Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Roślina wykorzystywana od setek lat w polskiej kuchni i medycynie naturalnej. Stanowi jeden z obowiązkowych składników wielkanocnego koszyczka. Jest symbolem męki Pana Jezusa, a także siły fizycznej i zdrowia. Jego zadaniem jest ochrona przed chorobami i zepsuciem. Jak jedzenie chrzanu wpływa na nasz organizm i dlaczego warto po niego sięgać nie tylko podczas świąt Wielkiej Nocy?

Fot. 123RF/Picsel

Chrzan był znany już w starożytności. Należy do jednego z najbardziej gorzkich ziół. Od dawna jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Posiada cztery razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Jest stosowany jako naturalny antybiotyk na dolegliwości tj.: katar, problemy trawienne, a także ból głowy. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów leczy obrzęki stawów oraz bóle mięśniowe i reumatyczne. Najlepsze działanie wykazuje młody korzeń o małej średnicy. Zawiera on bowiem najwięcej cennych wartości dla naszego zdrowia. Co jeszcze wrato o nim wiedzieć?

Przyspiesza metabolizm

Oprócz dolegliwości bólowych chrzan pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Zawiera mało kalorii i pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Podczas jedzenia stymuluje układ trawienny, reguluje apetyt i pomaga w przyswajaniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Nie bez powodu jest jednym z obowiązkowych dodatków serwowanych do golonki oraz tłustych mięs i wędlin. Według staropolskiego zwyczaju osoba, która podczas śniadania wielkanocnego zje odrobinę poświęconego chrzanu, może bez obaw i wyrzutów sumienia sięgać po inne smakołyki.

Pomaga w walce z przeziębieniem

Obok cebuli i czosnku, chrzan to jedna z najbardziej popularnych roślin pomagających w walce z infekcjami. Ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego warto po niego sięgnąć już przy pierwszych objawach choroby. Stosuje się go w leczeniu kaszlu i kataru. Można na jego bazie przygotować syrop o działaniu wykrztuśnym, który stanowi dobre lekarstwo zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Do jego zrobienia wystarczą zaledwie trzy składniki: około 100 g świeżo startego korzenia chrzanu, pół szklanki przegotowanej i przestudzonej wody oraz około 100 g miodu. Po połączeniu wszystkich składników i odstawieniu w bezpieczne miejsce na kilka godzin jest gotowy do spożycia. Najlepiej stosować go trzy razy dzienne, aż do momentu ustąpienia objawów.

Reklama

Działa odkażająco

Korzeń chrzanu posiada również działanie odkażające. Dawniej stosowano go jako lek na bóle zębów oraz środek hamujący krwawienie dziąseł. O jego działaniu można się przekonać, żując kawałek korzenia. W uśnieżeniu dolegliwości pomoże zarówno świeżo skrojony chrzan, jak i jego suszony kawałek. Co prawda ta metoda nie zastąpi nam wizyty u dentysty, ale z pewnością pomoże w radzeniu sobie z doskwierającym dyskomfortem w przypadku paradontozy, chorób dziąseł i zębów, a także w infekcji jamy ustnej oraz występujących aft.

Zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać chrzan w kuchni? Jego jadalna część to korzeń, który ma niezwykle intensywny smak i zapach. Można go spożywać w formie surowej. Obrany należy zetrzeć na tarce i dodać do przygotowywanego posiłku. Cudownie komponuje się z daniami mięsnymi. Idealnie współgra z pieczenią, bitkami, stekami czy karkówką.

Popularną formą jest również wykorzystywanie suszonego chrzanu lub jego liści do robienia przetworów, np.: do konserwowania ogórków i innych warzyw, które dzięki temu składnikowi nabierają niepowtarzalnego smaku. Młode liście chrzanu są wykorzystywane również jako składnik sałatek.

Jeśli nie masz pomysłu na włączenie chrzanu do swojej diety, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Oto kilka propozycji, które naszym zdaniem są warte przetestowania.

1. Tarty chrzan

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sos chrzanowo-jajeczny

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Twaróg z chrzanem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Jaja faszerowane chrzanem i porem

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zupa chrzanowa

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wielkanocna sałatka chrzanowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ćwikła z chrzanem

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Wielkanocne roladki z chrzanem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Faszerowane jajka z chrzanem żurawinowym

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Schabowy z chrzanem

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 22

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15510

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 424

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5483

30 min
6