Fot. 123RF/Picsel
Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych.
Za króla chłodników uznaje się zupę pochodzącą z Litwy, którą przygotowuje się na bazie botwiny. Przepis ten pojawiał się w wielu starych książkach kucharskich, gdzie był wymieniany jako rarytas serwowany zarówno polskim, jak i litewskim możnowładcom. Jak więc zrobić to szlachetne danie?
Aby zrobić chłodnik litewski będą nam niezbędne młode buraczki oraz ich liście. Ważnym jest, aby nie były zbyt wyrośnięte, gdyż wówczas tracą swój delikatny smak. Aby zachowały kolor w trakcie gotowania, dodaj do nich nieco cukru i soku z cytryny. Wówczas chłodnik będzie miał piękną, intensywnie różową barwę. Gotując liście botwiny, postaraj się nie robić tego zbyt długo - łodygi powinny nieco zmięknąć, jednak wciąż muszą być jędrne.
Najbardziej orzeźwiające są zupy przygotowane na bazie mlecznej. Do zrobienia chłodnika litewskiego najczęściej wykorzystuje się kefir lub zsiadłe mleko, chociaż pojawiają się wersje dopuszczające użycie maślanki lub jogurtu naturalnego. Ważnym jest, aby były one odpowiednio kwaśne, gdyż świetnie kontrastują wówczas ze słodyczą buraków. Aby zupa nabrała charakteru, możesz dodać do niej również soku z kiszonych ogórków - wówczas stanie się nie tylko smaczniejsza, ale jeszcze zdrowsza.
Chłodnik litewski nabiera charakteru dzięki przyprawom. Jego smak zaostrzysz dodając sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominaj także o drobno posiekanym koperku, który ożywi kolor zupy i wzbogaci jej smak.
W przygotowaniu tej zupy kluczową rolę odgrywa smak. Zupa powinna spędzić minimum kilka godzin w lodówce, aby dobrze się schłodziła, a smaki połączyły ze sobą.
Zwieńczeniem chłodnika są dodatki, z jakimi jest serwowany. Do najpopularniejszych nalezą jajka ugotowane na twardo. W bardziej eleganckiej wersji, chłodnik litewski podawanych jest z cielęciną orasz ugotowanymi, szyjkami rakowymi. Takim daniem z pewnością zrobicie ogromne wrażenie na rodzinie i znajomych.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Rosse na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie