Fot. 123RF/Picsel
Chrzan był znany już w starożytności. Należy do jednego z najbardziej gorzkich ziół. Od dawna jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Posiada cztery razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Jest stosowany jako naturalny antybiotyk na dolegliwości tj.: katar, problemy trawienne, a także ból głowy. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów leczy obrzęki stawów oraz bóle mięśniowe i reumatyczne. Najlepsze działanie wykazuje młody korzeń o małej średnicy. Zawiera on bowiem najwięcej cennych wartości dla naszego zdrowia. Co jeszcze wrato o nim wiedzieć?

Przyspiesza metabolizm
Oprócz dolegliwości bólowych chrzan pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Zawiera mało kalorii i pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Podczas jedzenia stymuluje układ trawienny, reguluje apetyt i pomaga w przyswajaniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Nie bez powodu jest jednym z obowiązkowych dodatków serwowanych do golonki oraz tłustych mięs i wędlin. Według staropolskiego zwyczaju osoba, która podczas śniadania wielkanocnego zje odrobinę poświęconego chrzanu, może bez obaw i wyrzutów sumienia sięgać po inne smakołyki.
Pomaga w walce z przeziębieniem
Obok cebuli i czosnku, chrzan to jedna z najbardziej popularnych roślin pomagających w walce z infekcjami. Ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego warto po niego sięgnąć już przy pierwszych objawach choroby. Stosuje się go w leczeniu kaszlu i kataru. Można na jego bazie przygotować syrop o działaniu wykrztuśnym, który stanowi dobre lekarstwo zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Do jego zrobienia wystarczą zaledwie trzy składniki: około 100 g świeżo startego korzenia chrzanu, pół szklanki przegotowanej i przestudzonej wody oraz około 100 g miodu. Po połączeniu wszystkich składników i odstawieniu w bezpieczne miejsce na kilka godzin jest gotowy do spożycia. Najlepiej stosować go trzy razy dzienne, aż do momentu ustąpienia objawów.
Działa odkażająco
Korzeń chrzanu posiada również działanie odkażające. Dawniej stosowano go jako lek na bóle zębów oraz środek hamujący krwawienie dziąseł. O jego działaniu można się przekonać, żując kawałek korzenia. W uśnieżeniu dolegliwości pomoże zarówno świeżo skrojony chrzan, jak i jego suszony kawałek. Co prawda ta metoda nie zastąpi nam wizyty u dentysty, ale z pewnością pomoże w radzeniu sobie z doskwierającym dyskomfortem w przypadku paradontozy, chorób dziąseł i zębów, a także w infekcji jamy ustnej oraz występujących aft.
Zastosowanie w kuchni
Jak wykorzystać chrzan w kuchni? Jego jadalna część to korzeń, który ma niezwykle intensywny smak i zapach. Można go spożywać w formie surowej. Obrany należy zetrzeć na tarce i dodać do przygotowywanego posiłku. Cudownie komponuje się z daniami mięsnymi. Idealnie współgra z pieczenią, bitkami, stekami czy karkówką.
Popularną formą jest również wykorzystywanie suszonego chrzanu lub jego liści do robienia przetworów, np.: do konserwowania ogórków i innych warzyw, które dzięki temu składnikowi nabierają niepowtarzalnego smaku. Młode liście chrzanu są wykorzystywane również jako składnik sałatek.
Jeśli nie masz pomysłu na włączenie chrzanu do swojej diety, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Oto kilka propozycji, które naszym zdaniem są warte przetestowania.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jaja faszerowane chrzanem i porem
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wielkanocna sałatka chrzanowa
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wielkanocne roladki z chrzanem
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Faszerowane jajka z chrzanem żurawinowym
Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie