Spis treści:
- Jakie są właściwości kwiatów cukinii?
- W jaki sposób przyrządzić kwiaty cukinii?
- Jak zrobić kwiaty cukinii w cieście piwnym?
- Co jest sekretem makaronu z kwiatami cukinii?
Kwiaty cukinii mogą być pysznym dodatkiem do wielu potraw. W smaku są delikatne i lekko słodkawe. Istnieją dwa rodzaje jadalnych kwiatów cukinii – męskie i żeńskie. Należy jednak pamiętać, że cukinie wyrastają z kwiatów żeńskich. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się zarówno smakiem warzyw, jak i kwiatów, zrywaj kwiaty męskie – to te na cienkich łodyżkach. Sezon na kwiaty cukinii trwa od późnej wiosny do jesieni.
Zobacz także: Jak zrobić ciasto piwne?
Właściwości kwiatów z cukinii
Kwiaty cukinii są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziesz w nich witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas i wapń. Są polecane osobom borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ zawierają sterole roślinne, które pomagają w jego obniżeniu. Kwiaty cukinii przyspieszają przemianę materii.
Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii możesz przygotować na wiele sposobów. Warto pamiętać, że są one bardzo delikatne. Należy je bardzo ostrożnie opłukać wodą lub oczyszczać za pomocą pędzelka, nie zapominając, aby z ich środka usunąć pręciki oraz dłuższe łodyżki. Kwiaty świetnie sprawdzą się do sałatek, można je nadziewać, piec oraz smażyć. Mogą być również dodatkiem do makaronów lub dań z ryżem.
Kwiaty cukinii w cieście piwnym
Chrupiąca przystawka lub dodatek do obiadu, czyli kwiaty cukinii w cieście piwnym. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: jajko, mąka, sól, proszek do pieczenia oraz ser feta do nadziania. Takie danie świetnie sprawdzi się na imprezie, goście będą zachwyceni.
Przygotuj około 12 kwiatów cukinii, dokładnie je oczyść. Do miski dodaj jajko, osiem łyżek mąki, sól, szczyptę proszku do pieczenia oraz około 12 łyżek jasnego piwa. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw ciasto, w tym czasie zajmij się przygotowaniem farszu. Dokładnie rozdrobnij ser feta, możesz dodać do niego ulubione zioła np. posiekane liście mięty i bazylii.
Kwiaty cukinii nadziewamy farszem, wystarczy około jednej łyżeczki na każdy kwiat. Następnie zakryj go płatkami, zawiń je tak, by farsz zatrzymał się w środku. Na patelnie rozgrzej sporą ilość oleju. Następnie kolejno zanurz, każdy kwiat w cieście i wyłóż na rozgrzany olej. Smaż przez dwie minuty, z każdej strony do złotego koloru.
Kwiaty cukinii z ricottą z piekarnika
W tym daniu możesz wykorzystać kwiaty wraz z młodymi cukiniami. Nadziej je serem ricotta, będą pyszne i wyraziste. Przygotuj 12 kwiatów cukinii, 250 g sera ricotta, 50 g parmezanu, szalotkę, ząbek czosnku, garść listków bazylii oraz skórkę z jednej cytryny.
Zacznij od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do wystygnięcia. Ricottę wymieszaj z parmezanem, posiekaną bazylią, tartą skórką z cytryny, szalotką oraz czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Oczyszczone kwiaty cukinii nadziej farszem. Możesz pomóc sobie, używając rękawa cukierniczego. Zwiń płatki kwiatów, tak by zabezpieczyć farsz. Ułóż kwiaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj je z wierzchu niewielką ilością oliwy. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.
Makaron z kwiatami cukinii
Pyszna włoska propozycja na obiad z cukinią oraz jej kwiatami w roli głównej. Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować: 10 kwiatów cukinii, jednej niedużej cukinii, około 200 g makaronu tagliatelle, 130 ml śmietanki kremówki, łyżki masła, oliwy oraz pieprzu i soli do smaku. Niepowtarzalnego aromatu doda szczypta szafranu, tarty parmezan oraz świeża bazylia.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Pozostaw kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Cukinie umyj, a następnie pokrój w plasterki. Kwiaty cukinii oczyść.
Do śmietanki dodaj szczyptę szafranu, pieprz oraz sól. Wlej kilka łyżek wody z makaronu. Na patelnię wrzuć oliwę i masło, podsmaż cukinię wraz z odrobiną soli. Następnie dodaj kwiaty cukinii, smaż przez pół minuty, z każdej strony. Włóż ugotowany makaron oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z wodą i szafranem, poczekaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp parmezanem oraz posiekaną bazylią.
Szukasz inspiracji na dania z kwiatami cukinii? Sprawdź przepisy naszych użytkowników.
1. Smażone kwiaty cukinii
Zobacz przepisSmażone kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi
Zobacz przepisTarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czarny ryż na kwiecie z cukinii
Zobacz przepisCzarny ryż na kwiecie z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Smażone w cieście kwiaty cukinii
Zobacz przepisSmażone w cieście kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kwiaty cukinii z nadzieniem
Zobacz przepisKwiaty cukinii z nadzieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Letnia tarta z kwiatami cukinii
Zobacz przepisLetnia tarta z kwiatami cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym
Zobacz przepisKwiaty cukinii w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym
Zobacz przepisKwiaty cukinii w cieście drożdżowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem
Zobacz przepisKwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kwiat cukinii w cieście i krążki cebulowe
Zobacz przepisKwiat cukinii w cieście i krążki cebulowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »