Co zrobić z kwiatów cukinii? Nie wyrzucaj. Sprawdzą się w wielu potrawach

Cukinia to warzywo, które w okresie letnim króluje na polskich stołach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pyszne dania można wyczarować również z kwiatów cukinii. Sprawdź, jakie mają właściwości oraz w jaki sposób je przyrządzić, by były najsmaczniejsze.

Co zrobić z kwiatów cukinii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kwiaty cukinii mogą być pysznym dodatkiem do wielu potraw. W smaku są delikatne i lekko słodkawe. Istnieją dwa rodzaje jadalnych kwiatów cukinii – męskie i żeńskie. Należy jednak pamiętać, że cukinie wyrastają z kwiatów żeńskich. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się zarówno smakiem warzyw, jak i kwiatów, zrywaj kwiaty męskie – to te na cienkich łodyżkach. Sezon na kwiaty cukinii trwa od późnej wiosny do jesieni.

Zobacz także: Jak zrobić ciasto piwne?

Właściwości kwiatów z cukinii

Kwiaty cukinii są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziesz w nich witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas i wapń. Są polecane osobom borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ zawierają sterole roślinne, które pomagają w jego obniżeniu. Kwiaty cukinii przyspieszają przemianę materii.

Jak przyrządzić kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii możesz przygotować na wiele sposobów. Warto pamiętać, że są one bardzo delikatne. Należy je bardzo ostrożnie opłukać wodą lub oczyszczać za pomocą pędzelka, nie zapominając, aby z ich środka usunąć pręciki oraz dłuższe łodyżki. Kwiaty świetnie sprawdzą się do sałatek, można je nadziewać, piec oraz smażyć. Mogą być również dodatkiem do makaronów lub dań z ryżem.

Kwiaty cukinii w cieście piwnym

Chrupiąca przystawka lub dodatek do obiadu, czyli kwiaty cukinii w cieście piwnym. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: jajko, mąka, sól, proszek do pieczenia oraz ser feta do nadziania. Takie danie świetnie sprawdzi się na imprezie, goście będą zachwyceni.

Przygotuj około 12 kwiatów cukinii, dokładnie je oczyść. Do miski dodaj jajko, osiem łyżek mąki, sól, szczyptę proszku do pieczenia oraz około 12 łyżek jasnego piwa. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw ciasto, w tym czasie zajmij się przygotowaniem farszu. Dokładnie rozdrobnij ser feta, możesz dodać do niego ulubione zioła np. posiekane liście mięty i bazylii.

Kwiaty cukinii nadziewamy farszem, wystarczy około jednej łyżeczki na każdy kwiat. Następnie zakryj go płatkami, zawiń je tak, by farsz zatrzymał się w środku. Na patelnie rozgrzej sporą ilość oleju. Następnie kolejno zanurz, każdy kwiat w cieście i wyłóż na rozgrzany olej. Smaż przez dwie minuty, z każdej strony do złotego koloru.

Kwiaty cukinii z ricottą z piekarnika

W tym daniu możesz wykorzystać kwiaty wraz z młodymi cukiniami. Nadziej je serem ricotta, będą pyszne i wyraziste. Przygotuj 12 kwiatów cukinii, 250 g sera ricotta, 50 g parmezanu, szalotkę, ząbek czosnku, garść listków bazylii oraz skórkę z jednej cytryny.

Zacznij od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do wystygnięcia. Ricottę wymieszaj z parmezanem, posiekaną bazylią, tartą skórką z cytryny, szalotką oraz czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Oczyszczone kwiaty cukinii nadziej farszem. Możesz pomóc sobie, używając rękawa cukierniczego. Zwiń płatki kwiatów, tak by zabezpieczyć farsz. Ułóż kwiaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj je z wierzchu niewielką ilością oliwy. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.

Makaron z kwiatami cukinii

Pyszna włoska propozycja na obiad z cukinią oraz jej kwiatami w roli głównej. Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować: 10 kwiatów cukinii, jednej niedużej cukinii, około 200 g makaronu tagliatelle, 130 ml śmietanki kremówki, łyżki masła, oliwy oraz pieprzu i soli do smaku. Niepowtarzalnego aromatu doda szczypta szafranu, tarty parmezan oraz świeża bazylia.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Pozostaw kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Cukinie umyj, a następnie pokrój w plasterki. Kwiaty cukinii oczyść.

Do śmietanki dodaj szczyptę szafranu, pieprz oraz sól. Wlej kilka łyżek wody z makaronu. Na patelnię wrzuć oliwę i masło, podsmaż cukinię wraz z odrobiną soli. Następnie dodaj kwiaty cukinii, smaż przez pół minuty, z każdej strony. Włóż ugotowany makaron oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z wodą i szafranem, poczekaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp parmezanem oraz posiekaną bazylią.

Szukasz inspiracji na dania z kwiatami cukinii? Sprawdź przepisy naszych użytkowników. 

1. Smażone kwiaty cukinii

 Smażone kwiaty cukinii Zobacz przepis

Smażone kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi

 Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi Zobacz przepis

Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Czarny ryż na kwiecie z cukinii

 Czarny ryż na kwiecie z cukinii Zobacz przepis

Czarny ryż na kwiecie z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Smażone w cieście kwiaty cukinii

 Smażone w cieście kwiaty cukinii Zobacz przepis

Smażone w cieście kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kwiaty cukinii z nadzieniem

 Kwiaty cukinii z nadzieniem Zobacz przepis

Kwiaty cukinii z nadzieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Letnia tarta z kwiatami cukinii

 Letnia tarta z kwiatami cukinii Zobacz przepis

Letnia tarta z kwiatami cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

 Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym Zobacz przepis

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym

 Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym Zobacz przepis

Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem

 Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem Zobacz przepis

Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kwiat cukinii w cieście i krążki cebulowe

 Kwiat cukinii w cieście i krążki cebulowe Zobacz przepis

Kwiat cukinii w cieście i krążki cebulowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 161

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1