odżywczych. Cukinia jest uznawana za warzywo posiadające właściwości przeciwnowotworowe. Znajdziemy w niej także luteinę i zeaksantyny, które chronią oczy, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.
Spożywanie cukinii jest również korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dzieci.
Jak zrobić kotleciki z cukinii z Tik-Toka?
Cukinię można piec, grillować, smażyć, gotować, a nawet zaprawiać do słoików na zimę. Z łatwością zrobisz z niej pyszne przekąski, które świetnie zastąpią chipsy, doskonale nadaje się także do zup, potrawek takich jak leczo, oraz placków.
Dziś przedstawimy wariację na temat placków z cukinii, czyli warzywne kotleciki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: 400 g cukinii, 300 g ziemniaków, 100 g marchewki, jedną cebulę, dwa jajka, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, 80 g bułki tartej, dwa ząbki czosnku, oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką i wędzoną paprykę, pieprz cayenne, oraz oliwę do smażenia. Pamiętaj, by przygotować więcej bułki tartej, abyś mógł obtoczyć kotleciki.
Warzywa umyj i obierz. Cukinię, marchew i ziemniaki zetrzyj na tarce. Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Całość zasyp jedną łyżką soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij wodę z masy. Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Smaż kotleciki po kilka minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Najlepiej podawaj z jogurtowo-czosnkowym sosem.
Przygotowanie sosu jest banalnie proste: pięć łyżek jogurtu, wymieszaj z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Idealne danie na lato z cukinią gotowe!
Zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić z cukinii? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
8. Cukinia po syczuańsku
Zobacz przepisCukinia po syczuańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Risotto z cukinią i boczkiem
Zobacz przepisRisotto z cukinią i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zachwyca smakiem i właściwościami. Nalewka z agrestu »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »